Szerző: Habók Lilla

2017. augusztus 17. 10:48

Közösségi koncertvideók összevágásával kísérletezik a Snap

Újabb saját fejlesztéssel próbálkozik a Snapchat, amellyel egy kis előnyt szerezhet a versenytársakhoz képest. Ezúttal a felhasználók által készített felvételeket fűzi egy videóvá, hogy a koncertek vagy más események átélhetőek legyenek a közösség szemszögéből.

Új funkciót tesztelt a Snapchat egy koncerten, melynek során Lorde "Green Light" dalát illesztette össze egy felvétellé a felhasználók videós bejegyzései alapján - számol be róla a Mashable. A Crowd Surf megoldás a "Featured" részen található az ismerősök Stories megosztásai mellett, de csak akkor aktív, ha a rendszer új videót állított össze. A klip megnyitása után a nézők váltogathatják a nézőpontokat, hogy éppen melyik szögből szeretnék megtekinteni az előadót - természetesen csak akkor, ha a felhasználók valamelyike kamerázott arról az oldalról. A megoldás érdekes lehet azoknak, akik nem jutottak el az eseményre, és így valamennyire át tudják élni a műsort, és azoknak is, akik ott voltak, de szeretnék visszanézni vagy azt megtekinteni, hogy mások hogyan élték át.

Hasonló próbálkozást többet is ismerünk, amely a közösség által feltöltött videókat vagy más kisfilmeket illeszt össze a felhasználók kívánsága alapján. Ilyen például a magyar fejlesztésű ClipDis, amely a begépelt szöveghez filmekből kivágott jeleneteket párosít, akár a Messenger platformon is. Továbbá ilyen a szintén magyar csapat által, Londonban fejlesztett VixT, amely a Snap mostani fejlesztéséhez hasonlóan inkább a felhasználók saját videóira fókuszál, és ezek alapján készít "video-mashup szövegeket". A Snapchat új funkciója azonban nem a felhasználók kívánsága alapján készít koncertvideókat, hanem vélhetően a mesterséges intelligencia dönt arról, hogy milyen eseményekről készült éppen több felvétel egy időben, és ez illeszti össze a részleteket is egy teljes "klippé".

00:48
 

How to use Snapchat Crowd Surf for combining concert videos

Még több videó

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Voltak már olyan startupok, amelyek ugyanezt a funkciót próbálták megvalósítani, de a kisebb közösség és így az alacsony feltöltési arány miatt bezárt a szolgáltatás, mint például a Vyclone esetében. A Snap 175 milliós felhasználói bázisa azonban elég lehet ahhoz, hogy a nagyobb koncertekről készüljön elegendő számú felvétel, ha nem is a legmagasabb minőségben. Három évvel ezelőtt az Our Story funkció is egy zenei fesztiválon vált ismertté széles körben, amely azóta már többek közt az Instagramot, a WhatsAppot és a web más részeit is meghódította.

A Crowd Surf most egy újabb kísérlet a Snapchat részéről egy olyan megoldás elterjesztésére, amellyel a nagy versenytársak még nem rendelkeznek, és esetleg növelheti a felhasználók számát vagy pedig a jelenlegiek aktivitását. Ahogy a cég a legutóbbi pénzügyi negyedéves jelentésében is megjegyezte, most ezeknek a kreatív eszközöknek a fejlesztésére fókuszál, mint amilyen például a Custom Stories, a Phone Swap vagy a Snap Map, mert jellemzően ezekkel sikerül növelnie a snapchatelők szolgáltatásban eltöltött idejét.

Egyelőre nem árult el többet a cég a Crowd Surf működéséről a TechCrunch-nak, csak annyit, hogy a házon belül fejlesztett AI technológiával működik. Hamarosan pedig még több esemény kapcsán lehet találkozni vele a felületen, de mivel ehhez nagyon sok felhasználó videós megosztásaira szükség van, ezért jellemzően zenek fesztiválokról, nagyobb koncertekről, meccsekről vagy esetleg politikai eseményekről várhatóak a közösségi közvetítések. A kérdés még az lesz, hogy ha ez is sikeressé válik, akkor a Facebooknak mennyi ideig tart majd lemásolni ezt a funkciót is ahogy például a sztorikeresést, és elterjeszteni Instagramon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról