Szerző: Asztalos Olivér

2017. szeptember 14. 09:31

Kulcsrakész adatközponti infrasturktúra a Dell EMC-től

A DSS 9000-rel közepes adatközpontokhoz kínál komplett megoldást a cég.

Kulcsrakész, skálázható adatközpontos infrastruktúrát kínál DSS 9000 rendszerével a Dell EMC. A compute, tárolós, hálózatos részt, illetve az azok működéséhez szükséges tápellátást, hűtést, illetve nyílt (RedFish) menedzsment rendszert tartalmazó komplett, előre integrált csomag 96 node-ig skálázható. A megoldást elsősorban közepes méretű adatközpontokhoz szánja a Dell EMC, olyan nagyvállalati ügyfelek részére, amelyek nem több százezer, hanem "csak" néhány ezer vagy tízezer szerverből szeretnének saját adatközpontot létrehozni, de egyébként a legnagyobbakhoz hasonló tervezési, támogatási és beszállítói igényeik vannak.

Egy DSS 9000 rendszer a rackből, az úgynevezett IT blokkból, illetve az azokba illeszkedő, fél vagy teljes szélességű sledekből áll. Utóbbi a blade-ekhez hasonlóan megosztozik a keretbe épített tápegységeken és hűtőventilátorokon, így maguk a számítást vagy adattárolást végző egységek a lehető legkisebbek és legolcsóbbak lehetnek. Végül, de nem utolsó sorban a tápellátás, a hűtés, illetve a hálózati eszközök (switchek) következnek, amelyek együtteséből áll össze a komplett rendszer.

A sledekből két modellt tervezett a Dell EMC, amelyek a tárolós képességekben különböznek. Az előző bekezdésben említett fél szélességű (DSS 9520) modell két Intel Xeon E5-2600v4 processzort tartalmaz, amely mellé két 2,5 hüvelykes hot-swap SATA diszk, illetve négy fix 3,5 vagy nyolc 2,5 hüvelykes SATA meghajtó kerülhet két 2,5 hüvelykes NVMe SSD-vel kiegészítve. Ezzel szemben a teljes szélességű DSS 9500-ba tizenkét darab hot-swap 3,5 hüvelykes SAS/SATA diszk, illetve négy 2,5 hüvelykes SAS/SATA meghajtó fér. Szabad PCI Express slotból mindkét esetben egy x16-os félmagas, illetve egy x8-as félhosszú mezzanine áll rendelkezésre, a hálózati kapcsolatért pedig egy dual 10GbE SFP+ adapter felel.

A DSS (Datacenter Scalable Solutions) rendszer létjogosultságát illetően manapság egyre több nagyvállalat van, amely mennyiségi igényeiben ugyan elmarad a hiperskálázható (több tízezer vagy több akár több százezer szerveres) mérettől, de egyéb műszaki igényeit tekintve (tanácsadás, ellátási lánc, egyedileg megtervezett és kialakított infrastruktúra stb.) ugyanazokat a szolgáltatásokat szeretné igénybe venni, ami a legnagyobbak kiváltsága. Ilyenek például a hoszting és telekommunikációs szolgáltatók, olaj- és gázipari cégek, kutatószervezetek.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A DSS-sel egyébként nem megy el "falig" a Dell EMC, tehát a megoldás kimerül az összeállításban, egyedi hardverek tervezéséről, gyártásáról nincs szó. Az infrastruktúra erőssége elsősorban a folyamatos mérnöki támogatás, az egyedi infrastruktúrák tervezése, megépítése, illetve akár üzemeltetése, karbantartása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról