Szerző: Gálffy Csaba

2017. április 27. 18:17

Megrántotta a memória a Samsungot

Szárnyaló kereslet, visszafogott kínálat - elszabadultak a memória-árak, a haszon pedig a Samsungnál csapódott le. A telefonok visszaestek, a komponensekben viszont szabályosan kilőttek.

Fantasztikus negyedévhez segítette a Samsung Electronicsot a szárnyaló memóriapiac, a cég történetének egyik legsikeresebb időszakát zárta - de nem a konzumer termékekkel jutott ide. A bevétel szerényen, 2 százalékkal bővült 44,54 milliárd dollárnak megfelelő koreai wonra (mai árfolyamon számoltuk dollárra az összegeket). A profit viszont nagyot ugrott, az adózott eredmény 4,62 milliárdról egészen 6,77 milliárdig emelkedett. Lássuk, mitől!

Szakít a félvezetőgyártás

A komponensek adják a cég bevételének mintegy kétötödét (másik kétötödöt ad a mobilos részleg, egyötödöt pedig konzumerelektronika hoz össze), ez pedig egészen elképesztő negyedévet zárt, a Samsung félvezetős és kijelzőpaneleket gyártó üzletága is bankot robbantott. Kezdjük a kijelzőkkel: itt a bevétel 21 százalékkal, 6,42 milliárd dollárnyira emelkedett, az üzemi eredmény pedig a tavalyi 240 milliós mínusz után egészséges 1,14 milliárd dollárra nőtt - vagyis gyakorlatilag nyomtatja a készpénzt.

Ennél is látványosabb viszont a félvezetőgyártó üzletág teljesítménye. A részleg két olyan piacon is jelen van (DRAM és NAND chipek), ahol a kereslet messze meghaladja a kínálatot az elmúlt néhány negyedévben, ennek megfelelően az árak teljesen elszakadtak az eddigi trendtől és szárnyalni kezdtek. A profit természetesen a gyártónál csapódik le: a memóriás részleg bevétele 53 százalékkal, 10,68 milliárd dollárra emelkedett, a megtermelt üzemi eredmény pedig több, mint kétszeresére, 5,56 milliárd dollárra ugrott - emlékeztetőül: a teljes cég üzemi eredménye 8,72 milliárd.

Minden szám egy képen (itt még koreai wonban)

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Kommentárként a cég annyit fűzött az eredményekhez, hogy a memóriaárakat a (kereslethez képest) korlátozott kínálat mozgatta, amely az egész iparágra vetítve visszafogott maradt. A DRAM oldalán nagyot szakítottak a nagysűrűségű szerveres chipek és a mobilos LPDDR4X chipek, utóbbiakat elsősorban okostelefonokhoz szállítja a cég. A NAND oldalán a cég a 48 rétegű V-NAND megoldásokra fókuszált, ami indokolja a masszív sikert. A jövőben is hasonló trendre számít a cég, mind a kiszolgálók, mind a mobilos piac hatalmas és növekvő keresletet mutat a következő negyedévekben, az év végére viszont a 3D NAND kínálata növekedésnek indulhat, ami lenyomhatja némileg az árakat.

Hiányzott a húzómobil

A mobilos részleg teljesítményén még mindig nagyon látszik, hogy hiányzik az év ebben az időszakában szokásos húzómodell. Ebben a Note 7 lett volna a soros, amelyet végül visszahívott a gyártó, így a fél évvel korábban piacra dobott Galaxy S7-re hárult a feladat, hogy az ünnepi negyedév után a hátán vigye az évnyitót is - úgy tűnik ez nem sikerült most, a részleg bevétele jelentősen, 17 százalékkal esett vissza az előző évhez képest, 19,8 milliárd dollárra.

Fájdalmasabb a mobilos (és PC-s) részleg üzemi eredménye, a megtermelt profitnak mintegy fele esett ki, amely így 3,43 milliárd dollárnyiról 1,82 milliárd dollárra esett vissza. A zuhanórepülést szokatlan módon a cég hivatalosan semmivel nem indokolta. A várakozások viszont megnyugtatóak, a közép- és felső kategóriás mobiloknál "jó keresletre" számít a cég, a második félévben viszont "új termékek" (az új iPhone) megjelenése teremt majd erős versenyt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról