Szerző: Hlács Ferenc

2017. szeptember 22. 12:21:00

Google Assistant támogatással érkezik az új Bose fejhallgató

A QC35 II-n saját gombot kap az asszisztens, hamarosan más gyártók is beállnak a sorba. Logikus integráció.

Folytatja a terjeszkedést a Google Assistant, a szolgáltatás az okostelefonok, okosórák, Google Home, illetve a frissen bejelentett Nest kamerák után most a fejhallgatók felé is nyit. Az első ilyen eszköz a Bose zászlaja alatt lát napvilágot, azon a virtuális segéd dedikált gombot kap.

A QC35 II modell egy mezei Bluetooth-os fejhallgatóhoz hasonlóan csatlakoztatható az okostelefonhoz, amelyen a Google Assistant alkalmazásban végezhetők el a kezdeti beállításai - ezeken az app lépésről lépésre végigkísér. Ezt követően a fejhallgatón az asszisztens gombjára bökve, az az ismert módon, hangparancsokkal vezérelhető, felolvastathatók vele például a beérkező üzenetek, az aktuális naptáresemények, vagy akár az aznapi hírek is a Google partneroldalaitól. A fejhallgatóval ugyanígy hívások is bonyolíthatók, egyszerűen bemondva, hogy a telefonon lévő kontaktok közül kit szeretnénk elérni. A gyártó a készüléket aktív zajszűréssel is felszerelte, így az Assistantnak a metrón vagy buszon zötykölődve sem kell kétszer mondania, mit üzentek a kollégák.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Hasonló eredményt persze eddig is elérhettünk egy pár hagyományos, vezetékes fülhallgatóval is, noha az asszisztens használatához ott a telefont is kézbe kellett venni. Az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban elérhető Bose QC35 II-vel, illetve a nyomában más gyártók színeiben is hamarosan felbukkanó hasonló termékekkel ugyanakkor a készülék maradhat a zsebben, elég a dedikált gombra rábökni. Utóbbival egyébként, ha valaki nem használná a Google szolgáltatását, a zajszűrést lehet három szinten állítani. Az új Bose fejhallgató már megvásárolható, nettó 350 dolláros áron.

Azt mindenesetre érdemes tisztázni, hogy a fejhallgatós Google Assitant esetében nem teljes mértékű integrációról van szó, nem egy fejre tehető Google Home-ot kapunk, a szolgáltatás használatához mindenképp szükség van egy párosított iPhone-ra vagy androidos okostelefonra. A megoldás ezzel együtt fontos lépése a virtuális segéd terjesztésének, amelyet az Apple már tavaly, az iPhone 7 szériával párhuzamosan bemutatott AirPods vezeték nélküli fülhallgatópárossal meglépett - utóbbiak esetében két bökéssel aktiválható a cég saját gépi asszisztense, a Siri (amely egyébként a napokban tanult meg kellemesebb hangon beszélni).

A fej- és fülhallgatók területe azért is érdekes, mert ebben a szegmensben egyelőre nincs jelen a virtuális asszisztensek piacát uraló Amazon Alexa, így a többi versenytársnak még bőven van lehetősége kihasítania belőle a maga szeletét. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a Google következő gyártópartnere, az ugyanakkor biztosra vehető, hogy a következőkben látunk még felbukkanni Google Assistant gombos fejhallgatókat.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 07:39

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.