Szerző: Asztalos Olivér

2017. május 18. 12:41

Cisco: a bevétel csökkent, a profit nőtt

Lassan, de vékonyodnak a Cisco hardveres bástyái, amit újabb pillérek építésével próbál kompenzálni a vállalat. Az ehhez szükséges átszervezés ugyanakkor újabb áldozatokat követel, a cég további 1100 főt bocsát el.

Elégedett pénzügyi helyzetének alakulásával a Cisco. A vállalat mindezt annak ellenére mondja, hogy a legutóbbi negyedévben bevétele enyhén csökkent, az egy évvel korábbi 12 milliárd dollárról 11,9 milliárdra mérséklődött az összeg, ez pedig sorozatban immár a hatodik csökkenéssel zárult negyedévet jelenti. A kisebb mértékű zsugorodás hátterében a húzótermékek iránti kisebb keresletcsökkenés áll, az előző évhez képest a switchek és a routerek eladása mérséklődött.

A forgalom csökkenése ellenére a profit nőtt, az egy évvel ezelőtti 2,3 milliárdhoz képest 7 százalékkal, 2,5 milliárd dollárra emelkedett a nyereség, ez ugyanakkor nagyjából 14 százalékkal alulmúlja a tőzsde korábbi várakozásait. Az eredmény a mindezek ellenére nem rossz, a Cisco teljesítményét ugyanis számos negatív piaci hatás hátráltatja. A vállalat számára messze legnagyobb bevételi forrást jelentő switchek iránti kereslet az elmúlt negyedévek alatt csökkent, ám ezen most ha csak kis mértékben is, de tudott fordítani a cég, az előző évhez képest 2 százalékkal, 3,5 milliárdra nőttek az eladások.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A bevételi rangsorban második helyen álló routing üzletág már nem tudta megfordítani a tendenciát, és 2 százalékos csökkenéssel zárta a negyedévet, ami 2 milliárdos forgalmat jelentett. Ennél valamivel nagyobb mértékű, 4 százalékos zsugorodást mutatott a kollaborációs termékekkel foglalkozó részleg produkciója, amely ezzel 1 milliárdon zárta a negyedévet.

Az adatközpontos rendszerek sem vitézkedtek, ezek bevétele 5 százalékkal, 767 millió dollárra esett. Ezzel szemben a vezeték nélküli hálózati megoldások forgalma nőtt, 3 százalékkal 703 millióra pumpálva a forgalmat. Emellett szintén felfele ívelő bevételt produkált a különféle biztonsági termékeket gyűjtő divízió, ami így 9 százalékos növekedéssel 527 milliót hozott a konyhára.

Itt az elbocsátások második hulláma

Az elvétve tapasztalható növekedések nem nyújtanak megfelelő méretű védőhálót, így a vállalat újabb leépítéssel reagál a teljes bevétel folyamatos mérséklődésére. Ennek keretein belül hamarosan 1100 fővel nő a tavaly augusztusban bejelentett, 5500 alkalmazottat érintő elbocsátási hullám. A leépítések egyik oka a tavaly elkezdett átalakulás, amivel a Cisco igyekszik elszakadni hardveres gyökereitől, hogy egy sokkal inkább szoftverközpontú hálózati céggé válhasson.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról