Szerző: Asztalos Olivér

2017. október 16. 16:09

Hollandia szerint jogsértő a Windows 10 adatporszívója

Az ország adatvédelmi hivatala szerint nem nyújt kellő tájékoztatást az operációs rendszer.

A Hollandiai Adatvédelmi Hivatal (DPA) szerint jogsértő a Windows 10 adatgyűjtési és adatkezelési gyakorlata. A hatóság álláspontja alapján az operációs rendszer nem hívja fel kellőképpen a felhasználók figyelmét a szoftver adatgyűjtési eljárására, emellett pedig egyértelmű beleegyezést sem kér. A DPA szerint ez a gyakorlat jogsértő, ezért a hivatal a Microsofttal közösen dolgozik a megoldáson, amelynek megszületésével a cég elkerülheti a szankciókat.

A DPA szerint ehhez elsősorban egyértelműen fel kell hívni a felhasználók figyelmét arra, hogy pontosan milyen adatokat gyűjt a rendszer, illetve azokat a Microsoft hogyan dolgozza fel. Ugyanakkor nem ez a hivatal egyetlen kifogása, a DPA szerint ugyanis a Windows 10 Creators Update nem tartja kellőképp tiszteletben a felhasználó akaratát. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a rendszer tavaszi frissítésével a Microsoft alaposan hozzányúlt az adatgyűjtés beállításaihoz, ám a DPA szerint még ezzel sem lett eléggé egyértelmű az egyes beállítások hatása. Bizonyos esetekben ráadásul a beállításokat nem a korábbiaknak megfelelően végezte el a frissítés, hanem a rendszer alapértelmezésének megfelelően a teljes adatküldésre állt át.

A szóban forgó Creators Update frissítéssel ugyanis a korábbi három szint (alap, kiterjesztett és teljes) helyett csak alap és a teljes maradt - ezek között választhatnak a felhasználók. A hatályos uniós jog azonban előírja, hogy e választáskor a felhasználót tájékoztatni kell az adatkezelés részleteiről, így a döntést informáltan tudja meghozni. A Microsoft ezt a lépcsőt elmulasztotta, a kapcsoló minden érdemi kontextus nélkül áll a felhasználó rendelkezésére. Így az EU-s jog szerint az így megszerzett adatkezelési beleegyezés sem érvényes.

Ezzel egy időben az "alap" szinthez tartozó telemetriai adatok körét valamelyest leszűkítette a Microsoft, nagyjából feleannyi adatpontot jelent az "alap" szint, mint az előző Windows 10-alverziónál. Ezzel a rendszer összesen 20 kategóriában gyűjt adatokat, ezek pedig egyenként egy vagy több eseményt tartalmazhatnak, ez eseményenként pedig általában 5-10 különböző adatmezőt jelent. Az alapszintű telemetria csak a rendszer működésére vonatkozó adatokat gyűjti, a hardveres stabilitástól, a hardverleltáron át, a telepítő eseményeitől a változatos fagyások utáni hibajelentésig, illetve a különböző folyamatok sikeres lezárásáig.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Windows 10 épp a héten megjelenő, Fall Creators Update frissítésében újabb változásokat eszközöl az adatgyűjtés területén, mind az gyűjtés módján, mind pedig a felhasználó tájékoztatásának formája változik. Arról egyelőre nincs hír, hogy ezek a módosítások eloszlatják-e a Hollandiai Adatvédelmi Hivatal aggályait, a Microsoft azonban elmondta, hogy szeretné segíteni a DPA munkáját, amivel remélhetőleg egy mindkét fél számára megfelelő megoldást találhatnak. A vállalat ugyanakkor megjegyezte, hogy nem ért egyet a hivatal minden vádjával, így például a Microsoft szerint a "teljes" adatgyűjtés opciója megfelelő tájékoztatást nyújt. Érdekesség, hogy a DPA azt nem nehezményezi, hogy a Windows 10 nem kínál fel opció az adatgyűjtés teljes kikapcsolására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról