HWSW

125 millió dollárért vásárol AI startupot a Cisco

Bármely alkalmazásba és eszközbe beépíthető a MindMeld megoldása, amelyet a Cisco 125 millió dollárért kebelez be. A nagyvállalat a saját rendszereit kezdi el fejleszteni a mesterséges intelligenciára épülő szolgáltatással.

Bejelentette a Cisco, hogy 125 millió dollárért felvásárolja a MindMeldet, amely más cégeknek segít párbeszéd alapú felületeket kialakítani az alapoktól a teljes megvalósításig. A vállalat a saját kollaborációs megoldásaiba szeretné beépítené a mesterséges intelligenciára, természetes nyelvi feldolgozásra épülő megoldást - közli a Cisco a bejelentésében [1]. Ahogy a közlemény megjegyzi, a Cisco eddig is rendelkezett a gépi tanulásra és az AI-ra épülő megoldásokkal például a Stealthwatch, Cisco Spark Board és a Cisco Spark Room Kit termékekben, de a chates és hangalapú vezérlést lehetővé tévő funkciókat még tovább fejlesztené.

A felvásárolt startupot 2011-ben alapította Tim Tuttle, az MIT és a Bell Labs korábbi kutatója. Kezdetben egy olyan iPad appot akart megalkotni, amely a felhasználó beszélgetései alapján küld vonatkozó információkat. Később fejlesztette a szolgáltatást olyan irányba, hogy API-kat kínáljon a nyelv elemzéséhez, értelmezéséhez és létrehozásához, írja a TechCrunch [2]. A 2014-ben létrejött MindMeld az első olyan platform volt a leírás szerint, amely lehetővé tette a cégeknek a párbeszéd, akár hang vagy chat alapú felületek létrehozását bármilyen alkalmazásban vagy eszközben, például Messengerben és Amazon Echon is.

Azóta sok cég nyitott a chatbotok és a hangalapú vezérlés felé, mint ahogy például a Microsoft a tavalyi Build konferencián is "a beszélgetés az új UI [3]" üzenetet helyezte a középpontba, és szintén szolgáltatásként kezdte kínálni az Azure-ben futó Cognitive Services különböző API-jait [4], melyek közt megtalálhatóak a vizuális elemek, a beszéd, a nyelv, az információk és a keresés kategóriái. A Google pedig tavaly vásárolta fel az API.AI-t, amely ugyanúgy a számítógépes nyelvi feldolgozás alapjaiból kiindulva nyújt párbeszédre épülő megoldásokat más cégeknek.

Nem ez a Cisco idei első felvásárlása és nem is a legdrágább, a közvetlenül az IPO előtt álló AppDynamics-ra 3,7 milliárd dollárért csapott le [5] a vállalat, amelynek specialitása a nagyvállalati alkalmazások teljesítményének monitorozása. A TechCrunch megfogalmazása szerint a vásárlások hátterében az állhat, hogy a Cisco egyre inkább igyekszik szoftveres cégként definiálni saját magát - mint a legutóbbi pénzügyi negyedéves jelentés kapcsán írtuk, a switchek és a routerek eladása is számottevő mértékben mérséklődött, amit a cég a szoftveresen meghatározott megoldásokkal szeretné egyensúlyozni.

xA MindMeld felvásárlással a vállalat a saját együttműködésre épülő megoldásait bővítené ki új funkciókkal, mint például a Cisco Sparkot, amelynek újragondolt változatát év elején tette közzé a cég [6]. A Spark a Microsoft Teamshez vagy a Facebook Workplace-hez hasonlóan egy felületen kínál többféle kommunikációs eszközt, köztük chatet, videót, telefont és tartalommegosztási lehetőségeket, ezenkívül eddig is elérhető volt API és chatbot megoldás - de a jövőben ezek a funkciók bővülnének tovább a Cisco Spark Spaces, a Cisco Spark Meetings és a Cisco Spark Care szolgáltatásokon belül.

Jelenleg csak a felvásárlás szándékát jelentette be a cég, amely a szükséges szabályozói jóváhagyások után várhatóan 2017 negyedik pénzügyi negyedévében fog lezárulni. A MindMeld csapata ezt követően a Cloud Collaboration csapathoz fog csatlakozni, és ott folytatja a munkát a Cisco Spark új funkcióin.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://newsroom.cisco.com/press-release-content?type=webcontent&articleId=1841620
[2] https://techcrunch.com/2017/05/11/cisco-acquires-conversational-ai-startup-mindmeld-for-125-million/
[3] http://www.hwsw.hu/hirek/55388/microsoft-build-2016-cognitive-services-bot-framework.html
[4] https://azure.microsoft.com/hu-hu/services/cognitive-services/
[5] http://www.hwsw.hu/hirek/56733/cisco-appdynamics-felvasarlas-alkalmazas-uzemeltetes-monitoring.html
[6] http://www.hwsw.hu/hirek/56729/cisco-spark-board-uzenetkuldes-chat-audio-videohivas-kollaboracio.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/57230/cisco-spark-mindmeld-felvasarlas-konverzacios-ai.html
Író: Habók Lilla ()
Dátum: 2017. május 12. 16:05
Rovat: vállalati it