Szerző: Habók Lilla

2017. szeptember 20. 15:12

Befektetést kapott a támogatásokat kezelő Patreon

A tartalomkészítőknek a hirdetési bevételekkel szemben fontos alternatívát jelent a Patreon közösségi finanszírozási rendszere. A 60 millió dolláros tőkebefektetéssel a cég további növekedést tervez.

Összesen 60 millió dolláros befektetést kapott az alkotók közösségi finanszírozását elősegítő Patreon a Thrive Capital csoporttól, így ezzel együtt már 107 millió dolláros tőkét vont be a négyéves működése alatt. A TechCrunch információi szerint a befektetők 450 millió dollárra értékelték a céget, de a Patreon cáfolta ezt az információt a Recode-nak. A tőkére az oldalnak a növekedés miatt volt szükség, a csapat és az oldalhoz tartozó közösség szempontjából egyaránt.

A Patreon különböző témákban ajánl csatornákat, amelyekért a feliratkozók fizethetnek, beleértve a podcastokat, a képregényeket, a fotókat, a videókat, a zenéket, az írásokat és így tovább. Eddig 50 ezer alkotó regisztrált az oldalra, akik 1 millió előfizetőt vonzottak a munkáikhoz a platformon - és a cég információi alapján idén nagyjából 150 millió dollárt kalapoznak össze. A felhasználók a projekt bemutató oldala alapján dönthetnek arról, hogy mekkora összeggel támogatják a tartalomkészítőt egy-egy alkotás létrehozásában vagy a havi megélhetésében. Általában a támogatás összegétől függ az is, hogy az előfizetők mit kapnak érte cserébe, például hozzáférést egyedi tartalmakhoz vagy a nevük megemlítését a videók végén.

A videós és filmes kategóriában például nem ritka az ötezer körüli támogatószám, és egyes alkotók 20-35 ezer dollárt is megkeresnek havonta a platformon keresztül. A rekorder jelenleg a csaknem 19 ezer támogatóval rendelkező Chapo Trap House podcast, amelynek három alkotója több mint 84 ezer dollárt gyűjt be havonta, és csak az 5 dolláros előfizetés után érhető el minden korábbi tartalmuk.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Más rendszerekkel, például a YouTube vagy a Facebook hirdetési bevételekből átadott 55 százalékos részesedésével ellentétben a Patreon egészen nagy arányú, 95 százalékos részesedést ad át a művészeknek a rajongói előfizetésekből, és így fontos alternatívát jelent a tartalomkészítőknek. Ez az összeg sok esetben biztosítja az alkotóknak, hogy a támogatásokból éljenek, és csak a kedvelt tevékenységükre fókuszáljanak. Az 5 százalékos jutalékok a Patreonnak is megfelelő bevételt jelentenek ahhoz, hogy a cég fenn tudja tartani a működését, de a bővüléshez már a tőkebefektetésre volt szükség.

Az újabb tőkét a Patreon saját csapatának bővítésére szeretné fordítani, amely jelenleg 80 főt számlál. Továbbá az oldal a tatalomkészítők körét is bővítené például videósokkal, játékfejlesztőkkel, illusztrátorokkal, zenészekkel és humoristákkal. Az új csatlakozók pedig a cégnek is új bevételi forrást fognak jelenteni, és biztosítják a további egészséges növekedést. Az eddigi adatok szerint a Patreon évente duplázta mind az alkotók, mind az előfizetők számát, és ezt az ütemet igyekszik a jövőben is fenntartani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról