Szerző: Asztalos Olivér

2017. szeptember 8. 09:30

Néhány év késéssel a HP is beszállt a konzumer SSD-k piacára

A vállalat két fejlesztéssel próbál szerencsét a számára szinte teljesen új területen.

Konzumer piacra szánt SATA csatolós SSD-kkel rukkolt elő a HP. A napokban felbukkant meghajtók egyelőre csak Amerikában kerülnek piacra, de nem kizárt, hogy idővel más kontinenseken is elérhetőek lesznek. A NAND flash-alapú háttértárak kapacitása típustól függően 120 gigabáj és 1 terbájt között mozog, a fémházba pedig Silicon Motion vezérlő és Micron TLC 3D NAND került, de a vezérlőszoftver már a HP keze munkájának eredménye - vagyis nem egy átmárkázott termékről van szó. Az első tesztek alapján a munka viszonylag jól sikerült, az árazással azonban egyelőre akadnak problémák.

Szokásához híven az AnandTech alaposabban is megvizsgálta a meghajtókat, aminek köszönhetően kiderült, hogy az S700 SSD-kben a Silicon Motion SM2258XT kontrollert és 32 rétegű Micron TLC 3D NAND-okat párosított a HP, a feljebb pozicionált S700 Prókban pedig az utóbbihoz hasonló flash chipek mellé az ugyancsak Silicon Motion műhelyéből származó SM2258 vezérlő került. A két kontroller között a DRAM puffer lehetőség jelenti a különbséget, az XT jelülésű variáns ugyanis nélkülözi a gyorsítótárat, amivel értelemszerűen csökkent a gyártás költsége.

Az AnandTech mérései szerint egyértelműen látszik a puffer hiánya, a DRAM nélküli S700 meghajtók tempója nagyot esik véletlenszerű műveleteknél, ami különösen akkor szembetűnő, ha a meghajtón már kezd kifutni a szabad kapacitásból. Szekvenciális műveletekben már lényegesen jobb a helyzet, olvasásban ugyanis új rekordot állított fel a sorozat 250 gigabájtos tagja, igaz az előny meglehetősen kicsi az amúgy igencsak szoros mezőnyben. Az S700 Pro esetében már a véletlenszerű műveletek sem jelentenek gondot, sőt, a HP firmware-ének hála az SSD felülmúlja a hasonló komponensekből összeállított Adata SU800 széria tempóját.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az átviteli sebességgel tehát nincsenek megbocsáthatatlan problémák, az árazás azonban meglehetősen meredekre sikerült. Amerikai webshopokban az 512 gigabájtos HP S700 Próért nettó 220 dollárt kérnek, a "sima" S700 500 gigabájtos tagja ennél pedig csupán 20 dollárral olcsóbb. A Samsung népszerű 850 EVO sorozatának hasonló kapacitású, a tesztek alapján jellemzősen gyorsabb tagjával összevetve már kifejezetten drágák a HP SSD-k, az 500 gigabájtos modellért ugyanis már nettó 174 dollárért hozzá lehet jutni, amiért cserébe ráadásul a Samsung 5 év jótállást biztosít a HP 3 évével szemben.

Ki fogja ezt megvenni?

Utóbbi tények tükrében erősen kérdéses a HP meghajtóinak sikere, illetve az sem egyértelmű, hogy milyen indíttatás vezérelte a meghajtók piacra dobását. A cég nagyon hosszú ideje nem gyárt PC-s részegységeket, a monitorokat és az optikai meghajtókat leszámítva pedig sosem volt igazán komoly szereplője a komponenspiacnak. A háttérben talán a NAND-ok körüli áremelkedés állhat, a HP egy kedvezőbb árért cserébe több chipet vásárolhatott, amelynek egy részén most SSD-k formájában próbál túladni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról