Szerző: Asztalos Olivér

2017. április 24. 16:30

Drónozáshoz tervezett merevlemezzel jelentkezett a Seagate

A cég a DJI együttműködésében készítette el a Fly Drive-ot, amire 60 órányi 4K videó fér, létezését viszont nem könnyű indokolni.

Drónok mellé tervezett merevlemezhez egyesítette tudását a háttértárairól ismert Seagate és a piacvezető robotrepülőgép gyártó DJI. A még a januári CES-en meglobogtatott kooperációból született termék összesen legfeljebb 60 órányi, másodpercenként 30 képkockás 4K videót tárolhat, ami a gyártó szerint akár 250 repülés rögzítéséhez is elegendő tárhelyet biztosíthat. A strapabíró kivitelt kapott merevlemez különlegessége, hogy abba egy UHS-II MicroSD kártyaolvasó került, amivel könnyen és gyorsan felmásolható a drónnal rögzített anyag.

A merevlemezt gyártó Seagate egyelőre nem árult el túl sok technikai részletet legújabb termékéről, jóformán csak a kapacitást lehet tudni, ami 2 terabájt. Ez alapján valószínűleg a 2,5 hüvelykes méretszabványú, 7 milliméter magas BarraCuda modell kerülhet a házba, amelybe két lemez található. Ennek strapabíróság szempontjából van jelentősége, az egy-két lemezes HDD-k nagyobb erőhatást képesek károsodás nélkül elviselni, mint a három vagy több lemezt tartalmazó modellek.

Emellett a Seagate egy gumi védőkeretet kanyarított a meghajtó köré, ami további védelmet nyújt a szállítás és használat közbeni esetleges külső behatásoktól. A borításba beágyazva kapott helyet a 3.1-es szabványnak megfelelő USB-C csatlakozó, amellyel Windows és Mac operációs rendszereket futtató PC-kre is könnyen ráköthető a nettó 120 dolláros kezdőáron piacra kerülő külső merevlemez, ami egy két hónapra szóló Adobe Premiere Pro CC előfizetést is magában foglal.

A merevlemezt egyébként nem a drónra kell illeszteni - maga a robotrepülő továbbra is SD kártyára rögzíti az anyagot. Ezt képes fogadni a meghajtó, amely saját hatáskörben, PC nélkül is képes azt átmásolni a belső tárhelyére. A (kissé) ütésálló kialakítás azért nem felesleges, egy jó természetjárással kombinált drónreptetésnél fontos lehet a strapabíróság.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Seagate azt reméli, hogy a DJI-vel kötött partnerségnek hála sokat választják majd a Fly Drive-ot. Az optimizmus nem alaptalan, egy friss kimutatás szerint a kínai cég a drónos piac nagyjából felét tudhatja magáénak, a márka kilátásai pedig jók, hisz a konkurensek sorra dobják be a törölközőt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról