Szerző: Asztalos Olivér

2017. május 15. 09:30

Minden téren előrelép a ScaleIO szoftveres tárolómegoldás

Több újítást hozott a ScaleIO szoftveresen definiált tárolómegoldás nagy frissítése, amit csak ScaleIO.Next névre keresztelt a Dell EMC, amely cég előző heti rendezvényén taglalta az egyes fejlesztéseket. A terméket számos ponton átszabták, ám a piaci rajt egyelőre várat magára, az ígéret szerint csak legkorábban valamikor az év vége fele lesz elérhető a legújabb verzió.

A szoftver új, 3.0-s kiadása elsősorban a hatékonyságra helyezi a hangsúlyt, amelynek növelése érdekében több módosítást is bemutatott, elsősorban az all-flash rendszerekhez hangolva. Ezzel párhuzamosan sokat javult a tárolómegoldás rugalmassága is, a ScaleIO.Next könnyebben igazítható a rendszerben lévő különféle sebességű meghajtókhoz, illetve az automatikus menedzsmentet is kiterjesztette a Dell EMC.

A hatékonyság növeléséhez első körben az iparágban már relatíve régóta alkalmazott inline tömörítést vezette be a szoftver, amivel a tárolt adatoktól függően számottevően növelhető a rendszer effektív tárkapacitás. Ezt a részt már kifejezetten (NVMe) SSD-khez és NVDIMM-ekhez fejlesztette a cég az LZ4 tömörítő algoritmusra építve, amely többek között változtatható blokkméretet (is) kínál. A rendszer folyamatosan monitorozza az tömöríthetőséget, és amennyiben a műveletet csak rossz aránnyal lehetne végrehajtani (pl. már valamilyen módon tömörített adatok esetében), úgy az adott részeket a szoftver mellőzi, ily módon CPU-időt takarítva meg. Természetesen igény szerint teljesen ki is kapcsolható a tömörítés, akár pool, akár kötet szintjén.

Fejlődött a thin provisioning (vagyis a tényleges kapacitás logikai túlfoglalása) is, egy pool szinten kifejezetten SSD-khez optimalizált módot hozott a ScaleIO.Next, ugyanakkor ez a rendszer teljesítményére olykor negatív hatással lehet, így igény szerint kapcsolható. Ezzel párhuzamosan vékony kötetek (thin volume) és a snapshotok akár 4K blokkméret szemcsézettségűek is lehetnek. Utóbbiak esetében további előrelépés, hogy maximális számuk beállítástól függően nagyjából négyszeresére nőtt, közepes szemcsézettség esetében például 31-ről 127-re. Szintén újdonság, hogy a snapshot-menedzsment különféle policyk mentén már akár teljesen automatizálható is. A Dell EMC közleménye megjegyezi, hogy a funkciók is támogatják, illetve kiaknázzák az NVDIMM-ek képességeit, amelyek alkalmazása mellett nagyot javulhat a tároló válaszideje.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

ScaleIO.Next rugalmasságát erősíti, hogy a különböző kötetek tetszés szerint, az egyes munkafolyamatok számára gyakorlatilag észrevehetetlenül mozgathatóak a tároló különböző tempót kínáló pooljai között, amelyek akár több eltérő teljesítmény karakterisztikájú flash memóriát (pl. NVDIMM-NVMe eMLC SSD-TLC SSD), illetve akár (csak) merevlemezeket is tartalmazhatnak. Ezzel az egyes alkalmazások könnyen és gyorsan, a mindenkori igények szerinti, azok számára optimális poolba helyezhetőek át.

Ugyancsak előrelépés, hogy mostantól a beüzemelést és a használatot nagyban megkönnyítő AMS (Automated Management Services) eszköz minden tároló mellé jár, a ScaleIO ugyanis három formában "fogyasztható": Az úgynevezett software-only kiadás mellé a vásárló választhatja meg a megfelelő hardvert. Ezt követi Ready Node kiszerelés, amelyben például az ugyancsak napokban bejelentett 14. generációs PowerEdge szerverrel egy csomagban kínálja (majd) szoftveresen definiált megoldását a Dell EMC. A harmadik, legegyszerűbb (és legdrágább) alternatívák közé pedig az olyan komplett, kulcsrakész hiperkonvergens rendszerek tartoznak, mint a VxRack FLEX, amelyek eddig kizárólagosságot élveztek az AMS szempontjából.

Két dudás egy csárdában?

A ScaleIO 3.0-s verziója a rokonnak számító VMware-rel is szorosabbra fűzi a viszonyt, ugyanis megjelenik a teljes körű vVols (VMware Virtual Volumes) támogatás, így a szoftveresen definiált tárolórendszer VM-enként menedzselhető. A VMware ugyanakkor más szempontból is érdekes, ugyanis a ScaleIO-val egyetemben ez a vállalat is a Dell Technologies ernyője alá sorakozik be. Ezzel a cég a szóban forgó ScaleIO-val és VMware VSAN-nal együtt két SDS megoldást is palettájában tudhat, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy miként fér meg a két termék egymás mellett.

A felvetésre Tamir Segal, a ScaleIO marketing igazgatója válaszolt. Segal a HWSW kérdésére elmondta, hogy VMware VSAN egy ügynevezett type 2 SDS, amely az adott klaszter hypervisor rétegben virtuálisan integrálva helyezkedik el. Ezzel szemben a ScaleIO egyidőben több eltérő hypervisorral, vagy több VMvare klaszterrel is működhet egy tárolóklaszteren belül. Ennek megfelelően a VSAN elsősorban olyan ügyfeleknél számára lehet jó választás, ahol az adatközpont VMware-re épül, például valamilyen hiperkonvergens rendszerrel.

Ezzel szemben a ScaleIO más piacokat céloz, az ugyanis elsősorban Server SAN modellhez lehet ideális választás, hisz azzal lényegesen szabadabban alakítható ki az adatközpont, amely VMware mellett más virtualizációs megoldásokat is tartalmazhat, nem utolsó sorban pedig segítségével könnyen, a compute résztől függetlenül skálázható, illetve konfigurálható tárolómegoldáshoz juthat az ügyfél. A Dell EMC World rendezvényen a Citibankot hozták fel példaként, amely pénzintézet már nagyjából 85 petabájtos kapacitásnál jár ScaleIO-alapú SDS-re épülő privát felhőjével, ami a vállalat jelen lévő szakembere szerint már több száz millió dolláros megtakarítást produkált.

Segal a HWSW további kérdésére elmondta, hogy az EMC által 2013-ban akvirált ScaleIO központja továbbra is az izraeli Haifa városában található, a fejlesztőcsapat pedig jelenleg nagyjából 200 főt számlál. Érdekesség, hogy a korábban szintén EMC birtokába került XtremeIO szintén Izraelben található, ám a szakember szerint az ugyancsak tárolómegoldásairól ismert divízióval végül nem egyesültek, a korábbi hírekkel ellentétben a ScaleIO csapata nem került át a Herzliya városában található központba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról