Szerző: Gálffy Csaba

2017. május 25. 09:30

"Főzött" Windowst kapott a kínai kormányzat

Kínai fejlesztésű titkosítási algoritmusokkal, telemetria és OneDrive nélkül kerül az állami bürokrácia PC-ire Windows 10. Békét kötött Kína és a Microsoft.

Újra beengedi a Microsoft operációs rendszerét Kína - ehhez a redmondi szoftverház egy speciális kiadást fejlesztett, kimondottan kormányzati számítógépekre. A Windows 10 China Government Edition (CGE) bizonyos kritikus komponensekben tér el a rendes kiadástól, így már bevethetővé vált az állami számítógép-hálózaton is.

Mint arról beszámoltunk, a Microsoft és a kínai kormány még 2014-ben különbözött csúnyán össze, ennek eredményeképp gyakorlatilag kitiltotta a Windows 8-at (és az utána következő kiadásokat) a távol-keleti ország a kormányzati gépekről. Akkor kínai hivatalos források azt mondták, hogy az operációs rendszerrel szemben biztonsági problémák merültek fel, így maradt helyette a Windows XP, a Vista és a 7, illetve a szabad szoftveres megoldások. A Microsoftot a következő hónapokban Kína még tovább leckéztette, razziát is tartottak a hatóságok a cég kínai irodáiban, végül jelentős, százmillió dollár nagyságrendű bírságot kapott a nyakába.

Elültették a csatabárdot?

Az elmúlt két és fél évben enyhült a helyzet, most annyira megpuhult Kína, hogy visszaengedi a Windowst a kormányzati gépekre is, így újra az amerikai operációs rendszer hajthatja az ország bürokráciáját. Ez a rendszer azonban nem a rendes kiadás, hanem egy módosított, egy kínai partner által fejlesztett speciális változat. Ezt a Microsoft és a Kínai Elektronikai Technológia Csoport (China Electronics Technology Group Corporation, CETC) vegyesvállalata, a CMIT fejlesztette, kimondottan a kormányzat igényeinek megfelelően.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Windows 10 CGE alapját a Windows 10 Enterprise képezi, azonban abból kikerülnek az olyan megoldások, amelyekre a "kínai kormányzati alkalmazottaknak nincs szükségük", mint a OneDrive, illetve másképp működik a telemetria és a frissítések kezelése is - ezek a Microsoft helyett a CMIT-hez futnak be, így semmilyen adat nem hagyja el Kína területét. Fontos elem, hogy a rendszer a kínai fejlesztésű titkosítási algoritmusokat használja a kormányzati hálózaton való kommunikációhoz.

A rendszer nem csak bejelentésben létezik, azt a kínai vámhatóság, a sanghaji önkormányzat és a Westone Information Technology állami vállalat is tesztelte élesben. A rendszer a jövőben szélesebb körben is felkerülhet az állami gépekre, első körben a Lenovo szállít majd OEM-ként Windows 10 CGE-vel előtelepített PC-ket, ezeket azonban kizárólag állami intézmények és cégek vásárolhatják, végfelhasználók nem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról