:

Szerző: Hlács Ferenc

2017. április 28. 15:15

FintechBlocks: a jövő pénzügyi piacának ragasztója?

A problémák még csak közelednek, a magyar startupok viszont már megoldást kínálnak: ilyen a FintechBlocks is, amely a bankok és a startupok együttműködését venné saját kezébe. A HWSW májusi fintech meetupjain velük és több fontos hazai szereplővel is megismerkedhetünk!

A jövőre élesedő de már most rongyosra emlegetett, rettegett-várt PSD2 nem csak komoly lehetőségeket hoz majd a fintech startupok és a bankok számára, de nehézségeket is. A banki API-k megnyíló kapui mögött ugyanis nem egységes rendszerek várják majd a piacot meghódítani készülő csapatokat, ami nem kis megmérettetést jelent, hiszen minél több bank ügyfeleit akarják saját potenciális felhasználói bázisukban tudni, annál több API-val kell integrálniuk és üzemeltetniük megoldásukat.

A teljes európai piacot érintő problémáról van szó, amelyre egy magyar csapat kínálhat megoldást, kifejezetten a bankoknak fintech startupoknak szánt platform-as-a-service termékével. A FintechBlocks célja levenni a hosszas egyenkénti integráció terhét a területen próbálkozók válláról és egy olyan köztes réteget képezni a banki API-k és a különböző szolgáltatások között, amely egyetlen lépésre redukálja az egyébként hosszas beépülési feladatokat. A koncepció a bankok és az ügyféladatokra vadászó fintech startupok számára is előnyös, miután mindkettőnek megspórol egy sor feladatot, és kvázi közvetlen elérést ad az ökoszisztéma teljes másik oldala felé.

A startupok oldalán az API integráció, illetve a különböző banki adatközponti infrastruktúrákkal való együttműködés mellett a területen elvárt szigorú jogi, illetve biztonsági követelményeknek való megfelelés sem gyerekjáték - de a banki szereplők sem várhatják a ölbe tett kézzel a fintech-sültgalambot az API-juk megnyitása után, már csak azért sem mert az ajtójukon kopogtató megoldásokat auditálniuk kell, hogy megfelelnek-e a korábban már említett elvárásoknak.

A FintecBlocks ezektől az egyébként nem elhanyagolható befektetést is igénylő feladatoktól szabadítaná meg a pénzintézeteket és a startupokat egyaránt. A hazai csapat ráadásul a felsorolt feladatokat mind kipipáló platformszolgáltatása mellett, amelybe a feleknek elég egyszer becsatlakozni, egy online fintech piactaret is létrehoz. Ezen a platformjához csatlakozó, különböző mikroszolgáltatások tehetők közzé, illetve érhetők el - számukra a nagyobb vizibilitás jelent előnyt, míg a bankok egységes felületen válogathatnak a már auditált digitális szolgáltatások között, amelyekkel saját kínálatukat egészíthetik ki. A platfom és a piactér így a megspórolt munkával gyorsabb piacra jutási időt és a visszanyesett üzemeltetési költségeket és kockázatokat, illetve marketinglehetőségeket is kínál a piac szereplőinek.

A FintechBlocks készítői egyébként a területet az utóbbi években szemmel tartóknak már ismerősek lehetnek, a kezdeményezés mögött a PFM szolgáltatásáról ismert Wyze csapata áll, kezdeményezésnek továbbá az MKB fintech inkubátorprogramja is komoly lendületet adott. Hogy a motorháztető alatt pontosan hogy is könnyíti meg az üzemeltetők és fejlesztők dolgát a Fintechblocks kezdeményezése, a csapat személyesen is elárulja, a HWSW május 17-én rendezett HWSW free! meetupján. Az üzemeltetői perspektíva felé mozgó fintech rendezvényre persze nem csak a Wyze-s srácok miatt érdemes eljönni, azon a terület iránt érdeklődők egy sor más érdekes témába is betekintést kaphatnak: az eseményen képviselteti magát többek között az MKB, az előadásból pedig kiderül, hogy a bankok (bizonyos területeken már jó ideje zajló) felhős nyitása hogyan nyomja rá a bélyegét az IT üzemeltetésre és irányításra.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A felszólalók sorában a Cellum és a Groupama is ott van, előbbi ráadásul az egyik legérzékenyebb témát boncolgatja majd a területen, méghozzá a bankkártyaadatok biztonságos kezelését - az előadás górcső alá veszi a PCI DSS biztonsági szabványt, és azokra az esetekre is kitér, mikor az információbiztonsági törvények nem tudják tartani a lépést a technológiai fejlődéssel. Az est i-jére a pontot Goupama performansza teszi fel, amely a nagyvállalati digitális transzformációs projektek örömét-bánatát és az IT üzemeltetés viszonyát meséli el, illetve azokra a változásokra világít rá, amelyet a hagyományosan a kőbe vésett stabilitáshoz szokott terület sem kerülhet meg.

A legjobb az egészben, hogy a fintech témákért nem kell egészen május 17-ig várni - elég május 16-ig. Az üzemeltetői meetupra ugyanis egy fejlesztői fintech felhozatallal melegítünk. A biztonság itt sem maradhat ki a képből, az eseményt a kártyacsalásokra vadászó SEON előadása nyitja, amelyből megtudhatjuk, a csapat hogyan és milyen problémákat oldott meg az AWS nyújtotta technológiákkal, a megfelelő skálázódástól a gépi tanulásig. A mikrofont ezután Nagy Dániel Ethereum-fejlesztő veszi át egy kifejezetten egzotikus témával, a blockchain-alapú, megszeghetetlen okosszerződésekkel. A banki API-simogató természetesen erről az eseményről sem maradhat ki, az Aggreg8.io-tól többek között megtudjuk majd, milyen bankon kívüli fintech adataggregálási API megoldások léteznek, milyen alkalmazásokat lehet ezekre az API-kra építeni és mit jelent a PSD2 az aggregátoroknak. Az előadókat, ahogy az lenni szokott, a prezentációk után lehetőség lesz sörrel a kézben letámadni és közösen megvitatni a felmerülő gondolatokat.

Két dátumot érdemes tehát felvésni a naptárba, május 16. kedd, a fejlesztői fókuszú, május 17. szerda pedig az üzemeltetői hangvételű HWSW free! fintech meetup napja. A helyszín most is a jól bejáratott AnKERT (Budapest, Paulay Ede u. 33, 1061) mindkét nap 17:00-s kapunyitással és egy (tényleg) rövid megnyitó után 18:00-s előadáskezdéssel várja az érdeklődőket. Mint mindig, a meetupok ezúttal is ingyenesek, kötelező előzetes regisztrációval, amire a rendezvények weboldalán van lehetőség - ide egyébként az események után is érdemes ellátogatni, az előadások anyagait ugyanis feltöltjük az oldalra. Az előadások után még mindenkit szeretettel várunk egy sör melletti kötetlen beszélgetésre!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.