Szerző: HIRDETÉS

2017. október 23. 13:49

Objektumtárolóval újít a Veritas

Belép erre a piacra is a szoftverház, a Veritas Cloud Storage-dzsel teszi le a névjegyét.

Komoly kihívás a nagy mennyiségű strukturálatlan adat kezelése, tárolása és feldolgozása a nagyvállalati szegmensben. A Veritas saját Vision konferenciáján leplezte le következő generációs termékeit, amelyek a cég reményei szerint pont ezen a területen nyitnának új fejezetet - szó szerint, a cég kínálata ugyanis eddig a fájlalapú tárolásra fókuszált, így az objektumtároló bejelentése új utat tör.

Veritas Cloud Storage

A Cloud Storage egyik oldalon fejlett tárolószoftver, nagy mennyiségű strukturált és strukturálatlan adathoz. Képes szinte korlátlanul skálázódni, akár sok petabájtnyi adat tárolását tudja felügyelni - cég szerint nem gond a milliárdnyi fájl vagy akár a trillió (1018) objektum kezelése sem. Az on-premise oldalon "mindenevő", vagyis tetszőleges (iparági szabványos) hardveren futtatható, nyers vason is, virtualizált környezetben is, sőt, támogatja a konténeres működést is.

veritas1

A Cloud Storage egyik újdonsága, hogy (nevének megfelelően) képes hibrid konfigurációban is dolgozni, vagyis a helyi, on-premise tárolók mellé behúzni a nagyobb publikus felhők tárolós szolgáltatásait is, akár többet is, igazi "multi-cloud" stílusban. Az elérési protokollok közül minden lényegeset támogat, NFS és SMB alap, de a felhős API-k, mint az S3 és a Swift is bevethetők, a lista pedig hosszúra nyúlik HTTP REST-tel, MQTT-vel, sőt még az IoT-s környezetben népszerű CoAP is használható.

veritas2

Nem ettől lesz viszont "smart" a Cloud Storage. A Veritas is látja, hogy az adatgyűjtés és -tárolás fontos, de ennél komolyabb kihívásokkal is szembenéznek a nagyvállalatok, mégpedig az adatok hasznossá, értékessé tételében. Ezért a fejlesztés során erre is nagy hangsúly került, a tárolószoftver saját hatáskörében igyekszik alányúlni az adatok osztályozásának, elemzésének és menedzsmentjének.

veritas3

Egy jó példa erre a GDPR-kompatibilitás. A Veritas Cloud Storage gyorsan át tudja fésülni az adathalmazt és jelentést tud készíteni az új uniós szabályozásnak történő megfelelésről, hogy az érzékeny adatok megfelelően vannak-e felcímkézve, menedzselve, és a megfelelő védelmet kapják-e. Apróságnak tűnik, de egy ilyen belső auditálási eszköz nagyot dobhat a GDPR-megfelelőség elérésén. Egy másik példa a beépített workflow-motor, amellyel viszonylag gyorsan alakíthatóak ki a megfelelő struktúrák és folyamatok.

Veritas Access Appliance

Nem minden ügyfél akar saját tárolót legózni, nekik kínálja az előreintegrált célgép (appliance) formában elérhető Veritas Access Appliance-et a cég. Ez sem idegen a Veritas-portfóliótól, a cég korábban a NetBackup Appliace sorozattal már mutatott saját hardver-szoftver kombinációt a vásárlóknak. Ez most kiegészül az Access célgéppel, amely a hosszútávú tárolásra kihegyezett Access szoftvert futtatja.

A gyártó álláspontja szerint az Access Appliance jó választás "az elavult, szuboptimális tárolók, például szalagos megoldások kiváltására egy egyszerű, hosszútávú, költséghatékony, integrált rendszerrel". Ahogy a célgépeknél szokásos, az Access Appliance is a szoftverrel tesztelt és konfigurált hardver, kimondottan annak igényei szerint optimalizálva - amely pont az optimalizáció nyomán lehet költséghatékonyabb a standard eszközöknél. Az eszközt használva a scale-up és scale-out kapacitásnövelés is elérhető, utóbbi egyszerűen további "dobozok" megvásárlását jelenti.

veritas4

Az Access Appliance könnyen beépíthető a meglévő vállalati infrastruktúrába, hagyományos on-premise és privát felhős környezetben is képes működni. Támogatja a nyilvános felhős szolgáltatásokat is, tehát a VCS-hez hasonlóan ez is "ki tud nyúlni" a felhőbe, ha sürgősen több kapacitásra van szükség, ezeket pedig rétegezni is tudja teljesítmény szerint. Természetesen az Access Appliance nagyszerűen működik együtt a szoftverház más termékeivel, így jó választás a Veritas Enteprise Vault alá elsődleges tárolónak, a Veritas NetBackuppal pedig teljes hosszútávú tárolómegoldássá képes válni.

A frissen bejelentett termékek a következő hónapokban lesznek elérhetőek - egészen pontos rajtot a Veritas egyelőre nem közölt.

[A Veritas megbízásából készített anyag]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról