HWSW

Google Assistant támogatással érkezik az új Bose fejhallgató

A QC35 II-n saját gombot kap az asszisztens, hamarosan más gyártók is beállnak a sorba. Logikus integráció.

Folytatja a terjeszkedést a Google Assistant, a szolgáltatás az okostelefonok, okosórák, [1] Google Home, illetve a frissen bejelentett Nest kamerák [2]után most a fejhallgatók felé is nyit. Az első ilyen eszköz a Bose zászlaja alatt lát napvilágot, [3]azon a virtuális segéd dedikált gombot kap.

A QC35 II modell egy mezei Bluetooth-os fejhallgatóhoz hasonlóan csatlakoztatható az okostelefonhoz, amelyen a Google Assistant alkalmazásban végezhetők el a kezdeti beállításai - ezeken az app lépésről lépésre végigkísér. Ezt követően a fejhallgatón az asszisztens gombjára bökve, az az ismert módon, hangparancsokkal vezérelhető, felolvastathatók vele például a beérkező üzenetek, az aktuális naptáresemények, vagy akár az aznapi hírek is a Google partneroldalaitól. A fejhallgatóval ugyanígy hívások is bonyolíthatók, egyszerűen bemondva, hogy a telefonon lévő kontaktok közül kit szeretnénk elérni. A gyártó a készüléket aktív zajszűréssel is felszerelte, így az Assistantnak a metrón vagy buszon zötykölődve sem kell kétszer mondania, mit üzentek a kollégák.

xHasonló eredményt persze eddig is elérhettünk egy pár hagyományos, vezetékes fülhallgatóval is, noha az asszisztens használatához ott a telefont is kézbe kellett venni. Az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban elérhető Bose QC35 II-vel, illetve a nyomában más gyártók színeiben is hamarosan felbukkanó hasonló termékekkel ugyanakkor a készülék maradhat a zsebben, elég a dedikált gombra rábökni. Utóbbival egyébként, ha valaki nem használná a Google szolgáltatását, a zajszűrést lehet három szinten állítani. Az új Bose fejhallgató már megvásárolható, nettó 350 dolláros áron.

Azt mindenesetre érdemes tisztázni, hogy a fejhallgatós Google Assitant esetében nem teljes mértékű integrációról van szó, nem egy fejre tehető Google Home-ot kapunk, a szolgáltatás használatához mindenképp szükség van egy párosított iPhone-ra vagy androidos okostelefonra. A megoldás ezzel együtt fontos lépése a virtuális segéd terjesztésének, amelyet az Apple már tavaly, az iPhone 7 szériával párhuzamosan bemutatott AirPods vezeték nélküli fülhallgatópárossal meglépett [4]- utóbbiak esetében két bökéssel aktiválható a cég saját gépi asszisztense, a Siri (amely egyébként a napokban tanult meg kellemesebb hangon beszélni [5]).

A fej- és fülhallgatók területe azért is érdekes, mert ebben a szegmensben egyelőre nincs jelen a virtuális asszisztensek piacát uraló Amazon Alexa, így a többi versenytársnak még bőven van lehetősége kihasítania belőle a maga szeletét. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a Google következő gyártópartnere, az ugyanakkor biztosra vehető, hogy a következőkben látunk még felbukkanni Google Assistant gombos fejhallgatókat.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi6ybHcr7jWAhUEEVAKHUvXCA0QFggmMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.hwsw.hu%2Fhirek%2F57772%2Fgoogle-okosora-android-wear-viselheto-eszkoz.html&usg=AFQjCNEOz021WS1LFyzkE7m_VYRidvtyfA
[2] http://www.hwsw.hu/hirek/57824/nest-secure-cam-iq-okosotthon.html
[3] https://www.blog.google/products/assistant/headphones-optimized-for-the-assistant/
[4] http://www.hwsw.hu/hirek/56135/apple-iphone-7-plus-okostelefon-mobiltelefon-airpods-ios-iphone-6s-airpods.html
[5] http://www.hwsw.hu/hirek/57822/apple-siri-hangzas-virtualis-asszisztens.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/57832/google-assistant-bose-fejhallgato-virtualis-asszisztens.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2017. szeptember 22. 12:21
Rovat: digitális otthon