Szerző: Hlács Ferenc

2017. április 26. 09:30

Drónvezérlő FPV szemüveget mutatott a DJI

Egyedi FPV (first person view) szemüveggel rukkolt elő a DJI: a Goggles a drón képét közvetíti a pilóta felé és a négyrotorosok vezérlését is lehetővé teszi. A testes készülék május végén lesz kapható.

Az FPV szemüvegek a hobbi drónpilóták körében jól ismert kiegészítők, azokkal a "drónok szemével" követhetők az események repülés közben. A VR szemüvegekhez hasonló eszközökről van szó, némileg egyszerűbb formában, hiszen a megjelenített kép közvetlenül a drón kamerájából érkezik, a látott tartalom pozíciója pedig fix, a felhasználó fejmozgásától független.

Ezen változtatna most a piac legnagyobb gyártója a DJI, frissen bejelentett Goggles névre keresztelt FPV szemüvegével. Az első pillantásra leginkább a PlayStation VR-re emlékeztet és jócskán túlmutat az eddig ismert megoldásokon: a készülékkel ugyanis nem csak látható a drón kameraképe, de vezérelhető is a repülő. A Head Tracking funkcióval a pilóta a feje elfordításával bírhatja kanyarodásra a drónt menet közben, de lehetőség van csak a kamera mozgásának vezérlésére is, így a szemüveg viselője szó szerint körbenézhet a magasban, 360 fokban, míg a gépet a kezében lévő távirányítóval vezérli.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Goggles további funkciókat is tartogat, annak oldalán egy touchpad található, amelyen különböző menük és beállítások hozhatók elő, bekapcsolható vele például a célpontkövető ActiveTrack mód vagy a Tripod üzemmód. A szemüveg támogatja a vállalattól megismert OcuSync streaming technológiát, amely nagyobb távolságról 720p, közelről pedig Full HD minőségű videóstreamet közvetít annak kijelzőire. Utóbbiból kettőt találunk az eszközben, egyet-egyet a két szemlencse előtt, egyenként 1280x1440 pixel felbontással (ezzel a hardver az Oculus Riftet is maga mögött hagyja). Egy feltöltéssel a kínai gyártó 6 órás üzemidőt ígér a szemüveghez.

A készülék a DJI tavaly ősszel bejelentett Mavic Pro repülőjével, valamint Phantom 4 és Inspire szériás drónjaival használható, a vállalat ígérete szerint továbbá "egyes funkcióit" más DJI termékeken is elérhetővé teszi majd. Az eszközön fejhallgató-aljzat, illetve microSD foglalat is helyet kapott, amelyre menthetők a rögzített felvételek. Noha a professzionális felhasználók, drónversenyzők körében népszerű kiegészítőről van szó, a DJI kínálatából eddig hiányoztak az FPV szemüvegek. Elsőre úgy tűnik, hogy a cég első hasonló terméke sem a profikat célozza, megoldása extra funkcióival inkább a konzumer réteg felé hozná el a technológiát. A Goggles május 20-án kerül piacra, nettó 449 dolláros áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról