Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 21. 09:30

Ransomware: egy év alatt egy milliárd dollár

Továbbra sem látni a zsarolóvírusok terjedésének végét, a készítők újabbnál-újabb trükkökkel jönnek. Ez és még sok érdekes téma a HWSW free! márciusi üzemeltetői kiadásában!

Nem csitul a ransomware-ek körüli felhajtás, a zsarolóvírusok köszönik szépen, remekül vannak, vastag bevételt termelve készítőik számára. Egy friss, a tavalyi évet vizsgáló jelentés szerint a megkérdezett vállalatok 76 százalékánál ütötte fel fejét a vírus, ami 2015-höz képest 6 százalékkal magasabb érték, végül pedig ezen támadások 61 százaléka zárult sikerrel, azaz ejtett túszul adatokat a ransomware. A megkérdezett cégek 33 százaléka döntött a váltságdíj kifizetése mellett, 13 százalék pedig valamilyen ok miatt inkább az adatvesztés mellett voksolt. Egészen abszurd, hogy az érintettek csak alig több mint fele rendelkezett megfelelő mentéssel, és volt képes visszaállítani adatait a borsos váltságdíj kifizetése nélkül.

A ransomware tehát aranykorát éli, a titkosításra építő kártevő tavaly egy már szabad szemmel is jól látható, nagyjából egy milliárd dolláros bevételt termelt a "vírusgazdák" számára, ami a befektetett munka fényében kellemes profittal kecsegtethet. Nem is csoda, hogy egyre többen fejlesztenek ilyen kártevőt, és egyre kreatívabb trükkökkel próbálkoznak azok terjesztésénél, egy múlt héten felbukkant támadási módszer már a sokak által megbízhatónak titulált, népszerű felhős tárhelyet, a Dropboxot használta álca gyanánt.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A kiberbűnözők ugyanis Dropbox-fiókok feltörésével terjesztették a TorrentLocker zsarolóvírust, amit becsomagolt számlának álcáztak, a mögött egy JavaScript fájl állt a kártevővel. Bár népszerű szolgáltatást alapvetően nem vállalati felhasználáshoz tervezték, azt cégek is előszeretettel alkalmazzák különféle dokumentumok megosztására és továbbítására. Ezért számos helyen nem találták rendellenesnek a jelenséget, rákattintottak a linkre, amelyen keresztül letöltődött a gépükre a ransomware, ami később pénzt követelt a túszul ejtett fájlokért cserébe. A Trend Micro február 26. és március 6. között 54 688 alkalommal észlelt ilyen jellegű támadást. Az esetek többsége Európában történt, ezen belül is főként német és norvég vállalatokat céloztak a kiberbűnözők. A felhasználók megtévesztésére összesen 815 különböző Dropbox fiókot használtak.

Hogy a hazai KKV-k ebből mit éreztek, illetve hogyan próbálták megelőzni, valamint kezelni az ilyen egészen váratlan, az üzletmenetet alapjaiban megrengető csapást, arról Király István, a KingSol ügyvezetője beszél majd a HWSW következő, március 29-i meetupján. E mellett az is kiderülhet, hogy az Office 365 nyújt-e bármilyen védelmet az ilyen esetek ellen, amiről Zombory Zoltán, a Zomputer első embere árul el részleteket. Ugyancsak a témához kapcsolható a papírmentes iroda kiépítése, amiről a Do-Q-Ment CEO-ja, Hortobágyi Ágoston tart előadást. Végül, de nem utolsó sorban a vékonykliensekről is szó esik majd, erről Rab Gergely a Dell EMC munkatársa beszél majd.

A házirend a szokásos: kapunyitás délután 5-kor, az előadások pedig 6-kor kezdődnek, de ahogy időd engedi, bármikor csatlakozhatsz. A rendezvény ingyenes, azonban a regisztráció kötelező, ezt a meetup honlapján teheted meg. Kérjük, tiszteld meg a közösséget azzal, hogy csak akkor regisztrálsz, ha biztosan el tudsz jönni! Az AnKERT befogadóképessége limitált, így ha nem jössz el, egy olyan embertől veszed el a lehetőséget, aki valóban ott lenne.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról