Szerző: Habók Lilla

2017. augusztus 3. 12:29

Tízezer magyar informatikus dolgozhat külföldön?

"Mi kéne, hogy hazagyere?" címmel online kérdőíves felmérést indított az IThon.info információs platform, amelyben azt méri fel, milyen érveik vannak a külföldön dolgozó informatikusoknak a Magyarországon kívüli munkavállalás mellett.

Felmérést indított az IThon.info "Mi kéne, hogy hazagyere?" címmel annak kapcsán, hogy a hazai informatikushiányra az is egy megoldást jelentene, ha a külföldön élő szakemberek visszatérnének az országba. Az IThon.info alapítói elsődlegesen munkaerőközvetítéssel és HR-es üzleti tevékenységgel foglalkoznak, de emellett 2016-ban információs platformot alapítottak, amelyen éves díjért cserébe vállalatoknak nyújtanak bemutatkozási lehetőséget, és igyekeznek hiánypótló jellegű felméréseket végezni, például népszerű informatikai vállalatokkal, informatikai példaképekkel kapcsolatban.

A külföldön dolgozók motivációit mérő kérdőívet olyan szakemberekkel készült rövid interjúk ösztönözték, akik a külföldi munka vállalást követően inkább hazatértek. A rövid beszélgetéseket mélyinterjúk és online kérdőíves felmérés követte a külföldi munkavállalás indokainak részletesebb megismerése érdekében. Az információs platform becslése szerint 8-10 ezer informatikus dolgozik jelenleg külföldön, és az előzetesen készített mélyinterjúk alapján változatos érvek mentén döntöttek emellett. A kutatók úgy találják, hogy sok informatikusnak nincs megfelelő információja a hazai helyzetről, és ezt a kérdéskört szeretnék feltárni.

Fontos azonban kiemelni, hogy a szervezet főleg a politikán kívüli, elsődlegesen a piaci érveket keresi a külföldi munkavállalásra. A felmérést végzők eddigi tapasztalata szerint a pénzen túlmutató indokokról van szó, de az elképzelések sokszor nem valósak. Sokan úgy gondolják például a volt kollégáik megkérdezése alapján, hogy Magyarországon nem lehet "izgalmas projekteken" dolgozni. Van aki pedig attól tart, hiába ért el külföldön már magasabb pozíciót és szerzett ezzel együtt nagy tapasztalatot, itthon csak középszintű fejlesztőként tartanák számon.

Részletesebb adatok a Pew Research Center oldalán

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

„Az elemzéseknél csak a szakmai szempontokat és motivációt vizsgáljuk és elemezzük, amelyekből már most kiderült, hogy nem naprakész és egyáltalán nem pontos információkkal rendelkeznek a külföldön munkavállalók. Közülük sokan egyetlen egy percet sem dolgoztak a hazai IT munkaerőpiacon, míg mások a rohamtempóban változó piac ellenére több éves információk birtokában ítélik meg a hazai helyzetet” - mondta Pulay Gellért, az IThon.info alapítója.

Általában a külföldön élő magyar informatikusoknak nincs megfelelő információjuk a hazai fizetésekről, a szakmai projektekről és a feladatokról az IThon.info szerint. Ezen próbál segíteni az információs platform, hogy bővítse a külföldön élők ismereteit. "A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy a mikro szintű kapcsolatok, sok-sok információ és a jó példák a leghatékonyabb motivációs tényezők a hazatéréssel kapcsolatban." - tette hozzá Pulay.

A rövid online kérdőív ezen az oldalon keresztül elérhető, és az informatikai munkakörök széles köréből várja a kitöltőket, legyen szó akár programozókról, rendszermérnökökről, IT biztonsági szakemberekről, architektekről vagy üzleti tanácsadókról - a lényeg az, hogy a külföldi munkavállaló meg tudja fogalmazni, miért dolgozik inkább külföldön Magyarország helyett. Eddig nagyjából kétszáz válasz érkezett a kérdésekre és több mint ötven mélyinterjú készült. Az eredményeket az IThon.info várhatóan szeptemberben fogja közzétenni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról