HWSW

Személyre szabottabb lesz a Google app hírfolyama

Tavaly decemberben vezette be a Google a híreket és személyes információkat összefoglaló feed szolgáltatást, amelyet most új funkciókkal és még inkább a felhasználó érdeklődési köréhez kötődő hírekkel egészítene ki.

Megújul a Google saját alkalmazása, és ezután még inkább figyelembe veszi a felhasználók egyéni preferenciáit a korábbi tevékenységeik alapján - írja a Google blogja [1]. Ez az a tavaly decemberben elindított [2] felület, amely lényegében felváltotta a "nyugdíjba vonuló" Google Now márkát [3]. A keresőóriás a gépi tanulási algoritmusának segítségével kártyaszerűen jeleníti meg a felhasználók érdeklődésen alapuló információkat és a földrajzi hely alapján érdekesnek számító híreket, például politikáról, sportról és szórakoztató eseményekről. Továbbá a szolgáltatás a személyekhez kötődő információkat is listázza, úgy mint a repülőjáratokat vagy a naptárba bejegyzett időpontokat. Az alapkoncepció a jövőben sem változik, csak új funkciókkal és szolgáltatásokkal fog bővülni.

Egyrészt a Google még inkább figyelembe veszi majd azt a tudásgráfot, amelyet a felhasználó korábbi keresései és oldallátogatásai alapján összeállított, így sokkal személyre szabottabb hírlistát tud készíteni, és súlyozza is a benne szereplő elemeket - ez jól illik a Google AI-os terjeszkedési stratégiájába, amelyet az I/O konferencián beharangozott [4]. Másrészt a felhasználók manuálisan is bejelölhetik azokat a hírkategóriákat a "követés" gombbal, amelyről többet szeretnének olvasni, vagy amelyikről kevesebbet. Ezzel lehet befolyásolni, hogy a valamilyen okból, de nem az érdeklődési kör szoros részeként keresett témák ne képezzenek külön kategóriát a hírfolyamban. A vállalat azt is hozzáteszi, hogy vannak olyan kategóriák, amelyek soha nem fognak emiatt a hírfolyamban megjelenni, mint például a kiütések okai.

A naptáreseményekhez kapcsolódó kártyaadatok is kiegészülhetnek plusz adatokkal a TechCrunch információi szerint [5], úgy mint az utazási tippek vagy a helyi éttermek ajánlói. Ezenkívül a YouTube keresések alapján is felkerülhetnek a zenekarokkal kapcsolatos hírek a kártyákra. Előfordulhat emiatt, hogy hírek között egy 10 hónapos hír is megjelenik egy zenei előadó kapcsán, akire az olvasó épp kíváncsi, említi a The Verge egy Google demo alapján [6]. Ezekre az értesítésekre a felhasználó Google Alert-szerű módon magától is feliratkozhat, akár zenei, filmes vagy sporttal kapcsolatos hírekről van szó.

xA sok álhír és félrevezető hír ellen [7] is kínál egy funkciót a Google app új változata. Egyszerre ugyanabban a témában több különböző forrású hírt is megjelenít egymás mellett. Azt viszont már az olvasó döntésére fogja bízni ebben a szolgáltatásban, hogy a hírek közül inkább melyik valóságtartalmát fogadja el. Ha pedig a felhasználó még inkább érdeklődik a téma iránt, akkor a kártyákra kattintással a rendszer azonnal rákeres a témára.

Először a megoldást a Google az amerikai felhasználókra terjesztette ki Android és iOS készülékeken, valamint a Pixel Launcheren, de a megújult app ezután folyamatosan jelenik meg a többi felhasználónál is. A vállalat tervei között szerepel továbbá, hogy az asztali webes felület hasonló megjelenítést kapjon, és a Google kezdőoldalán vagyis a logón és az egyszerű keresődobozon kívül is személyre szabott hírfolyam jelenjen meg, de erről még nem derült ki, hogy mikortól tervezi a cég a bevezetését.

Ez az erőfeszítés hasonlít a Facebook hírfolyamához, amely szintén az olvasók első számú hírforrásává szeretne válni. Az ötlet eddig sem állt távol a Google-től sem, ugyanis a keresési találatok eddig is részben a felhasználó korábbi tevékenységei alapján jelentek meg, a kereső pedig rendelkezik külön hírek menüponttal is, de a felhasználó számára összeállított hírcsokor eddig nem volt annyira szembetűnő. A vállalat azzal próbál érvelni saját megoldása mellett, hogy ebben a hírösszeállításban nem az ismerősök által látogatott oldalak, hanem a felhasználók saját érdeklődési köre fog megjelenni, ami eltérhet az ismerőseitől.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.blog.google/products/search/feed-your-need-know/
[2] https://www.blog.google/products/search/google-app-update-making-it-easier-keep-things-you-need-know/
[3] http://www.hwsw.hu/hirek/56788/google-now-launcher-pixel-assistant.html
[4] http://www.hwsw.hu/hirek/57260/google-io-fejlesztoi-konferencia-android-o-photos-assistant.html
[5] https://techcrunch.com/2017/07/19/google-feed/
[6] https://www.theverge.com/2017/7/19/15994156/google-feed-personalized-news-stream-android-ios-app
[7] http://www.hwsw.hu/hirek/57086/google-hirek-tenyellenorzes-fact-check-snippet.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/57541/google-feed-now-hirolvasas-hirfolya-hirek-olvasas.html
Író: Habók Lilla ()
Dátum: 2017. július 19. 16:02
Rovat: digitális otthon