Szerző: Asztalos Olivér

2017. június 28. 16:13

Kis fejlesztésekkel élteti a 400-as Snapdragonokat a Qualcomm

A Snapdragon 450-nél csak a legszükségesebb módosításokat végezte el a tervezőcég.

Új, belépő és középkategóriás okostelefonokba szánt Snapdragon alkalmazásprocesszorral rukkolt elő a Qualcomm, a rendszerchip hosszútávon a 435-ös modell helyét veheti majd át. A vállalat most sem vitte túlzásba a fejlesztéseket, a korábbi megoldásokat csak néhány helyen rajzolták át mérnökök, így a legnagyobb újítást a 14 nanométeres gyártástechnológia jelenti. Ennek oka, hogy a saját processzort tervező okostelefonos gyártók listája egyre bővült, ami miatt a Qualcomm csökkenti a középkategóriás modellek fejlesztési büdzséjét.

Ennek megfelelően maradtak a jól bevált, de mára meglehetősen korosnak számító ARM Cortex-A53 magok, amelyekből továbbra és kétszer négy darab található a lapkában. Míg a magok típusa nem, addig azok órajele változott, a Snapdragon 435 maximális értékét 25 százalékkal megfejelve 1,8 GHz-re lőtte be az üzemi frekvenciát a Qualcomm. A memóriavezérlőről nem árult el minden részletet a cég, egyelőre csupán annyit lehet tudni, hogy maradt az egy darab 32 bites csatorna, amire LPDDR3 chipet lehet ültetni.

Ezzel szemben frissült a GPU, ami grafikus teljesítményben 25 százalékot hozhat a konyhára. Az Adreno 506 típusú integrált grafikus vezérlő a legújabb verziójú architektúrát használja, melynek dolgát egy az elődhöz képest változatlan, fixfunkciós H.264 és HEVC dekóder segíti, amivel 1080p (Full HD) felbontású képi anyagok lejátszása gyorsítható. A lapka emellett még két képfeldolgozót (ISP) tartalmaz, amelyekhez két darab 13, vagy egy 21 megapixeles kamera köthető. Adatkapcsolatok tekintetében a lapka X9-es Cat 7-képes integrált LTE modemmel, illetve 802.11ac szabványú, MU-MIMO Wi-Fi támogatással rendelkezik. Ugyancsak újítás az USB 3.0 támogatása, amely eddig hiányzott a 400-as sorozatból.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A legnagyobb előrelépés ugyanakkor a gyártástechnológiának köszönhető, ami egyezik a többek között a Snapdragon 625-nél alkalmazott Samsung 14 nanométeres LPP-vel. Az eljárást elsőként még a csúcskategóriás Snapdragon 820-szal vezette be a cég, és bő másfél év kellett ahhoz, hogy a kínálat aljára is lecsússzon a technológia, amely valószínűleg mostanra érte el az ehhez szükséges alacsonyabb költségszintet. A Qualcomm közleménye szerint ennek hála az új chip a Snapdragon 435-tel szemben 4 órával magasabb akkuidőt produkálhat.

Az elsősorban középkategória alját és a belépőszintet célzó modellel szerelve az év utolsó negyedévében futhatnak be az első készülékek, ugyanakkor arról egyelőre nem tett említést a bejelentés, hogy mekkora érdeklődés mutatkozik az új chipek iránt. A Qualcommnak várhatóan nem lesz könnyű dolga, hisz a megcélzott szegmensekben folyamatosan növekszik a konkurencia, egyre több gyártó dolgozik saját rendszerchipeken, amivel a kisebb Snapdragonok lassan kiszorulnak a piacról.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.