:

Szerző: Hlács Ferenc

2017. június 27. 11:57

AR fejlesztőcéget vett az Apple

A német SensoMotoric Instrumentsszel bővül a gyártó kiterjesztett valósággal foglalkozó csapata.

Csendben gyarapszik az Apple AR divíziója, a MacRumors értesülései szerint ugyanis a vállalat a napokban bekebelezte a német SensoMotoric Instruments céget, amely kifejezetten a szemmozgás követésére alkalmas szemüvegek és rendszerek fejlesztésével foglalkozik. A vállalat ugyan hivatalosan nem erősítette meg a felvásárlást, viszont kiadta a hasonló akvizícióknál megszokott közleményét: "Az Apple időről időre vásárol kisebb technológiai cégeket, a vállalat terveit és céljait általában nem vitatja meg nyilvánosan". A felvásárlást szintén megerősíti, hogy időközben egy sor termék és számos aloldal, köztük a kapcsolati információk és állásajánlatok is eltűntek a német cég weboldaláról.

A SensoMotoric Instruments 1991-ben jött létre, azóta pedig számos, a szemmozgás követését célzó hardver- és szoftvertermékkel állt elő. Ezek felhasználási területei a VR és AR eszközöktől egészen az autókba, orvosi kutatásokhoz, különböző tréningekhez szánt megoldásokig terjednek. A cég többek között az Oculus Rifthez is fejleszett szemkövetést, amellyel képes elemezni a viselő tekintetét, és a megjelenített képet úgy módosítani, hogy kiiktassa a VR szemüvegeknél a hirtelen mozgások miatt időnként előforduló "VR-tengeribetegséget" - emellett a menük is irányíthatók a szemmozgással.

00:46
 

Air Measure App Demo - Augmented reality tape measure

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Apple már régen nem titkolja, hogy komoly lehetőségeket lát az AR-ben, ahogy Tim Cook fogalmazott, a terület olyan "nagy ötlet" mint az okostelefonok. Pletykák szerint a cég már ki is fejlesztett egy AR szemüveg prototípust, amely az iPhone-okhoz csatlakozva jelenít meg információkat a viselőnek. A cég ráadásul az idei WWDC fejlesztői konferenciáján ARKit fejlesztői platformját is leleplezte, amellyel gyorsan és egyszerűen hozhatók létre AR alkalmazások és játékok a megjelenés előtt álló iOS 11-re. A platform rendkívül ígéretes, a benne rejlő lehetőségeket többek között  fenti videó is remekül szemlélteti. Ha az ARKittel valóban egyszerűvé válik a lentebb láthat minőségű, hardveresen gyorsított AR appok elkészítése, az hatalmas lendületet adhat az appok terjedésének, mindezt ráadásul mezei kamerákkal, olyan komplex hardverkövetelmények nélkül, mint mondjuk a Google Project Tango kezdeményezése.

Noha az AR piac még az ugyancsak gyerekcipőben járó VR megoldásoknál is nagyságrendekkel kisebb, az Apple tudott már korábban is rövid idő alatt a versenytársaknál jóval nagyobbat gurítani stagnálónak látszó piacokon, elég a viselhető eszközökre gondolni, amelyen az Apple Watch a második helyen jár az eladások számát tekintve, annak ellenére hogy drága eszközről van szó - azt csak a filléres okoskarpereceket áruló Xiaomi tudta megelőzni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.