Szerző: Asztalos Olivér

2017. április 6. 09:30

Videós felügyeleti rendszerekbe is héliumot fúj a Western Digital

A DVR-ekhez tervezett WD Purple sorozat egy 10 terabájtos taggal bővül.

Meglovagolná a felügyeleti rendszerek fejlődését a Western Digital, az adattárolóiról ismert vállalat a 4K felbontású megoldások miatt megnőtt tárhely igényre igyekszik válaszolni legújabb merevlemezével. Az új termék a kifejezetten videós felügyeleti rendszerek igényeihez igazított WD Purple sorozat hetedik tagjaként érkezik, 10 terabájtra emelve a széria maximális kapacitását. A kapacitásbővítéshez héliumos technológiáját használja a WDC, a csúcsot eddig tartó 8 terabájtos modell után a most bejelentett HDD a lila sorozat második olyan tagja, amelynek légterét levegő helyett a nemesgázzal töltötték fel.

A 3,5 hüvelykes Purple sorozatba kerülő egyedi fejlesztések részleteit nem taglalja a gyártó, de jó eséllyel nagyon közeli lehet a rokonság az adatközpontokhoz tervezett WD RE (és WD Gold) modellekkel, amelyeket szintén 24/7-hez, azaz folyamatos működéshez tervezett a Western Digital. Ezt például egy firmware optimalizációval fejelte meg a cég, az AllFrame 4K a mozgóképes adatfolyamokhoz készített gyorsítótárazási eljárással igyekszik elejét venni az olykor előforduló, a felvételek minőségét rontó pixelesedésnek és pillanatnyi megállásoknak. A gyártó továbbá azt ígéri, hogy a meghajtó az összes ipari szabványnak megfelel, így kivétel nélkül kompatibilis az sztenderd, SATA csatolóval rendelkező DVR-ekkel.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A 10 terabájtos újdonság sebesség értékei egyelőre nem ismertek, de a hasonló technológián alapuló 8 terbájtos modell adati alapján 180 MB/s körüli csúcsértékre lehet számítani a percenkénti 5400-as fordulatú merevlemeztől. A termékre három év garanciát vállal a Western Digital, amely évi 180 terabájt írási mennyiség foglal magában. Utóbbi elsőre nem hangzik túl acélosnak, pláne annak fényében, hogy a videós felügyeleti rendszerekben szolgálatot teljesítő meghajtók gyakorlatilag folyamatosan írnak, ugyanakkor a megadott szám napra lebontva nagyjából 4,93 terabájtot jelent, ami megfelelő beállítások mellett 4K felbontású rögzítéshez is elég lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról