Szerző: Asztalos Olivér

2017. október 17. 12:26

Már ki is takarít helyettünk a Chrome

Felturbózta böngészőjének cleanup funkcióját a Google, amitől biztonságosabb böngészést remél a cég.

Átgyúrta a Chrome Cleanup funkcióját a Google. A szoftver windows-os verzióját ért fejlesztéseknek hála a böngésző több nem kívánatos beépülőt és módosítást képes felismerni, illetve helyreállítani a felhasználó beleegyezése nélkül történt változtatásokat. A Google szerint ennek hála nagyban javulhat a felhasználói élmény, ugyanis a cég tapasztalatai szerint a nem kívánatos szoftverek számos esetben tönkretehetik a böngészőt, amelyet bizonyos esetekben még az egyszerű újratelepítés sem hoz helyre.

A fejlesztés egyik eredménye az úgynevezett "hijacked settings detection", amely a böngésző beállításait monitorozza. Amennyiben ebbe bármelyik beépülő belenyúlt, úgy a böngésző figyelmezteti a felhasználót, ezzel együtt pedig felajánlja a korábbi beállítások visszaállítását, amit csupán egyetlen kattintással kell jóváhagyni. A jelenség leginkább a böngésző alapértelmezett keresőjének és/vagy kezdőlapjának beállítását érinti, ezt különféle kártékony beépülők hajlamosak felülírni. Ebből eredően az sem ritka, hogy a böngésző ismeretlen weboldalakra irányítja át a felhasználót, ezen célpontok között pedig a phishing oldalak is előfordulnak.

Hasonlóan irritáló és veszélyes lehet, hogy a nem kívánt Chrome-bővítmények, illetve -eszköztárak eltávolításuk után egyszerűn újratelepítik magukat, miközben a böngésző beállításai mellet különféle felugró hirdetésekkel is traktálhatják a felhasználót. Ezek előszűréséhez és eltávolításához jelent meg a Chrome Cleanup egy másik, átdolgozott funkciója, amely a Google ígérete szerint képes jelezni, majd pedig könyörtelenül eltakarítani a nem kívánatos kiegészítőket. Ennek működése ugyancsak egyszerű, a felhasználó részéről mindössze egy kattintást igényel, igény szerint pedig az eltávolított fájlok listáját is megmutatja a Chrome.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Google egyébként a motorháztető alatt is átgyúrta a takarítási funkciót, amelyhez az ESET-tel működtek együtt a cég szakemberei. A Google ennek részleteiről csupán annyit közöl, hogy saját sandbox technológiájukat a biztonsági cég detektáló motorjával kombinálták a lehető leghatékonyabb működés érdekében. Ennek eredményeképp eddig nem látott mennyiségű nem kívánatos programot képes kiszűrni a Chrome, amelynek alapját a Google ezzel kapcsolatos irányelve adja. A funkció már éles, így az már elérhető a böngésző Windows operációs rendszerekhez készített 62.0.3202.62-es verziójában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról