Szerző: Asztalos Olivér

2017. június 30. 16:46

Az üzleti felhasználóknak szánt AMD Ryzen processzorok is megérkeztek

A tervezőcég néhány extrával próbálja differenciálni a Ryzen Pro CPU-kat.

Az üzleti és kereskedelmi PC-kbe szánt processzorsorozattal jelentkezett az AMD. A Ryzen Pro széria alapját a március elején bemutatott Ryzen sorozat lapkája adja, az új CPU-k alapvető specifikáció egyeznek a kiskereskedelmi forgalomba szánt modellekével. Az AMD ezt egészítette ki néhány extrával, így például elérhető lesz az Epyc szerverprocesszoroknál már látott memóriatitkosítás is, a lapkák mellé pedig hosszabb támogatás is jár, a cég ugyanis azt ígéri, hogy a Ryzen Pro sorozat egyes tagjait legalább 24 hónapig a piacon tartja, miközben a termékekre egységesen 3 év garanciát kínál.

Az AMD összesen hat darab processzorral jelentkezett, az egyes modellek, illetve a már korábban bemutatkozott Ryzen processzorok magszáma, órajele, illetve TDP értéke azonos számozás esetében egyezik, újdonságnak csak a két Ryzen 3 Pro típus nevezhető, ezek kiskereskedelmi verzióit ugyanis egyelőre nem jelentette be az AMD. A két kisebb modell négymagos, azokban pedig az AMD letiltotta az SMT-t, tehát a végrehajtás magonként egyetlen szálon folyhat, az alapórajel pedig 3,1, illetve 3,5 GHz lehet. Bár az AMD erről hivatalosan nem beszélt, a Ryzen Pro processzorok már várhatóan egy új, az Epyc és Threadripper termékeknél alkalmazott B2 steppinges lapkára épül, amelyben több hibát is orvosolt a tervezőcég, ám ezek pontos listája egyelőre nem publikus.

forrás: AnandTech

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az ECC memóriamodulok támogatása a Ryzen Pro processzorok esetében is megoldott, emellett pedig fTPM 2.0 támogatás is van, tehát a PC-kbe nem szükséges külön TPM modult tenni, az ahhoz szükséges blokkot a processzor tartalmazza, így például plusz kiegészítő nélkül használható a Windows 10 Pro Bitlocker funkciója, ami mellett a virtualizációs támogatásnak hála a Microsoft Device Guard is használható. Ettől független a nyílt szabványokra épülő DASH távfelügyeleti megoldás támogatása, amely a sok PC-s üzleti környezetekben lehet szempont.

Az AMD differenciáló tényezőként sorolja fel az Epyc processzorok esetében már megismert TSME (Transparent Secure Memory Encryption) támogatást. Ez egy, a BIOS-ban bekapcsolható funkció, amely lehetővé teszi a memória teljes, az operációs rendszer és az alkalmazások felé transzparens titkosítását. A DRAM szintű titkosítást egy, az MMU-ba épített AES-128 motor végzi, így a processzormagokra többletterhelés nem hárul. A megoldás azért némi késleltetést visz a memóriához nyúló műveletekbe, de az AMD szerint a teljesítményveszteség elviselhető. A TSME egyébként az nem-volatilis DRAM+NAND modulok használata esetén fontos, ezek a modulok ugyanis kikapcsolás után is megőrzik az adatokat, így a memória érzékeny tartalmához is hozzáférést kínálhatnak.

Végül, de nem utolsó sorban, a Ryzen Pro központi egységekre a dobozos, kiskereskedelmi modellekhez hasonlóan 3 év garanciát vállal az AMD. Ennél fontosabb lehet, hogy az ígéret szerint a platform specifikációhoz másfél évig nem nyúl a cég, a processzorok pedig legalább 2 évig biztosan elérhetőek lesznek, így könnyítve a tervezhetőséget. A processzorok megjelenésére ugyanakkor még várni kell, az majd csak AMD augusztus végén dobja piacra a bejelentett Ryzen Pro termékeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.