Szerző: Gálffy Csaba

2017. július 20. 16:35

Kiterjesztett támogatást kap a Windows 10

Megváltoztatja az eredeti koncepciót a Microsoft és egyedi, 2023-ig támogatott forkot hoz létre bizonyos Intel processzorok számára. Ezzel a cég felrúgja az egységes fejlesztői platform és egységes biztonsági frissítések kettősét, néhány millió felhasználó kedvéért.

Az Intel-Imagination páros ütötte az első léket a Windows 10 terméktámogatási stratégiáján, a Microsoft kénytelen módosítani a korábban leszögezett (de mindmáig roppant homályos) eredeti koncepcióján. Az eredeti elképzelés szerint ugyanis Windows 10-ből csak egy igazi verzió van, amely rendszeresen kap jelentős frissítéseket - és csupán némi türelmi idő jár azoknak a felhasználóknak, akik még éppen nem telepítették e legutolsó kiadást.

Az elmúlt hetekben azonban nyilvánvalóvá vált, hogy legalább egy esetben ez a koncepció tarthatatlan lesz: az Intel utolsó, külső fejlesztésű GPU-val szerelt Atom processzorain ugyanis egyszerűen nem fut a Windows 10 legutolsó kiadása, a Creators Update. Jelen állás szerint valószínű, hogy a grafikus illesztőprogramban van egy hiba, ami nem jött elő a Windows 10 korábbi alverzióinál, a Creators Update alatt azonban igen, és így nem is működik a rendszer megfelelően. Mivel a hardvert az Intel hivatalosan már nem támogatja, az illesztőprogram hibáját sem javítja a cég.

Ezzel a megfelelő atomos gép felhasználói elég visszás helyzetbe kerültek: a Windows 10 biztonsági frissítések ugyanis már csak néhány hónapig járnak a tavalyi Anniversary Update-hez az eredeti, 18 hónapos támogatás szerint. Így ha ezen túl is biztonságban akarnak maradni, akkor kénytelenek lesznek visszaváltani Windows 8.1-re, amely 2023-ig kapja a javításokat.

Acer W3-810 tablet Clover Trail alapokon - nem bírták elengedni

A probléma azonban a Microsoftot is sarokba szorította: a Windows 10-re ugyanis meglehetősen rossz fényt vetne, ha mindössze két év után downgrade-re kényszerülnének a felhasználók és visszaküldené őket a cég a Windows előző főverziójára. Szorult helyzetében a Microsoft úgy döntött, hogy szembemegy a teljes eddigi kommunikációval, felrúgja a Windows-as-a-Service modelljét és csak erre a néhány chipre, csak erre a Windows 10-alverzióra kiterjesztett támogatást biztosít majd.

A hivatalos közlemény szerint (amelyet például a ZDnet idéz), az érintett Intel Clover Trail processzorokon futó Windows 10 Anniversary Update támogatási ciklusát a Microsoft egészen 2023 januárjáig meghosszabbítja - addig, ameddig egyébként a Windows 8.1 támogatása tartana. A felhasználók azonban a jelenleg elérhető Windows 10-kiadáson, tehát az Anniversary Update-en maradnak, további funkcionális fejlesztéseket többé nem készít számukra a Microsoft, így sem a Creators Update, sem a néhány hónap múlva élesedő Fall Creators Update nem jelenik meg ezekre a chipekre.

A Microsoft ezzel felrúgja ez eredeti ígéretet az "egy Windows 10"-re vonatkozóan, és egy viszonylag szűk, elemzők által mintegy 10 mililó eszközre becsült kör számára készít egy "hosszanfriss" Windows 10-kiadást. Ez szembemegy gyakorlatilag minden egységesítő törekvéssel, ami a Windows platform "töredezettségmentesítését" célozta. Ez két okból is fontos volt: egyrészt megakadályozni a platform szétforgácsolódását és megteremteni egy egységes, folyamatosan fejlődő API-készletet, másrészt olcsóbbá tenni a támogatást azzal, hogy egyszerre mindig csak néhány Windows 10-alverzió biztonságáról kell gondoskodni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A döntés mindkét kitűzött célt keresztülhúzza: egyrészt így létrejön 2023-ig egy zárvány a Windows 10 platformon, amely az Anniversary Update-tal bevezetett API-kat és funkciókat kínálja a fejlesztőknek és nem is lép tovább. Emellett pedig megjelenik egy termék, amelynek biztonságáról a Microsoftnak gondoskodnia kell, minden hónapban biztonsági frissítésekkel kell ellátnia, azokat tesztelnie kell (változatos szoftveres környezetekkel, stb.).

WaaS - volt rá esély, hogy működjön?

A Windows-as-a-Service koncepció már a bejelentést követően nagyon megosztotta a szakmai közönséget, különösen a hardveres kompatibilitás kérdése mentén - mint a fenti példa is mutatja, nem véletlenül. A PC-gyártók és azok beszállítói ugyanis meglehetősen szűk támogatási periódusokat biztosítanak termékeikhez, így az azokhoz mellékelt meghajtókat sem igazán szokták frissíteni. E problémát a Microsoft úgy igyekezett megoldani, hogy a driver modellt nem változtatta, a Windows 10 tényleg lenyűgöző stabilitással fut akár 7 éves hardveren is.

Azzal a Microsoft azonban nem számolt (eléggé), hogy a meghajtók ettől függetlenül folyamatos fejlesztést igényelnek driver modell váltása nélkül is, optimalizációk és hibajavítások nélkül hagyott hardverek egyszerűen nem örök életűek. Erre vonatkozóan a Microsoft később eufemisztikusan úgy módosította a támogatási stratégiát, hogy az egyes eszközök gyártói támogatási élettartamára biztosít hozzáférést a Windows 10-hez. A Clover Trail esete azt húzza alá, hogy ez a megkötés is tarthatatlannak bizonyult, a gyártói támogatását vesztett hardvert a Microsoft nem tudta elengedni.

Hogy a WaaS-koncepció jövője számára mit hoz ez a pálfordulás, arra egyelőre tippelni sem merünk, de az egyre inkább nyilvánvaló, hogy az eredeti megközelítés fokozatosan tarthatatlanná válik és a Microsoft nem tud minden létező PC fölé egyetlen, egységes ernyőt húzni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.