:

Szerző: Asztalos Olivér

2017. július 5. 17:09

Már a tabletek és az okostelefonok piaca is telítődött

A PC-k után már az azokat részben leváltó eszközök iránt sem nő a kereslet.

A Gartner szerint idén 0,3 százalékkal csökken a PC-ket, tableteket, és okostelefonokat egyesítő eszközpiac eladása. Az elemzőcég szerint mindez azt jelenti, hogy a személyi számítógépeket, illetve az azokat (részben) helyettesítő vagy kiegészítő termékek iránti igény elérte a csúcsát, ugyanis a Gartner 2019-re is a tavalyihoz hasonló mennyiséggel kalkulál. A kutatók 2020-ig nem látnak olyan új fejlesztést, amely számottevően felrázná az eladásokat, legkorábban az 5G terjedésével bolydulhatnak meg az eladások.

Véges rendszerben véges növekedés

Az elemzőcég az idei évre szerény, 0,3 százalékos csökkenéssel számol, amivel a tavaly leszállított 2,332 milliárd eszköz 2,326 milliárdra csökkenne. Eszköztípus szerinti bontásban a PC-s eladások 270-ről 262 millió darabra, a tabletek pedig 169-ről 160 millió darabra csökkennek az idei évben. A 15 millió darabos mínuszt az enyhén növekvő okostelefonok valamelyest kompenzálják, ezekből ugyanis a Gartner elvárása szerint 11 millióval több talál majd gazdára az idei évben, ami szerény 0,6 százalékos emelkedést jelentene. Mindez nem túl jó hír a cégeknek, akik a PC-piac sülyedését látva a tabletbe, és/vagy az okostelefonokba ugrottak át menekülőutat remélve a csökkenő bevételek elől.

Az elemzőcég külön kitért a PC-kre és okostelefonokra is. Eszerint a személyi számítógépek eladásainak csökkenése mostanra lelassult, ami megfelel az elmúlt nagyjából egy évben hangoztatott véleményeknek. A PC-k sorsát ugyanakkor nehezíti memóriaárak alakulása, a DRAM és NAND chipek ára ugyanis számottevően emelkedett az elmúlt nagyjából 3 negyedévben, ami sokakat kivárásra késztetett. Ezzel szemben a Windows 10 jó hatással volt az eladásokra, a Microsoft aktuális legújabb operációs rendszere pedig még néhány éven át segíteni fogja a piacot, elsősorban a vállalati PC-k frissítésével.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az okostelefonok piaca darabszámban kevésbé, bevételben viszont nagyobb mértékben változhat, a Gartner szerint ugyanis az olcsó butatelefonok egyre inkább kiszorulnak, helyüket pedig a drágább, okostelefonok veszik át, illetve az egyszerűbb okostelefonokról is többen váltanak majd valamilyen drágább, prémium készülékre. Ezzel párhuzamosan az elemzőcég szerinte a csúcskategóriás készülékek ára még feljebb fog kúszni, ami további lehetőséget nyújthat a bevétel növekedésének.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.