Szerző: Hlács Ferenc

2017. október 6. 14:48

Elkaszálta a Mattel okos gyerekszoba-központját

A kisgyerekeket célzó Aristotle-t több gyermekvédelmi szervezet is kritizálta.

Nem sült el túl jól a Mattel első okosotthonos próbálkozása: a játékgyártó Aristotle termékét még a piacra vitel előtt elkaszálta, mondván "az nem illeszkedik egészen a cég új technológiai stratégiájába". A termék elvetését azonban nem elsősorban  a házon belüli kétségek motiválták, annak egyes funkciói kapcsán ugyanis több gyermekvédelmi szervezet is hangot adott nemtetszésének.

Az Aristotle lényegében egy gyerekszobába szánt okosotthon-központ, amely Wi-Fi-s bébimonitor funkciójával kamerán keresztül képes folyamatosan szemmel tartani a kisgyerekeket, emellett az éjszakai világítást is vezérli, illetve hangos interakcióra is képes, azaz megért egy sor hozzá idézett kérdést, valamint játszik a gyerekekkel és énekelhet is nekik - miközben folyamatosan tanul szokásaikról. A készüléket a gyártó már a CES-en bemutatta, a boltok polcaira azonban most úgy néz ki mégsem jut el a termék, miután több gyermekegészségügyi és a magánszféra védelméért küzdő csoport is kritizálta azt, valamint petíciót is benyújtottak a vállalathoz a projekt elvetésére.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A szervezetek szerint az Aristotle eddig példa nélküli betekintést adott volna a cégnek a gyerekek magánéletébe. A fő problémát ugyanakkor nem is önmagukban a begyűjtött információk jelentették - amelyeket egyébként a Mattel szerint az adatvédelmi törvényeknek megfelelően titkosítva őriz, illetve nem értékesít hirdetőknek. Az ellenzők azzal vádolták a gyártót, hogy úgy hirdeti termékét a szülők számára, hogy valójában nem tudja, a készülékkel való interakció pontosan milyen hatással lesz a kisgyerekek korai fejlődési szakaszaira. Egy a The Washington Postnak megszólaló gyermekorvos szerint a koncepció alapvető veszélye, hogy egy technológiai eszköz lesz az adott háztartásnak az a tagja, amellyel a gyermek a legtöbb kapcsolatot létesíti, amellyel tanulni, játszani akar majd.

Ilyen esetekben persze felmerül a kérdés, hogy hol ér véget a szülő felelőssége, mikor egy-egy hasonló terméket vásárol a gyerekének. A legfiatalabbaknak szóló készülékek sora ugyanis egyáltalán nem az Aristotle-lel kezdődik, hiszen szép számmal láthattunk már kifejezetten gyerekeknek szánt táblagépeket és egyéb kiegészítőket is, amelyek egyre személyesebb részévé válnak a kisgyerekek életének is. Az ugyanakkor biztos, hogy a kamerával szerelt, "gyerekbarát Alexa" koncepcióra építő Aristotle ezt egy lépcsővel tovább vitte (volna), ami elég volt hozzá, hogy számos gyermekorvos és szakértő mellett a Campaign for a Commercial Free Childhood és a Story of Stuff Project nonprofit érdekvédelmi szervezetek mintegy 15 ezer aláírással nyújtsanak be petíciót a Mattelhez a termék visszavonására.

Az Aristotle jövő év elején került volna a boltokba, egyelőre azonban úgy tűnik a gyártó teljesen megválik attól. Az ügy a későbbiekben fontos sarokkőként szolgálhat más, a kisgyermekeket célzó termékek kapcsán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról