Szerző: Asztalos Olivér

2017. július 4. 13:51

"Multigig" adapterek jönnek a konzumer piacra

Az Asus elsők között jelentkezett PCI Express csatolós bővítőkártyával.

10 gigabites Ethernet adapterrel jelentkezett az Asus, a PCI Express csatolós bővítőkártyával a konzumer piacot célozza a gyártó. Az 5 és 2,5 gigabites kapcsolatokat is támogató eszközre 100 dolláros árcímkét aggatott a tajvani cég, amely az újdonság felárát is figyelembe véve viszonylag kedvezőnek nevezhető. Ennek ellenére most sem éri meg kapkodni a beruházással, hisz a konkurensek reakcióját követően borítékolható, hogy mérséklődni fog az ár, miközben a magasabb átviteli sebesség kiaknázáshoz szükséges egyéb eszközök (pl. routerek) is megjelennek majd.

Az XG-C100C típusjelzésű bővítőkártyára az Aquantia egy portos, AQtion AQC107 hálózati vezérlőchipje került. A tavaly bemutatott kontroller sajátossága, hogy a 100M, 1G, 2.5G, és 5G kapcsolatok mellett a 10 gigabites módot is támogatja, utóbbi kivételével pedig 100 méteres távolságig Cat5e kábellel is elérhető bármelyik üzemmód - köszönhetően a bimbózó IEEE 802.3bz szabványnak. A maximális átviteli sebesség kiaknázásához négy PCIe 3.0 sávot kell biztosítani, de a csatolófelület PCIe 2.0-ig skálázható vissza az átviteli sebesség csökkenése mellett.

A vezérlőchip gyártójának mérései szerint az Asus kártyán lévő AQ107 esetében 9,5 Gbps-os maximális átviteli sebességet mutatott, amelyhez már magas, 12-20 százalékos CPU terhelés társult. 5G módban 4,6 Gbps volt a csúcsérték 6-14 százalékos terhelés mellett, amihez 3 wattos fogyasztás társult, tehát nem véletlen, hogy az Asus jókora hűtőbordát helyezett kártyájára. Az Aquantia megjegyezte, hogy 1G módban a népszerűbb (pl. Realtek) vezérlőkhöz képest alacsonyabb késleltetést biztosít a chip, hála a lapka nagyobb számítási teljesítményének.

Bár a 100 dolláros ár első hallásra magasnak hangozhat egy konzumer hálózati kártyáért, a hasonló, szerverekbe és/vagy munkaállomásokba szánt megoldásokért nagyjából legalább a dupláját kell kifizetni, igazi ezért cserébe a vállalati felhasználáshoz szükséges funkciókat biztosítanak a termékek. Az Aquantia tavaly bejelentett termékei ezek nagy részét nem kínálja, csupán olyan alapfunkciók vannak jelen, mint a Wake-on-LAN, a QoS, vagy a CPU tehermentesítésére hivatott módok (LSO, LRO, header checksum).

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Asus után várhatóan több más gyártó is jelentkezik majd az AQtion AQC107-re épülő megoldásával, amely lassan, de biztosan lejjebb nyomhatja a termékek árát. Az Aquantia egyébként saját, AQC107-re épülő kártyájára 127 dolláros árat adott meg, amihez képest az Asus terméke már most olcsóbb.

De hol vannak a routerek?

A gyorsabb kapcsolatot biztosító kártyák ugyanakkor mit sem érnek megfelelő hálózati eszközök nélkül, switch vagy router hiányában legfeljebb két számítógépet lehet összekötni egy-egy adapterrel. Ilyen szempontból egyelőre igencsak szegényes a kínálat, az Asus ősszel mutatta be XG-U2008 típusjelzésű switch-ét, ám ezen is csak két 10 gigabites port van a nyolc darab 1 gigabites mellett, igaz ezért cserébe viszonylag baráti, 250 dolláros az árcímke, egy kizárólag 10 gigabites portokat tartalmazó switch ára ennek nagyjából háromszorosa. Konzumer routerekből egyelőre sem 10, sem pedig 5 vagy 2.5 gigabites ("bz"-s) nincs, aminek oka, hogy a hálózati rendszerchipek tervezői (pl. Broadcom) még nem álltak elő a szabványokkal kompatibilis megoldásaikkal, az első fecskék legkorábban valamikor az év végén jelenthetne meg.

Vállalati környezetben is kezdhet terjedni a "bz", a Cisco legújabb 9000-es Catalyst sorozata már támogatja a szabványt, így ilyen profi környezetben már lelhet piacra az Asus új kártyája, amennyiben (például videós munkaállomásokhoz) erre igény van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról