Szerző: Hlács Ferenc

2017. július 27. 15:45

Kábelcsere nélkül hoz kétszeres sebességet az USB 3.2

Csak a készülékek oldalán követeli majd meg külön a támogatást a készülő USB 3.2 szabvány, amely a meglévő USB 3.1-es kábeleken is duplázza majd az adatátviteli sebességet.

Kábelváltás nélkül duplázza a sebességet az USB szabvány új generációja - persze csak ha a vezeték két végén lévő eszközök is támogatják azt. Az USB 3.2 a jelenleg is kapható USB 3.1 Gen 1 vezetékeken nem kevesebb mint másodpercenkénti 10 gigabites adatátvitelt ígér a korábbi 5 helyett, az USB 3.1 Gen 2-es kábeleken pedig a 10 Gbps-t egészen 20-ra tolja fel.

Az ugrást a szabvány azért tudja a kábelek cseréje nélkül meglépni, mert az USB-C vezetékek egyébként sem csak az USB-re építő adatátvitelt támogatják, de olyan alternatív protokollokat is, mint a Thunderbolt 3 vagy a DisplayPort, így összesen négy érpár található bennük - ezekből az USB 3.1 Gen 1 és Gen 2 csak kettőt használ (szemben például a Thunderbolt 3-mal), az új generáció azonban már mind a négy párat egyszerre használja, így duplázva a sávszélességet. Az USB 3.2 specifikációit szeptemberben véglegesítik, várhatóan azonban a fenti sebességnövekedés és a második két érpár igába hajtása lesz a legnagyobb újítás benne, az adatkódolás és -átvitel módja nem változik. A technológia emellett természetesen visszafelé is kompatibilis lesz a korábbi USB eszközökkel.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A sávszélesség duplázásához hitelesített USB 3.1 Gen 1 vagy Gen 2 kábelre van szükség - erre érdemes odafigyelni, miután a piacon nagyon könnyű belefutni a megfelelő tanúsítványok nélküli vezetékekbe, ráadásul még a kapcsolódó követelményeknek megfelelő darabokon sincs elég jól láthatóan feltüntetve a hitelesítést igazoló logó. Sajnos az esetek nagy részében az okostelefonhoz csomagolt vezetékekhez sem fordulhatunk vigaszért, azok többsége ugyanis csak az USB 2.0 adatátvitelt támogatja.

A gyenge minőségű kábelek esetében ráadásul a vásárló nem csak annyit kockáztat, hogy lassabban vándorolnak át a fényképek egyik eszközről a másikra, azok akár komoly kárt is okozhatnak a készülékekben. Elég Benson Leung, a Google mérnökének tavalyi tesztjére gondolni, amelynek során az egyik kipróbált USB-C kábel a szakértő notebookjával is végzett. A renitens vezetékben a gyártó felcserélte az áramellátást biztosító drótok kiosztását, emellett hiába volt ott a "SuperSpeed" jelölés az eszközön, abból teljesen hiányoztak a magasabb átviteli sebességhez szükséges extra vezetékek.

Továbbra is érdemes tehát vigyázni, jó hír azonban, hogy az ősszel véglegesített új szabvány használatához nem kell majd ismét kábelvadászatra indulni, ha már rendelkezünk megfelelő USB 3.1-es vezetékkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.