Szerző: Habók Lilla

2017. április 7. 11:17

Tízezer megtekintés a belépő a YouTube-bevételekhez

Nem elég a bevételszerzéshez, ha a YouTube Partnerprogramban résztvevő blogger egyik videója jó nézettséget ér el. Mostantól a csatornának minimum tízezer megtekintéssel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a cég egyáltalán felülvizsgálja, hogy megérdemli-e a feltöltő a hirdetésekből származó részesedést.

Szigorít a YouTube annak feltételein, hogyan juthat egy videoblogger hirdetési bevételekhez. Korábban bárki azonnal monetizálhatta felvételeit, amint belépett a YouTube Partnerprogramba és a hirdetésekhez felkínált videói nem sértettek semmilyen közösségi irányelvet, valamint szerzői jogokat - például nem minősül "hirdetésbarátnak" a filmből származó részlet, koncertről vagy sporteseményről készült élő adások, videojátékok képi anyagát. Mostantól azonban a pénzszerzés feltétele, hogy a csatorna legalább már tízezer megtekintővel rendelkezzen - írja a YouTube Creator Blog.

A döntés mögött az áll, hogy az utóbbi időben elszaporodtak a felületen azok a videók, amelyek valamilyen szempontból sértőek más felhasználókra nézve. Tavaly szeptemberben úgy próbálta a Google orvosolni a problémát, hogy tömegesen hirdetésmentessé nyilvánította a videókat a közösségi irányelvek megsértésére hivatkozva, ez viszont a YouTube-sztárok és a rajongóik ellenállásába ütközött, akik cenzúrának tartották a bevételek megvonását a politikával, nemi identitással, szexualitással foglalkozó videobloggerektől. A videósok és a nézők elpártolásától tartva ezt követően a YouTube kidolgozta a Heroes programot, amelyben a felhasználók maguk moderálhatják a tartalmakat - bár ennek népszerűségéről nincs információ, de a jelenlegi lépés mutatja, hogy a Google tovább gondolkodott a megoldáson.

Egy másik probléma miatt bevezette a cég annak jelölési lehetőségét, ha a videó mások személyi adataival való visszaélést tartalmaz. Ennek minősül például az is, ha valaki lemásolja egy másik csatorna külalakját, hasonló felhasználónevet választ, továbbá "egy másik személyt személyesít meg megjegyzésekben" azaz megtévesztő módon úgy viselkedik, mintha egy másik személy lenne. A YouTube bejegyzése szerint több ezer bejelentést kaptak a funkció segítségével arról, hogy a felhasználók megsértik a szabályzatot, ezért a fejlesztőknek lépni kellett.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Végül az összes probléma megoldásának reményében azt találta ki a YouTube, hogy mostantól nem kapnak a hirdetésekből származó jutalékot azok a videósok, akik tízezer megtekintés alatt vannak - közülük azok sem, akik már korábban beléptek a partnerprogramba és eddig esetleg kaptak utalást. Amint a csatorna eléri a szükséges nézettséget, a Google szerint már elegendő információ áll rendelkezésre a csatorna jellegéről, így felülvizsgálja a feltöltött videókat a közösségi irányelvek és a hirdetési szabályzat alapján. Pár héten belül pedig azt a rendszert is kidolgozza a YouTube az ígéret szerint, hogy a YouTube Partnerprogramba a felvételt kérelmezőknek milyen feltételnek kell megfelelni.

Az eddigi visszajelzések szerint a videobloggerek attól tartanak, hogy mennyire sokáig tart az ellenőrzési folyamat a tízezer megtekintés elérését követően, illetve továbbra sem mindenki számára egyértelműek a YouTube homályosan megfogalmazott közösségi irányelvei, és hogy a videóik miért nem tartoztak bele ebbe a körbe. Valószínűleg a YouTube számára problémát okoz, hogy a különböző kultúrákban más-más felvételek számíthatnak sértőnek, de az elsődleges szempontot a hirdetők kiszolgálása jelenti számukra, mivel a bevételből nem csak a videobloggerek részesülnek, hanem maga a YouTube is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról