Szerző: Gálffy Csaba

2017. április 26. 14:50

Jól halad a nagyvállalati Windows 10-átállás

Bő másfél éve, azaz a Windows 10 rajtja óta gőzerővel halad a rendszer bevezetése a vállalati környezetekben. Ebben Magyarország sincs lemaradva, de nálunk picit más okok miatt döntenek a bevetés mellett a szervezetek.

A magasabb biztonsággal indokolják a cégek a Windows 10 bevezetését - áll a Gartner által elvégzett friss vezetői felmérésben. A bő másfél évvel ezelőtt megjelent rendszert a nagyvállalatok 85 százaléka elkezdi bevezetni 2017 végéig, ami lényegesen gyorsabb tempó, mint a Windows korábbi verzióinál.

A felmérés szerint a céges ügyfelek a tesztelésre és a tulajdonképpeni bevezetésre átlagban már csak 21 hónapot szánnak, ez lényegesen rövidebb, mint a 2015-ben mért 23 hónapos adat. A felmérés szerint jellemzően kétféle nagyvállalat létezik: amelyik már megkezdte a bevezetés folyamatát, és az, amely 2018-ra halasztotta azt. Ez általában annak függvénye, hogy a rendszeren futó üzleti alkalmazásoknál van-e szükség tennivalóra (például új verzió beszerzésére), amelyet még a bevezetés előtt le kell zongorázni.

A Gartner megkérdezte a váltás okairól is a cégeket, és a válaszadók 49 százaléka a jobb biztonsági képességeket jelölte meg a Windows 10 mellett szóló érvként. Második helyen 38 százalékkal a jobb felhős integráció végzett, úgy tűnik a felmérésben részt vevő országokban ez már ennyire fontos szemponttá lépett elő. A negatívumoknál a költségek szerepelnek - a bevezetési projektekhez büdzsét szerezni továbbra sem triviális feladat. "A Windows 10 nem számít üzleti kritikus projektnek, nem meglepetés ennek fényében, hogy a válaszadók negyede vár költségvetési problémákat" - mondja Rajnit Atwal, a Gartner kutatási igazgatója.

Itthon is halad a bevezetés

Nagyjából hasonló, 80-85 százalékos már Magyarországon is a Windows 10-re migrálást megkezdő szervezetek aránya - mondta el a HWSW-nek Tóth András, a Microsoft Magyarország Windows üzletágának vezetője. Tóth elmondása szerint a kereskedelmi entitások, közepes és nagyvállalatok már jellemzően megkezdték a Windows 10-re migrálást, néhány kivételt azok a multik képeznek, ahol az informatikai döntések nem itthon, hanem egy európai vagy globális központban születnek.

Itthon (a nemzetközi helyzethez hasonlóan) a Windows 10 biztonsági megoldásai jelentik a váltás melletti elsődleges érvet, a második helyen viszont nem a felhős integráció, hanem az új, szigorú támogatási logikát emlegetik a cégek. Ez arra vonatkozik, hogy a Microsoft kizárólag Windows 10-et támogat a modern, utolsó generációs processzorokon, Windows 7-et vagy 8.1-et telepítve nem kapnak ezek biztonsági frissítéseket, ami fokozatosan arra szorítja a cégeket, hogy elkezdjék bevezetni a Windows 10-et, és ha nem is kizárólagosan, de legalább az új gépeken már ezt a rendszert használják.

Biztonsági funkciók a Microsoft összehasonlításában.

A vonakodást itthon a cégek általában kompatibilitási kérdésekkel indokolják - a legtöbben ugyanis nem biztosak abban, hogy meglévő üzleti alkalmazásaik hibátlanul fognak futni az újabb rendszeren. Ezt Tóth András csak "vélelmezett aggodalomnak" hívja, a véleményt hangoztató szereplők ugyanis általában tesztelés nélkül emelnek kifogást az új rendszer ellen. A megoldás nyilván a kipróbálás, a rendszert tesztkörnyezetben bevetve a cégek viszonylag könnyen meg tudnak győződni a kompatibilitási gondok létezéséről - vagy épp hiányáról.

Az üzemeltetésnek is változnia kell

A Windows 10-zel a Microsoft a "Windows-as-a-Service" modellre állt át, amit a céges IT-nek is le kell követnie, amennyiben a rendszer bevezetése mellett dönt. A cég ugyanis az egyes alverziókat viszonylag rövid ideig támogatja - az eredeti Windows 10, a 1507-es támogatása ugyanis már 2017 május 9-én lejár, a szervezeteknek így kötelező legalább a 1511-es kiadásra, vagy inkább a 1607-es Anniversary Update-re váltani. Magyarán ezt azt jelenti, hogy a kisebb verzióugrások immár folyamatosak lesznek (még enterprise szintű ügyfeleknél is), így a megszokott "bevezetem, 10 évig megy" logika már nem érvényes.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Microsoft persze saját hatáskörben igyekszik kisegíteni a rendszergazdákat, új eszközöket biztosít például a fokozatos bevezetésre (a szervezet "ringekre" osztására). Ezek lehetővé teszik, hogy a frissebb verziót több lépcsőben, a kevésbé kritikustól a kritikus felé haladva telepítsék a cégek, így az esetleges problémákat még időben meg lehet fogni és lehet javítani.

Metodológia

A Gartner hat országban (az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Kínában, Indiában és Brazíliában) kérdezett meg több, mint 1000, a Windows-bevezetésben illetékes vezetőt az új operációs rendszerre történő migrálásról. Ahogy az ilyen kutatások általában, ez sem reprezentatív, de az iparági trendet azért képes illusztrálni. Az adatfelvétel 2016 szeptembere és decembere között zajlott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról