HWSW

"Főzött" Windowst kapott a kínai kormányzat

Kínai fejlesztésű titkosítási algoritmusokkal, telemetria és OneDrive nélkül kerül az állami bürokrácia PC-ire Windows 10. Békét kötött Kína és a Microsoft.

Újra beengedi a Microsoft operációs rendszerét Kína - ehhez a redmondi szoftverház egy speciális kiadást fejlesztett, kimondottan kormányzati számítógépekre. A Windows 10 China Government Edition (CGE) bizonyos kritikus komponensekben tér el a rendes kiadástól, így már bevethetővé vált az állami számítógép-hálózaton is.

Mint arról beszámoltunk, a Microsoft és a kínai kormány még 2014-ben különbözött csúnyán össze [1], ennek eredményeképp gyakorlatilag kitiltotta a Windows 8-at (és az utána következő kiadásokat) a távol-keleti ország a kormányzati gépekről. Akkor kínai hivatalos források azt mondták, hogy az operációs rendszerrel szemben biztonsági problémák merültek fel, így maradt helyette a Windows XP, a Vista és a 7, illetve a szabad szoftveres megoldások [2]. A Microsoftot a következő hónapokban Kína még tovább leckéztette, razziát is tartottak a hatóságok [3] a cég kínai irodáiban, végül jelentős, százmillió dollár nagyságrendű bírságot [4] kapott a nyakába.

Elültették a csatabárdot?

Az elmúlt két és fél évben enyhült a helyzet, most annyira megpuhult Kína, hogy visszaengedi a Windowst a kormányzati gépekre is, így újra az amerikai operációs rendszer hajthatja az ország bürokráciáját. Ez a rendszer azonban nem a rendes kiadás, hanem egy módosított, egy kínai partner által fejlesztett speciális változat. Ezt a Microsoft és a Kínai Elektronikai Technológia Csoport (China Electronics Technology Group Corporation, CETC) vegyesvállalata, a CMIT fejlesztette, kimondottan a kormányzat igényeinek megfelelően.

xA Windows 10 CGE alapját a Windows 10 Enterprise képezi, azonban abból kikerülnek az olyan megoldások, amelyekre a "kínai kormányzati alkalmazottaknak nincs szükségük", mint a OneDrive, illetve másképp működik a telemetria és a frissítések kezelése is - ezek a Microsoft helyett a CMIT-hez futnak be, így semmilyen adat nem hagyja el Kína területét. Fontos elem, hogy a rendszer a kínai fejlesztésű titkosítási algoritmusokat használja a kormányzati hálózaton való kommunikációhoz.

A rendszer nem csak bejelentésben létezik, azt a kínai vámhatóság, a sanghaji önkormányzat és a Westone Information Technology állami vállalat is tesztelte élesben. A rendszer a jövőben szélesebb körben is felkerülhet az állami gépekre, első körben a Lenovo szállít majd OEM-ként Windows 10 CGE-vel előtelepített PC-ket, ezeket azonban kizárólag állami intézmények és cégek vásárolhatják, végfelhasználók nem.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] http://www.hwsw.hu/hirek/52312/microsoft-windows-8-kina-xinhua.html
[2] http://www.hwsw.hu/hirek/52744/kina-operacios-rendszer-linux-windows.html
[3] http://www.hwsw.hu/hirek/52622/microsoft-kina-razzia-biztonsag-windows-8.html
[4] http://www.hwsw.hu/hirek/53233/microsoft-kina-ado-jog.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/57290/microsoft-windows-10-cge-kina-lenovo-cmit.html
Író: Gálffy Csaba (galffy.csaba@hwsw.hu)
Dátum: 2017. május 25. 09:30
Rovat: vállalati it