Szerző: Asztalos Olivér

2017. május 30. 17:30

Izmos okostelefont tervezett az Android atyja

Az Essential Phone a letisztultság mellett egy komplett platformmal próbál hódítani.

Megérkezett az Android atyja, Andy Rubin által megálmodott Essential Phone. A neves szakember és csapata kemény fába vágta a fejszéjét, projektjével ugyanis egy rendkívül telített piacon olyan vállalatok termékei ellen indul harcba, mint az Apple vagy a Samsung. Rubin abban bízik, hogy a szinte végletekig letisztult koncepciójával labdába tud rúgni a legnagyobbak elleni meccsben. Nem lesz könnyű dolga.

Az Essential Phone alapvető dizájnja megfelel az idei év trendjének, a készülék aljának, illetve a 8 megapixeles kamera környékének kivételével a panel szinte teljesen betölti az előlapot. A 19:10-es képarányú kijelző átlója 5,71 hüvelyk, felbontása pedig 2560x1312 (QHD). A Gorilla Glass 5-tel borított kijelzőpanelt egy titán ötvözetű ház veszi körbe, a hátlap pedig kerámiából készült. A tervezők szerint ezzel az Essential Phone különösen jól viseli az ütéseket, jobban, mint az alumínium iPhone vagy Galaxy. Itt az ujjlenyomat-olvasón túl egy 13 megapixeles dupla, lézeres fókusszal megtámogatott Dual RGB + Mono kamera található, amely 30 fps mellett 4K felbontású mozgókép rögzítésére is alkalmas.

Utóbbinál érdekesebb a hátlapra csatolható kiegészítő formájában elérhető 360 fokos kamera, amely mágneses rögzítéssel tapad a készülékházhoz, miközben az adatkapcsolat 60 GHz-es frekvenciájú vezeték nélküli. A kis kiegészítő mindössze 35 grammos, azon pedig 4 mikrofon és két optika, valamit azokhoz kapcsolódóan két 12 megapixeles, 4K felbontásra képes képérzékelő társul.

A készülék belsejében az idei év sláger csúcsplatformja, a nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 835 található 4 gigabájt RAM, illetve 128 gigabájt UFS 2.1 szabványú háttértár mellett. Emellé hasonló kaliberű hálózati vezérlők társulnak. A WiFi támogatja a 802.11a/b/g/n/ac szabványokat a MIMO-val együtt, ami mellé már Bluetooth 5.0 LE támogatás is befért az NFC-vel egyetemben. A készülék tápellátásáról egy a készülék méretéhez viszonyított átlagos kapacitású, 3040 mAh-s akkumulátor gondoskodik, amely az Essential Phone alján található egyetlen, USB Type-C típusú porton keresztül tölthető újra.

A készülék egyébként viszonylag nehéz, a hivatalos specifikációk szerint 185 gramm körül van a tömege a fekete, szürke, fehér, illetve zöld-arany színekben elérhető Essential Phone-nak. A készítők kiemelik, hogy sem a kívül sem pedig belül nem hagytak felesleges sallangokat, a készülékházon ugyanis semmiféle felirat vagy márkajelzés nem található, és ugyanez igaz a készülékre felhúzott Android rendszerre is, ami mentes az előtelepített, a többség számára felesleges, sok esetben a készülék sebességét degradáló alkalmazásoktól.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A csúcs hardverhez megfelelően magas árat kapott az Essential Phone, a nettó 700 dolláros összeg az Apple és Samsung csúcskészülékeinek árcímkéjéhez nagyon hasonló. Ezt egy akció keretén belül 50 dollárral megfejelve már a 360 fokos kamerát is megkaphatjuk, a kiegészítőért amúgy közel 200 dollárt kérne a cég.

Ökoszisztéma is lesz

Andy Rubin és csapata nem csak önmagában az Essential Phone-tól várja a felemelkedést, az ígéret szerint ugyanis a készülékhez folyamatosan érkeznek majd a 360 fokos kamerához hasonló kiegészítők. Emellett az Amazon Alexához hasonló otthoni asszisztensekkel is versenyre kelne a cég, ehhez az Essential Home és az Ambient OS párosát illeszti össze a csapat. Ezen a téren ugyancsak nem lesz könnyű dolga Rubinnak és csapatának, hisz mára már az összes nagy cég kínál alternatívát, az Alexa mellett a Google Assistant, az Apple Siri, illetve a Microsoft Cortana is a piacon van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról