Szerző: Habók Lilla

2017. április 13. 16:39

A Qualcomm legalább 814,9 millió dollárt fizet a BlackBerrynek

Nagyot ugrott a BlackBerry árfolyama a napokban, aminek hátterében az áll, hogy a Qualcomm 814,9 millió dollárt fog visszafizetni a kanadai cégnek a korábbi évek jogdíjainak túlfizetése miatt.

Kötelező érvényű megállapodásra lépett a BlackBerry a Qualcommal szemben, melynek következtében több mint 815 millió dollárt fog kapni a chipgyártótól - írja a BlackBerry honlapján megjelent közlemény. A döntés bíróságon kívül, a felek megegyezésével született egy érdekegyeztető fórum közreműködésével, amely mindkét felet köti. Az összeg azért nem végleges, mert a tárgyalás május 30-án zárul, akkor derül ki a teljes összeg a kamatokkal és a per költségével együtt, amelyet a Qualcommnak fizetnie kell.

Összességében kevés részlet derült ki a folyamatról és a követelés részleteiről. A BlackBerry azt nehezményezi, hogy 2010-2015 között túlfizette a jogdíjakat a chipgyártó számára. Ez az a jogdíj, amelyet a rádiós technológiát használó készülékek után kell fizetni a cégeknek a chipek árán kívül - a kanadai cég viszont ezt egy előrefizetési megállapodás keretében tette, és a későbbiekben derült ki, hogy többet fizetett, mint amennyit végül felhasznált. A Qualcomm szerint viszont ez egy nem-visszatérítendő előrefizetés volt, tehát nem tartja jogosnak a követelést.

"A BlackBerry és a Qualcomm hosszú kapcsolatra tekint vissza és a jövőben is értékes technológiai partnerei lesznek egymásnak. Örülünk, hogy a választottbírói testület a mi javunkra döntött, és várjuk a további együttműködést a Qualcommal az ASIC (alkalmazás specifikus áramkörök) biztonsága és az autóipari megoldások kapcsán." - mondta John Chen, a BlackBerry vezérigazgatója.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Qualcomm ennél kevésbé derűsen nyilatkozott az ügyben, közleménye szerint nem ért egyet az ítélettel, amely azonban nem fellebbezhető. Azt viszont siet leszögezni a cég, hogy az ítélet csak a BlackBerry előrefizetéses licencmegállapodására vonatkozik, és nincs hatással más megállapodásokra. A jövőbeli közös együttműködésekről viszont egyáltalán nem ejt szót, tehát nem lehet biztosan tudni, hogy a partneri viszony valóban felhőtlenül folytatódik-e a továbbiakban.

Mostanában meggyűlik a baja a Qualcommnak a pereskedéssel, januárban az Apple fordult ellene ugyanazzal a váddal, mint korábban a szövetségi kereskedelmi bizottság, mely szerint a Qualcomm visszaélt a mobilos modemek piacán élvezett monopóliumával és a kötelezően licencelendő szabadalmakkal, túlzó összegeket szedett be, ezen felül pedig exkluzív megállapodást is kikényszerített. Ebben az esetben az Apple 1 milliárd dolláros kártérítést követel a jogosulatlanul beszedett díjakért.

A BlackBerry sem az első utólagos pénzbehajtást indította az utóbbi időben, legutóbb a Nokiának ment neki 11 szabadalom megsértésének a vádjával, ezt megelőzően pedig a BLU és az Avaya ellen indított pert. Ezekkel a cég célja, hogy az okostelefon-gyártás leállítását követően a szabadalomportfóliójából jusson pénzhez, amelybe korábban maga is nagy összeget fektetett - a most visszanyert összeg viszont nem a cég szabadalmaira, hanem a BlackBerry által fizetett túlzott mértékű jogdíj visszakapására vonatkozik. A történtek nagyon jó hatással voltak a Blackberry részvényekre, amelyek a hírt követően másnap 15 százalékkal magasabban zártak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról