Szerző: Hlács Ferenc

2017. április 25. 10:30

Süllyesztőben a Plastc okos-bankkártyája

Aranykorukat élik a fintech startupok, a modern, digitális pénzügyi szolgáltatásokat kínáló kezdeményezések sorra bukkannak fel - a tortából ugyanakkor nem jut mindenkinek, így azok szép számmal el is esnek a küzdelem során. Ilyen a 2014-ben indult Plastc is, amely az egyik legegyedülállóbb okoskártya megoldásnak indult, először közösségi finanszírozásból, hosszú távon azonban nem tudott elég befektetést összekalapolni a működéshez, így csődöt jelentett.

Akinek nem ismerős a Plastc neve, egy egészen egyedülálló termékről van szó: a cég egy olyan okoskártyát ígért, amelyen egy sor bank-, hitel-, sőt pontgyűjtő kártya adatai is tárolhatók, azok között pedig az eszközön lévő e-papír érintőkijelző segítségével válthatunk. A mezei társaikkal megegyező méretű készüléket fejlesztői kvázi áthidalásnak szánták a hagyományos bankkártyák, illetve az okostelefonos NFC-s (netán MST-s) fizetési megoldások közé.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az eredeti koncepció szerint a Plastc Card névre hallgató eszközt a felhasználók Bluetooth segítségével párosíthatták (volna) okostelefonjukkal, ahonnan feltölthették rá különböző kártyáikat. Az e-papír panel a kártyaszámok mellett vonalkódok és QR-kódok megjelenítésére is alkalmas, így a legkülönbözőbb hűségkártyák tárolását is biztosította a vezeték nélküli töltést támogató, 30 napos üzemidőt ígérő készüléken. A virtuális kártyánként újraírható mágnescsík, illetve chip koncepciója egészen vad elképzelés volt - és sajnos úgy látszik az is maradt.

A vállalat idén februárban már működő prototípusokkal rendelkezett és kész volt a sorozatgyártás megkezdésére. Mindehhez egy 3,5 millió dolláros első körös befektetésre számított, amelyet a partnerek először elhalasztottak majd le is mondtak. Nem sokkal később egy másik befektetőtől felcsillant a remény egy 6,75 milliós körre, amely, ahogy a csapat búcsúposztjában fogalmaz, "átlendítette volna a fejlesztést a célvonalon". Végül azonban utóbbi partner is lefarolt a projektről, így a Plastc nem tudta megvalósítani eredeti elképzelését és eljuttatni a termékeket a kezdeti befektetőkhöz és megrendelőkhöz.

A búcsúzó blogbejegyzés nem sok vigaszt jelent a kezdeti közösségi finanszírozási projektben részt vevő befektetők számára, abban a Plastc egyértelművé teszi, hogy a támogatók pénzét nem fogja tudni visszafizetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról