Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 23. 12:31

Valós idejű helyzetmegosztással jön (újra) a Google Maps

Hamarosan a Google térképes alkalmazásával is megoszthatjuk helyzetünket, a lehetőség bárki számára elérhető lesz.

Egy régóta (vissza)várt funkcióval bővíti népszerű térképének repertoárját a Google, a Maps közeljövőben megjelenő verziója elhozza a valós idejű helyzetmegosztást. A lehetőség alapvetően nem új, azt már több alkalmazás, köztük az iOS részét képző Find Friends is régóta támogatja, a Google azonban ennél igyekszik majd picit többet kínálni, a mindenkori pozíció ugyanis bárki számára megosztható lesz, nem kell hozzá speciális operációs rendszer vagy alkalmazás.

Az Androidra és iOS-re egyaránt érkező lokációmegosztás funkcióhoz természetesen okostelefon szükséges, a készülék GPS-e biztosítja a helyzetmeghatározást és az annak továbbításához elengedhetetlen adatkapcsolatot. A mobil, illetve tulajdonosának lokációját azonban gyakorlatilag bármilyen platformról nyomon lehet majd követni, app híján mobil weben, vagy épp egy asztali gépen futtatott böngészőben is figyelemmel kísérhető a megosztó helyzete.

A funkcióhoz egy új opció jelenik majd meg a balról becsúszó menüben, amire bökve kiválaszthatjuk, hogy pontosan kivel vagy kikkel szeretnénk megosztani mindenkori pozíciónkat. Amennyiben a kiválasztott személy(ek) rendelkezik Google Maps alkalmazással, úgy automatikusan az app kínálja majd fel a nyomon követés lehetőségét, ellenkező esetben egy a webes felületre irányító linket generál a szoftver, amit bármilyen csatornán át eljuttathatunk a másik félnek. Az aktív megosztásról egy iránytű ikon figyelmeztet, a folyamatot pedig bármikor megszakíthatjuk.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A funkció navigáció mellett is elérhető lesz, így a másik fél a valós idejű pozíció mellett a mindenkori útvonalat, és azzal együtt a várható érkezési időt is láthatja majd, a célba érés után pedig automatikusan lekapcsol a megosztás. Azt egyelőre nem tudni, hogy mindezt mikor próbálhatják majd ki a felhasználók, a Google csak annyit mondott, hogy "hamarosan", ami remélhetőleg legfeljebb pár hét várakozást fog jelenteni.

A valós idejű helyzetmegosztás egyébként nem újdonság a Google kínálatában, a cég Latitude név alatt évekig fejlesztette az irányt, majd 2013 júliusában nyugdíjazta az erre dedikált alkalmazást. A Mapsben visszatérő funkció szofisztikáltabbnak tűnik, nagyobb kontrollt adva a felhasználó kezébe. A fejlesztésnek valószínűleg kevésbé örülnek a Glympse készítői, alkalmazásuk ugyanis ezzel részben okafogyottá válhat, ezen szolgáltatás lényegét ugyanis épp a valós idejű pozíciómegosztás jelenti, bár a cég elsősorban vállalati ügyfelekre épít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról