Szerző: Habók Lilla

2017. augusztus 22. 16:32

Kalóz filmek streaming alkalmazásai lepik el a Windows Store-t

Valami probléma lehet Windows Store jóváhagyási rendszerével, amely hemzseg a jogsértő tartalmakat kínáló appoktól.

Egészen sok olyan alkalmazás csúszik át a Windows Store szűrjén, amely "nagy sikerű ingyenes filmeket" kínál a nézőknek, feltételezhetően nem egészen legális módon - jegyzi meg a TorrentFreak. Hiába tehát a filmgyártóknak és hivatalos streaming szolgáltatóknak a kalóztartalmak nézése ellenes törekvései, melynek során például a brit jogvédők megegyeztek a Google és a Bing keresőkkel a jogsértő tartalmak hátrébb sorolásáról, a Netflix pedig részben ezért nem engedi az alkalmazás letöltését rootolt telefonokra. A Windows Store viszont egyszerű elérését biztosít a kalóz tartalmakhoz, sőt a vonatkozó alkalmazások még a népszerűség szerinti toplista alapján is könnyen felfedezhetőek.

Ezeknek a streaming appoknak a közös jellemzője, hogy egyszerűen használhatóak, csak a filmet vagy a tévéműsort kell kiválasztani a felületen, és a lejátszógombra kattintani. Továbbá az alkalmazások működnek általában több platformon is, beleértve az asztali gépeket, a mobiltelefonokat és az Xbox-okat is. Ráadásul a nevükkel sem próbálják rejtegetni, hogy milyen szolgáltatást nyújtanak, például "Free Movies HD", "HD Movies 2017" vagy "FreeFlix HQ" néven működnek. Ennek megfelelően a leírásban és képernyőképeken is népszerű filmek és sorozatok szerepelnek, jellemzően teljesen ingyenesen - annak ellenére, hogy más legális streaming platformokon esetleg még az általuk hirdetett tartalmak el sem érhetőek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ahhoz képest, hogy az ingyenes streaming appok szolgáltatása láthatóan nem legális, még hirdetések is megjelennek rajta - hiszen valahogyan ezek is igyekeznek megoldani a monetizációt. Méghozzá ezeknek egy része a Microsoft saját Ad Monetization platformján keresztül jelenik meg, amely támogatja a bannereket, a közbeékelődő banneres és videós hirdetéseket és a natív reklámokat is. Más szolgáltatások pedig előfizetést kérnek vagy appon belüli vásárlást biztosítanak a felhasználóknak a kalóz tartalmak eléréshez.

Bár a TorrentFreak csak a filmeket és a sorozatokat említi problémaként, de hozzáteszi, hogy a kalóz zeneszámok elérése hasonlóan egyszerűnek tűnik a Windows Store-on keresztül, amelynek visszaszorítása miatt a jogvédők szintén nagy erőkkel harcolnak. Az minden esetre érdekes, hogy a microsoftos Bing már év elején megállapodott a kalóz tartalmakat kínáló oldalak hátrébb sorolásáról a keresőben, de ugyanez a magatartási kódex nem vonatkozik a Windows Store-ra, amely elméletileg megbízható és jóváhagyott szolgáltatásokat kínál.

Ahogy a The Verge is megjegyzi, a Google Play Store hasonló problémákkal küzd, de a Windows Store jóváhagyási folyamatában egyértelműen elromlott valami, és mivel sok kategóriában hiányos az alkalmazásbolt, ezért ezek a jogsértő tartalmakat kínáló streaming appok könnyen a toplistára élére kerülhetnek még mielőtt a Microsoft eltávolítaná őket. Hasonlóra lehet számítani a jövőben, mint amikor a játékokhoz köthető összes emulátort száműzte a vállalat az áruházból, de egyelőre a Microsoft nem reagált a problémára vagy a kérdésekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról