Szerző: Habók Lilla

2017. szeptember 5. 13:02

Megszűnik a YouTube-MP3.org a kiadók panasza miatt

A streaming szolgáltatásokból letölthető zenei fájlokat készítő megoldások váltak az illegális zenehallgatás legelterjedtebb formájává. A kiadók léptek, és első körben bezáratják a YouTube-MP3.org oldalt, mint a legnagyobb forgalmat generálta ezen a területen.

Bezár a YouTube-MP3.org oldal, amely a videós közösségi oldal tartalmaiból készített letölthető MP3 hangfájlokat, és az egyik legnépszerűbb oldal volt az interneten több milliós napi látogatószámmal - írja a TorrentFreak. A lemezkiadók azonban érthető módon nem nézték jó szemmel az oldal tevékenységét, amely jelentős hatást gyakorolt a fiatalok körében. A fonográfiai ipar nemzetközi szövetségének (IFPI) és az Ipsos közös kutatásának eredményei szerint a 16-24 évesek fele használja azokat az eszközöket, amelyekkel a YouTube-ról ki lehet nyerni a hangsávot (stream ripping), és útközben is hallgatni a zenét - a jogdíjak kifizetése és a lemez megvásárlása nélkül. Az adatok alapján ez vált a kalózkodás leggyakoribb formájává, miközben megelőzte a fájlmegosztó oldalak illegális letöltéseinek arányát.

A Google-által birtokolt videós oldal az egyik legnagyobb zenei platform, mivel az oldal 1,3 milliárd felhasználója közül 82 százalék használja zenehallgatásra, és ezáltal az egyik leggyakoribb helye az illegális zeneletöltésnek is, amelyet a kiadók szerint az YouTube nem gátol meg elég hatékonyan. A videós oldal vitatta a kutatás eredményét, mivel saját adatai szerint a felhasználói havi átlagosan egy órát töltenek a platformon sok egyéb más tartalom fogyasztása mellett, így a zenehallgatás aránya alulmarad más streaming szolgáltatásokhoz képest.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Végül az IFPI az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetségével (RIAA) közösen bíróság elé vitte a YouTube-MP3.org oldal ügyét tavaly szeptemberben. A szervezetben résztvevő kiadók, köztük a Sony Music és a Warner megállapítása szerint az oldal több millió dolláros bevételt generált, anélkül, hogy ebből bármennyit fizetett volna a művészeknek és a jogtulajdonosoknak, és ennek véget akartak vetni. A kaliforniai szövetségi bíróságnak benyújtott panaszban szerzői jogsértéssel, 304 konkrét dal illegális konvertálásával, és a YouTube másolásvédelmi mechanizmusának kijátszásával, ezáltal pedig a DMCA megsértésével vádolták a videókból MP3 fájlt készítő oldalt. A szervezetek minden egyes szerzői jog megsértése esetében 150 ezer dollárra becsülték a kár mértékét a letöltéssel és a fájlok terjesztésével együtt, ami már tetemes összegnek számít több száz vagy több ezer zeneszámnál.

Egy évvel később, azaz mostanra a feleknek sikerült megállapodást kötniük, bár az ügy részletei nem teljesen ismertek. A javasolt végleges ítéletben mindkét fél arra kéri a bíróságot, hogy a panasz valamennyi pontjában a kiadók javára döntsön. Ennek részeként a YouTube-MP3.org megszűnik, a domain címet a RIAA kapja meg, és a webhely korábbi üzemeltetője számára tilos lesz a jövőben olyan technológiát vagy szolgáltatást tervezni, amellyel szerzői jogsértést követ el. Ezenkívül az oldal korábbi tulajdonosai egy nem ismert összeget is át fognak utalni a kiadók részére. Bár az ítélet még nem teljesen hivatalos, de teljesen világossá teszi, hogy a YouTube-MP3.org hamarosan megszűnik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról