:

Szerző: Gálffy Csaba

2017. május 2. 09:52

Leválik a Windowsról az Edge böngésző

Eddig a Windows 10 alverzióival együtt érkeztek az Edge böngésző fontosabb frissítései. A következő Windows 10-től fogva azonban elválhat az Edge útja és saját frissítési ütemtervvel, egyesen a Windows Store-ból frissülve műküdhet tovább.

Leválaszthatja az Edge böngészőt a Windows 10 operációs rendszerről a Microsoft - adja hírül az általában nagyon jól értesült Neowin. A hivatalosan még meg nem erősített információk szerint az ősszel érkező "Redstone 3" kódnevű Windows 10 alverzió hozza majd meg azt az Edge-et, amely már önálló szoftverként frissül majd, ehhez pedig a Windows Store infrastruktúráját használja majd.

Operációs rendszerekhez képest a Windows 10 kimondottan gyorsan frissül, a 2015 július végi rajt óta már három nagy frissítést kapott, ősszel a Redstone 3-mal így már az ötödik nagyobb változatához érkezik a rendszer. A böngészős világban azonban még ennél is jóval gyorsabb kiadási ritmus az általános, a Chrome hathetes, a Firefox pedig 6-8 hetes kiadási ciklussal dolgozik, vagyis ilyen sűrűn jönnek a számottevő frissítések (biztonsági javítások és egyéb frissítések még ennél is gyakoribbak). A gyors iterációs modell lehetővé teszi, hogy az elkészült funkciókat a fejlesztők azonnal élesíthessék a végfelhasználók számára, így nem kell más, egyébként teljesen független fejlesztéseknek bevárni egymást.

A modell kiválóan bevált mindkét böngésző esetében, ezért is volt igen meglepő, hogy a Microsoft böngésző-rebootja, a Spartan kódnéven fejlesztett Edge nem ezt használja, ehelyett az első stabil, kimondottan spártai verzió maradt novemberig az egyetlen publikus kiadás, amelyet azóta csak néhány újabb követett 2015 novemberében, 2016 augusztusában illetve nemrég a Creators Update-tel 2017 áprilisában.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Arról csak találgatni lehet, hogy a Microsoft az elmúlt két évben miért kötötte az Edge-et a Windows kiadási ütemezéséhez. Egyik potenciális magyarázat, hogy az Edge komolyan épít a Windows 10 API-készletére, a stabil kiadást követően pedig a fejlesztőcsapat már a következő API-szintet célozza, arra dolgozik. Ezt támasztja alá, hogy csak a stabil kiadások ritkák, a Windows Insider programban a béta-Windowshoz azért jóval több bétás böngésző jelent meg, nem egészen véletlen, hogy az Edge verziószáma az első stabil verzió 20.x óta már 40.x-re nőtt.

Hozhat áttörést?

A Chrome hihetetlen sikerének egyik központi eleme volt az agresszív fejlesztési ütemterv, amivel a Google a saját, eleinte kimondottan kezdetleges böngészőjét idővel félelmetes kihívóvá tudta fejleszteni. Az Edge is hasonlóan merész tervekkel érkezett a piacra 2015-ben, a rendkívül lassú iterációs hullámok miatt azonban áttörést nem tudott elérni, az alapoktól újraírt böngésző az öt százalékos küszöbön áll a Netmarketshare adatai szerint - évekkel a hivatalos rajt után ez egyértelmű kudarcként értelmezhető. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Chrome tarol mobilon, az Edge-nek pedig nincs iOS-es és androidos kiadása, akkor tényleg nem áll jól a Microsoft böngészőjének szekere.

A gyorsított kiadási ütemezés persze a belső fejlesztési folyamatokat érdemben nem gyorsítja, sőt: extra munkát jelent a fejlesztőknek és tesztelőknek, ami miatt még lassulhat is a fontos újdonságok implementálása. Cserébe a felhasználók (és a webes fejlesztők) a kész funkciókat sokkal hamarabb vehetik használatba, ami sokat javíthat a böngésző megítélésén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.