Szerző: Asztalos Olivér

2017. július 11. 12:02

Intel: mennie kell a túl jól sikerült Pentiumnak (Frissítve)

A nagy sikerre való tekintettel befejezi egyik processzorának gyártását a cég.

Máris befejezi egyik Kaby Lake-alapú, kétmagos asztali Pentium processzorának forgalmazását az Intel. Az ügy hátterében kivételesen az érdektelenség helyett a kiugró igény áll, a szóban forgó modell ugyanis túl jól sikerült, ezért kannibalizálja a drágább típusok forgalmát. Bár a vállalat lépése mögött racionális okok húzódnak, a döntés azt jelenti, hogy az Intel továbbra sem szeretne erős kétmagos processzorokat a belépőszinten látni.

A Pentium G4560 sikerének oka már a specifikációs táblázatból látszik, a szóban forgó modell ugyanis a Core i3-7100-tól csak néhány dologban különbözik. A Pentium maximális CPU órajele 3,5 GHz, amely csak nagyjából 10 százalékkal marad el az i3-7100 3,9 GHz-es értékétől, miközben rendhagyó módon a Hyper-Threading is aktív, azaz egy mag két szálon képes végrehajtani, így CPU erőben minimális a különbség az i3-hoz képest. Az integrált GPU térfelén már nagyobb lehet az eltérés, hisz míg az i3-ban található HD Graphics 630 24 darab, addig a Pentiumban szerepet kapott HD Graphics 610 csak ennek felét, azaz 12 darab végrehajtóegységet (EU) tartalmaz, amelyek maximális órajele 4,5 százalékkal alacsonyabb is, miközben a G4560 TDP értéke kicsivel magasabb, 54 wattos - de ez pont irreleváns, ha dedikált GPU mellé vennénk a processzort.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Emellett már csak pár, az átlagfelhasználó számára teljesen elhanyagolható funkció képez különbséget. A Pentium nem támogatja az egyelőre csupán mutatóban létező Optane SSD-ket, a tranzakcionális memóriakezelést (TSX-NI), illetve az AVX 2.0-t. Utóbbi két utasításkészlet támogatottsága asztali környezetben a nulla közelében mozog, így ezek hiányát jó eséllyel még évekig nem érzi meg a belépőszintű processzorokat vásárló közönség.

A legnagyobb különbséget a specifikációk helyett az árcímke környékén kell keresni, ugyanis a Pentium listaára 45 százalékkal alacsonyabb, míg a Core i3-7100-at 117, addig a Pentium G4560-et 64 dollárért listázza az Intel, ez pedig a kiskereskedelmi árazásban is jól tükröződik. Az i3 jelenleg bruttó 33-34 000 forint környékén mozog, miközben Pentiumot 21-22 000 forint körül listázzák, sajnos egyre kevesebb helyen, tehát már most érezteti hatását az Intel szándéka, így aki egy kimagasló ár/teljesítmény mutatóval rendelkező, belépőszintű processzorra vágyik, annak igyekeznie kell a vásárlással, ugyanis Pentium G4560 napjai meg vannak számlálva.

Frissítés: Időközben az Intel cáfolta a hírt, a gyártó szerint a háttérben egyszerűen csak az igények változása állhat. Más híroldalak szerint ugyanakkor a cég szándékosan korlátozta a Pentium G4560 szállítását, hogy az emiatt kialakuló áremelkedéssel (ideiglenesen) a Core i3-7100 irányába terelje a vásárlókat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról