Szerző: Koi Tamás

2017. június 8. 13:39

Nem minden dominósnak jár az ingyenes adatroaming

Akár több százezer, külföldre utazó dominós ügyfél maradhat hoppon, ha a Magyarországon vásárolt adatopciójában foglalt adatkeretet az Európai Unió területén kívánja felhasználni változatlan feltételekkel június közepétől. A Telekom állítja, nem köteles a belföldivel egyező feltételekkel kínálni minden adatopciót, a cég szerint a kiegészítő csomagokra nem vonatkozik az "ingyenroaming".

Könnyen felsülhetnek azok a dominós ügyfelek - zömében külföldön vakációzó fiatalok -, akik június 15-ét követően a belföldivel azonos feltételek mellett szeretnének feltöltőkártyás előfizetésükkel nem csak telefonálni, hanem internetezni is az Európai Unió tagországaiban barangolva. A szolgáltató kevés kivételtől eltekintve az EU-s barangolás extra költségeinek jogszabályban foglalt eltörlését követően is felárat kér majd a feltöltős ügyfelektől, hiába rendelkeznek akár több gigabájtnyi itthon leforgalmazható adatkerettel.

Határok közé szorítva

A Telekom a feltöltőkártyás ügyfelei részére jelenleg a NetPlusz és Maraton adatopciókat kínálja (lényeges szempont lehet azonban, hogy a NetPlusz az ÁSZF szerint díjcsomagként és opcióként egyaránt igénybe vehető), melyek 100 MB-tól 5 GB-ig terjedő adatkeretet biztosítanak meghatározott időszakban. A nemrég bevezetett Maraton opciók ez utóbbi szempontból igazi kuriózumnak számítanak a piacon, ugyanis a megvásárolt adatmennyiség nem az általában megszokott módon egy hónapig érvényes, hanem a kártya teljes érvényességi ideje alatt felhasználható.

Csakhogy ezek az adatopciók, illetve a bennük foglalt adatkeret a Telekom szerződéses feltételei szerint csak belföldi használatra érvényesek, roaming környezetben egyáltalán nem, dacára annak, hogy a hamarosan hatályba lépő új szabályozás alapján úgy tűnhet, a szolgáltató köteles biztosítani a belföldi mobilhasználati feltételeket ügyfelei számára az EU-ban barangolva is.

A Telekom lapunkhoz eljuttatott álláspontja szerint az operátornak erre minden jogalapja megvan, hiszen a vonatkozó EU rendeletek (A 2015/2120 rendelettel és a 2016/2286 rendelettel módosított 531/2012 EU rendelet) előírásai csak azt biztosítják, hogy "az előfizetőik a vonatkozó belföldi díjcsomagjukkal összeegyeztethető mennyiségű, vonatkozó belföldi árszínvonalon nyújtott szabályozott kiskereskedelmi barangolási szolgáltatást" vehessenek igénybe. Márpedig a legtöbb Domino díjcsomag alapesetben semmilyen adatkeretet nem tartalmaz, ellentétben az újabb előfizetéses tarifák zömével - ahol a tarifába foglalt adatmennyiség felár nélküli leforgalmazhatóságát biztosítja is a szolgáltató június 15-től.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cég dominós ügyfelei (leszámítva azokat, akik pl. a Domino Surf díjcsomaggal rendelkeznek) így továbbra is csak valamelyik Travel&Surf EU díjcsomag megrendelése esetén internetezhetnek mobiljukon az EU-ban, esetleg a World GPRS Limit szolgáltatást vehetik igénybe, melynél megabájtonként 2,75 forintot számláz a szolgáltató. Gyakorlatilag ezzel egyező árszintet biztosít a már említett Travel&Surf EU díjcsomag legnagyobb tagja, mely 1 GB adatkeretet nyújt 1 hétig egyszeri, 2790 forintos aktiválási díjért cserébe.

Mindenki másképp csinálja

Megkerestük a két versenytárs szolgáltatót is, hogy a feltöltőkártyás adatopcióknál milyen gyakorlatot alkalmaznak június 15-től kezdődően. A Vodafone válaszában elmondta, a cég összes feltöltős adatopciója és adatjegye a belföldivel azonos feltételek mellett lesz használható az EU-ban barangolva. A Telenor a nagyobb adatkeretet biztosító opciók esetében differenciál, így például a 3 GB-os adatjegy keretéből csak 2 GB használható fel az 1-es roaming zónában, míg az 5 GB-os keretnek már csak a fele forgalmazható le az EU-ban barangolva.

A június 15-től hatályba lépő új szabályozás értelmében a feltöltőkártyás tarifáknál a perc- és SMS-díj EU-s roaming környezetben megegyezik a belföldi díjjal - méltányos használati körülmények között.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról