Szerző: Asztalos Olivér

2017. október 11. 13:45

Hiánycikk az Intel Coffee Lake processzorcsaládja

Szokatlanul alacsony darabszámmal dobta piacra legújabb asztali processzorcsaládját a gyártó.

Hiánycikk az Intel egy hete piacra dobott Coffee Lake processzorcsaládja, az i7-es és i5-ös modelleket csak elvétve kapni, de sok helyen a négymagos i3-ak is ritkaság számba mennek. A gyártótól igencsak szokatlan jelenség háttérben minden bizonnyal az előre hozott rajt áll, az Intel ugyanis eredetileg az év végén, jövő év legelején tervezte piacra dobni a hat- és négymagos processzorokat, azonban az AMD Ryzen CPU-k vártnál nagyobb sikere miatt a cég hónapokkal előrébb hozta a bemutatót. Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy mikor normalizálódik a helyzet, de november előtt vélhetően nem került fel minden bolt polcaira a 8. generációs asztali processzorcsalád.

A jelenség nem csak a hazánkat is magában foglaló EMEA régiót érinti, az Intel számára abszolút prioritást élvező amerikai piacon is kihívást jelent a Coffee Lake processzorok beszerzése. A PC-s komponenst vásárlók számára népszerű Newegg és Amazon webshopok egyikében sem elérhetőek az újonnan bejelentett hatmagos i7-es és i5-ös széria tagjai, kizárólag a négymagos i3-akat lehet kapni. A szóban forgó oldalak egyike sem jelez várható érkezési időt a processzorokra, így a vásárlók számára nincs pontos támpont, hogy mikorra várhatják az alkatrészeket. A TechPowerUp szerint a Newegg mindössze 3000 darab Core i7-8700K processzort kapott, amely mennyiséget pár nap alatt elkapkodták, utánpótlásra pedig csak 3-5 héten belül számít az online üzlet.

Ahogy arra számítani lehetett, hazánkban még ennél is rosszabb a helyzet, a webshopokban gyakorlatilag nyoma sincs a 8. generációs processzoroknak, úgy fest a helyzet, mintha az Intel be sem jelentette volna a termékeket. Márpedig a jelenség nem szokványos, a korábbi generációknál még az sem volt ritka, hogy az üzletek már napokkal a hivatalos rajt előtt listázták a termékeket. Tőlünk kissé nyugatabbra, a német piacon sem sokkal jobb a helyzet. A népszerűbb boltokban ugyan listán vannak az egyes modellek, raktáron azonban itt sincs processzor, a termékek várható érkezési idejére pedig meglehetősen tág az intervallum, október végétől december elejéig adnak meg dátumokat a különböző webshopok.

Mindezek tükrében joggal merülhet a fel a kérdés, hogy az Intel miért vállalat be egy ilyen, a cégtől szokatlanul vérszegény rajtot. A háttérben a konkurens AMD termékeinek térhódítása állhat, ugyanis ahogy azt már korábban pedzegettük, néhány helyen a cég felülmúlta riválisa eladásait. A Mindfactory.de szerint augusztusban a Ryzen legyőzte az Intel Core-okat, a vevők 56,1 százaléka választott AMD-t, ami összesen valamivel több mint 7000 darab eladott processzort jelentett a hónapban. Az Intel ezért kapkodhatott a Coffee Lake piaci bemutatójával, próbálva visszatartani a potenciális vásárlókat attól, hogy a konkurens termékeit válasszák.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Kérdéses azonban, hogy ez a gyakorlatban mekkora erő, hisz jelen állás szerint csak kvázi papíron léteznek az Intel 8. generációs asztali termékei, amitől nem laknak jól a processzorokra éhes vásárlók. A jelenség további hatása, hogy a szélesebb körű elérhetőségig az AMD-nek nem kell árakat csökkentenie, ugyanakkor jelen állás szerint a cég valószínűleg nem várja meg, hogy a Coffee Lake processzorok elárasszák a piacot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról