:

Szerző: Asztalos Olivér

2017. július 12. 13:58

Végre megérkezett a vadiúj Xeon generáció

Végre hivatalosan is bejelentette legújabb szerveres platformját, illetve az azokhoz készült processzorokat az Intel, amiből nem kevesebb mint 58 különféle modell kerül piacra.

Hosszú várakozást követően végre hivatalosan is megérkezett a Purley kódnevű vadiúj Xeon platform. Ahogy arra már korábban fény derült, a több tucat, egészen pontosan 58 darab különféle Skylake-SP processzort felvonultató család teljesen új nevezéktannal érkezett. Az Intel gyakorlatilag nulláról írta újra a termékek jelölését és szegmentálását, már nem a foglalatok száma jelenti az elsődleges határvonalat, bejött a képbe a maximálisan támogatott memória mérete, az élettartam, illetve az integrált Omni-Path interkonnekt is. Ezzel kezdhetjük előröl a tanulást, a valóságos processzoreső fényében pedig majd ember legyen a talpán, aki típusjelölés alapján legalább majd az adott modell alap specifikációit fejből elmondja - vagy akár a teljesítményt nagyjából be tudja lőni.

A néhány hónapja közölt Platinum, Gold, Silver, illetve Bronze elnevezés marad, mostanra pedig már az is egyértelmű lett, hogy ezek határvonalai gyakorlatilag csak az árazás mentén húzódnak. Ennek megfelelően a felsőházat képviselő Platinum széria az elképesztően magas, 13 011 dollártól skálázódik lefele 3115 dollárig, igaz a második legolcsóbb típus már 4856 dollár. A Xeon Platinum 8180M ezzel új rekordot állít fel, az E7 v4 család legdrágább, E7-8894 modellje ugyanis ennél bő 31 százalékkal volt olcsóbb a maga potom 8898 dolláros árával.

A szóban forgó csúcsmodellt mindössze egy, de bizonyos esetekben nélkülözhetetlen képesség különbözteti meg az amúgy minden másban hasonló tudású, "M" jelölés nélküli társától, ez pedig a memória maximálisan támogatott kapacitása, amely a sima modell duplája, számszerűen 1,5 terabájt. Ez az összes új Xeon esetében áll, tehát az "M" jelölés minden esetben a dupla memóriakapacitásra utal, amiért cserébe akár igen vastag, 30-100 százalékos felárat is felszámol az Intel. Emellett még két betűt célszerű fejben tartani: a "T" jelölés, amely az Intel ígérete szerint magasabb termikus tűrőképességet, ezzel együtt pedig bizonyos körülmények között magasabb élettartamot (10 év) jelent. Ezeket például NEBS (Network Equipment-Building System) formátumú rendszerekhez ajánlja a gyártó.

A harmadik betű az "F", amely a fabrikra, pontosabban az integrált Omni-Path interkonnektre utal. A fejlesztés nem új, az a Xeon Phi "Knights Landing" gyorsítókkal már korábban bemutatkozott, mostantól pedig egyes Xeon CPU-kkal is elérhető. Az "F" jelölésű processzorok tehát 100 Gb/sec átviteli sebességre képes Omni-Path portokkal vannak felvértezve. Az Intel szerint az Omni-Path számos előnnyel kecsegtet, így például a késleltetés akár 17 százalékal, a fogyasztás 60 százalékkal, ezeknek hála pedig a költségek akár 26 százalékkal is csökkenhetnek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Emellett az Intel a korábbi gyakorlatnak megfelelően az órajelek, illetve a TDP mutató alapján további két táborra bontja a processzorokat. Az egyikben magas fogyasztású, teljesítménycentrikus, a másikban pedig a teljesítmény/fogyasztásra fókuszáló modellek sorolhatóak, amely némileg alacsonyabb alapórajelet és TDP-t takar.

A már említett, 16 különféle modellt felsorakoztató Platinum sorozatban négy "M", két "F", illetve egy "T" modell kapott helyet. A 81xx számozású termékek között a sokmagos modellek vannak többségben, az egyetlen 4, 12, illetve 16 processzormagot kínáló processzor mellett 24, 26, illetve 28 magos termékek találhatók. Értelemszerűen a csúcsmodell a lapka által kínált maximális magszámot nyújtja 2,5 GHz-es alapórajel és 3,8 GHz-es turbó mellett, amelyhez meglehetősen magas, 205 wattos TDP, illetve a már említett extrém magas ár társul. Szót érdemel még a 8156 számozású, négymagos modell, amely 3,6 GHz-es alap és 3,7 GHz-es turbót kínál 105 wattos TDP mellett, ezért cserébe viszont igencsak magas, 7007 dolláros árat kér az Intel. Ezzel a típussal most is a rosszul skálázható alkalmazásokat, illetve a magonkénti licencelést alkalmazó szoftvereket futtató környezeteket célozza az Intel.

A Platinum sorozat összes tagjára jellemző, hogy azokból 2-, 4-, vagy akár 8-utas rendszereket is lehet építeni, hála a lapkánkénti három, a foglalatok közötti kommunikációt biztosító UPI interkonnektnek, amely egyenként 10,4 GT/s sávszélességet kínál. Ugyancsak minden modell kínál hat darab, legfeljebb DDR4-2666 szabványú modulokat támogató memóriacsatornát, illetve 48 darab PCI Express 3.0 sávot. Ugyancsak említést érdemel az AVX-512 támogatás, amely a Platinum modellek esetében magonként két FMA egységgel hajt végre.

A kétszer több, összesen 32 különféle típust kínáló Gold család egy fokkal kacinfántosabb, ugyanis itt a többséget jelentő 6000-es modellek mellett 5000-es típusok is vannak. Az arany színű modellek 4-től 22 magig skálázódnak, a legolcsóbb darab a négymagos Xeon Gold 5122, amelyet 1221 dollárért kínál az Intel, a legdrágább pedig a 6142M a maga 5949 dolláros árcímkéjével. A másik két "M"-es modellt is 5000 dollár feletti összeggel listázza az Intel, a többi típus viszont lényegesen olcsóbb.

A Gold processzorokból egyaránt építhető 2- és 4-utas, igaz az 5100-as modellek esetében ehhez csak két UPI link áll rendelkezésre, ami bizonyos esetekben lassíthat a CPU-k közötti adatcserét. Ezzel még nincs vége a 6100 és 5100 sorozat közötti különbségeknek, ugyanis míg előbbi DDR4-2666, addig utóbbi csak DDR4-2400 szabványú modulokat támogat, miközben a kisebbik széria az AVX-512-es utasítások végrehajtását is lassabban végzi, köszönhetően a magokban található egyik FMA végrehajtó letiltásának.

Az új kínálat aljára Silver és Bronze modellek kerültek a másik két szériához képest szerény, összesen 10 modelles kínálattal. A processzorokat alacsony órajel és TDP jellemző, az egyetlen 70 wattos kivételtől eltekintve a többi modell 85 wattos mutatóval rendelkezik. A Silver 4100 sorozat nyolc tagja között négy, nyolc, tíz, illetve tizenkét darab maggal szerelt processzorok vannak, az árcímke pedig 417 és 1112 dollár között mozog. A Bronze egyelőre két taggal, egy nyolc és egy hatmagos modellel szerénykedik, a 3106-ért 306, a 3104-ért pedig 213 dollárt kér az Intel.

A tíz különféle modellből 2-utas rendszereket lehet építeni, amihez két, 9,6 GT/s átviteli sebességre képes UPI link adja az alapot, és ugyancsak hasonlóság az egyetlen FMA-ra támaszkodó AVX-512 végrehajtás. Ezzel szemben a Silver processzorok DDR4-2400, a Bronze-ok pedig DDR4-2133 szabványú modulokat támogatnak, miközben a két Bronze modell már a Hyper-Threadinget támogatást sem kapta meg, illetve a turbó is csak a 3104 esetében aktív.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.