Szerző: Gálffy Csaba

2017. október 10. 09:29

Hatalmas szélerőmű-kapacitást vesz a Microsoft

Integrált akkuval újítanak a GE vadonatúj Tullahennel szélerőművének turbinái. Az építkezésre a Microsoft csapott le, a cég 15 évre előre felvásárolja az összes elérhető kapacitást.

Hosszútávú, 15 éves szerződést kötött a Microsoft és a GE, amelynek keretében előbbi felvásárolja a 37 megawattos, Kerry megyei Tullahennel szélerőmű teljes kapacitását. A megvásárolt elektromos energiát írországi adatközpontok meghajtására használja majd fel a Microsoft. A vásárlással a Microsoft már jelentős árampiaci szereplővé válik, a cég már több, mint 600 megawattot vásárol közvetlenül a termelőktől.

Érdekes, hogy az üzlet túlmutat azon, hogy a Microsoft szeretné olcsón és tisztán energiával ellátni írországi adatközpontjait. A cég ugyanis azt tervezi, hogy az ingadozó teljesítményű szélerőmű mellé jelentős akkus kapacitást is telepít, amely segít használhatóvá egyenesíteni a rendelkezésre álló kapacitást. Ennek járulékos előnye, hogy a generált felesleges energiát innen viszont tudja értékesíteni az ír áramszolgáltatói piacon, ami további bevételt jelent a projekt számára. Ehhez a cég egy külön megállapodást kötött a dublini ElectroRoute-tal, ez teszi majd lehetővé, hogy a Microsoft áramkereskedő legyen a helyi piacon.

A sajtóközlemény szerint minden egyes szélturbina integrált akkuval rendelkezik majd, a Microsoft és a GE e kísérleti elrendezés hatékonyságáról gyűjt majd közösen adatokat - ilyen elrendezésben a kontinensen még nem működik szélerőmű. Az akkuk feladata begyűjteni a fölös energiát különösen szeles időben és a hálózatba táplálni azt szélmentes időben. Ez kiszámíthatóbb áramleadást jelent majd mintha kizárólag turbinákkal üzemelne az erőmű.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

"Eltökélt szándékunk, hogy új, tiszta energiát hozzunk az ír áramhálózat számára. Az erőmű olyan innovatív elemekkel rendelkezik, amelyek megadják a lehetőséget, hogy növeljük a hálózat kapacitását, képességeit és megbízhatóságát. Ez könnyebbé teszi majd, hogy újabb tiszta forrásokból bővítsünk kapacitást, ami jó a környezetnek, Írországnak és a cégünknek is." - mondta Christian Belady, a Microsoft adatközponti stratégiával foglalkozó igazgatója.

A GE oldalán az új szélerőmű a cég Digital Wind Farm technológiáját használja fel. Ennek része a Predix platform is, amely a GE saját nyilvános felhőjét jelenti fejlett prediktív analitikával. A megoldás lényege, hogy igyekszik pontosan előrejelezni az erőműből kinyerhető kapacitást és az igényt is, így dolgozik azon, hogy a kettő minél közelebb kerüljön egymáshoz. A Predix platformról annak bejelentésekor írtunk bővebben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról