Szerző: Asztalos Olivér

2017. június 27. 10:30

Újabb léket találtak a Skylake proceszormagban

Az Hyper-Threadinghez köthető hiba a Kaby Lake-et is érinti. Elsősorban BIOS-frissítéssel jön a javítás.

Szélsőséges esetben adatvesztést és/vagy akár a rendszer fagyását eredményező hibát találtak az Intel Skylake processzormagban, illetve az azonos magot tartalmazó Kaby Lake CPU-kban. A probléma az összes piacon lévő, aktív Hyper-Threadinggel rendelkező modellt érinti, legyen szó asztali vagy mobil típusról, beleértve a belépőszintű, Pentium modelleket is. Az Intel már dokumentálta a problémát, a gyártó részéről mikrokód-frissítés keretein belül érezik majd a gyógyír, tehát a jelenség szoftveresen orvosolható, nincs szükség a termékek visszahívására. A javítást BIOS frissítések formájában juttathatják majd el az ügyfelekhez a processzorgyártó partnerei, de a két CPUID (0x406e3, 0x506e3) esetében az operációs rendszer vagy a hypervisor patchelése is segíthet megelőzni a problémát.

Az Intel hivatalos és publikus dokumentációja szerint csak bizonyos komplex mikroarchitektúrális körülmények között jelentkezhet a probléma, 64 utasításnál rövidebb utasításhurkok esetében, amelyek AH, BH, CH vagy DH regisztereket, illetve a hozzájuk tartozó szélesebb regisztereket (pl. RAX, EAX, AX) használják, miközben egyazon magon belül két logikai processzor (szál) aktív. Az Intel a processzorlapka típusától függően SKZ7/SKW144/SKL150/SKX150/KBL095/KBW095 azonosító alatt tünteti fel a hibát.

A történet érdekessége, hogy a hibáról az OCaml fejlesztői közösség már régebb óta tud, a jelenséget már az év eleje óta vizsgálják a tagok, az ezzel kapcsolatos első beszámolók pedig egészen a tavalyi év első feléig vezethetőek vissza. A lehetséges hibáról az Intelt is tájékoztatta a közösség, bármiféle reakcióról viszont mindeddig nem érkezett hír. A javításra végül Mark Shinwell, az OCaml fejlesztőeszközeiért felelős programozója lett figyelmes az Intel mikrokód változtatásainak listáját böngészve, amelynek egyik pontját összevetve a közösség beszámolójával kiderült, hogy a vállalat egy frissítéssel orvosolja a problémát.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Egyébként ez már a második eset, hogy egy relatíve komolyabb, Hyper-Threadinggel kapcsolatos hibát találnak a Skylake mikroarchitektúrában. Nagyjából másfél éve a prímszámok kutatásával foglalkozó Mersenne rostáján akadt fel egy erratum, amely az AVX utasításkészlethez kapcsolható. A 2015 decemberében tett észrevétel után többen is reprodukálni tudták a jelenséget, amit az Intel alkalmazottai már a bejelentést követően komolyan kezeltek. Néhány héttel később a vállalat egyik szakembere közölte, hogy sikerült azonosítaniuk a probléma gyökerét, amelyhez akkor is egy mikrokód-frissítés keretein belül érezett a javítás.

Kemény dió

A komplex processzordizájnok mintegy természetes velejárója az úgynevezett erratum (tsz.: errata), mely a tervezésből eredő különféle hibákat takarja. A szakemberek ezeket a tesztelési folyamatok során részletesen dokumentálják, nagy részükhöz pedig nem is szükséges javítás. Az áprilisban kiadott specifikációs frissítés alapján a Skylake processzorokban jelenleg összesen 150 darab ismert erratum van. Tavaly januárban még csak 53 darabot tartalmazott a lista, tehát a köztes időben további közel 100 különféle problémára derült fény.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról