Szerző: Habók Lilla

2017. március 9. 09:30

Az olaszok leszedették a Facebook egyik funkcióját

Egy ideig az olaszok nem fognak hozzáférni a Facebook Nearby Places funkciójához, mivel a Business Competence-szel folytatott eljárás kötelezte Zuckerberg cégét, hogy inaktiválja a szolgáltatást, vagy fizessen napi ötezer eurót. A Facebook fellebezett az ítélet ellen.

Lemásolta a Facebook az olasz Faround alkalmazást egy olasz szoftverfejlesztőcég szerint - a milánói törvényszék pedig az olasz cég javára döntött. A keresetet még 2013-ban nyújtotta be a Business Competence, arra hivatkozva, hogy a közösségi óriás megsértette az olasz szerzői- és versenyjogi szabályokat, mivel a Facebook Nearby Places (Helyek a közelben) funkció valójában az alkalmazásuk másolata, írja a Reuters közleménye. Az előzetes döntéshozatali eljárás alapján Zuckerberg cégének választania kell, hogy megszünteti a funkciót Olaszországban vagy pedig napi ötezer eurót fizet - a per következő hónapban folytatódik, de egyelőre a Facebook levette a közelben lévő helyeket mutató szolgáltatást az olasz felhasználóknál.

A Business Competence panasza szerint a Faround (ez a Facearound rövidítése) és a Nearby ugyanarra a funkcionalitásra, illetve a kiválasztást-, feldolgozást-, adatmegjelenítést érintő logikai algoritmusra épül. Azt az ítélet elismeri, hogy a két alkalmazás "extrémen hasonló" céljában és megjelenésében, de ez nem bizonyítja a lopást - akkoriban ugyanis a geolokációs szolgáltatások a virágkorukat élték. Előtte jött létre például a Foursquare, a szinte már elfeledett Google Latitude, továbbá a Facebook által felvásárolt Gowalla.

Az olasz cég azért is sérelmezi a helyzetet, mivel ötszázezer eurót költött az alkalmazás fejlesztésére - mondta Sara Colnago vezérigazgató a Reutersnek. A Faround 2012-ben indult, és a következő két hónapban az olaszok legnagyobb letöltésszámmal rendelkező alkalmazásává vált az App Annie forgalmi adatai szerint. A Facebook hasonló funkciója pár hónappal később terjedt el, és vélhetően emiatt az olasz elődjének felhasználószáma lényegesen megcsappant.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Mindkét szolgáltatás lényege, hogy a jelzi a felhasználók számára a közelükben lévő helyszíneket, például éttermeket, bevásárlóközpontokat vagy múzeumokat, amelyeket értékelni is lehet, és a döntés megkönnyítése érdekében megjelennek mellette a Facebook ismerősök értékelései és vonatkozó bejegyzései. A Faround tehát nem "eredeti" abban az értelemben, hogy meglévő információkat dolgoz fel újféle és hatékony módon, részben a Facebook adatbázisa alapján.

"A Faround és a Nearby is geolokációs alkalmazás, amelyek a mobilkészülékek alapján megállapítják a tartózkodási helyet. Az információ megállapításához a Facebook hálózatát használják, amelyet geolokációs adatokkal kombinálnak, és keresési eredményekkel dolgoznak fel. Ugyanaz a funkcionalitásuk, úgy mint adott távolságon belül az üzletek megállapítása a felhasználó helyzetétől függően, és ezeknek kiemelése a Facebook ismerősök hozzászólásainak segítségével." - összegzi az ítélet szövege.

A közösségi óriás egyik érve a lopás ellen, hogy a Places funkciója már korábban is létezett, a 2010 nyarán megjelent lokációs szolgáltatással a felhasználók az aktuális tartózkodási helyüket oszthatták meg, de ez egy évvel később megszűnt abban a formájában - az ítélet szerint a törvényszék figyelembe vette ezt a körülményt, ugyanakkor a Facebook nem adott le a Placesről szóló részletes dokumentációt a szakértőknek, így nem tudják megállapítani a kettő közötti közvetlen kapcsolatot.

A Facebook közleménye alapján a cég hisz abban, hogy helytelen döntés született. Eleget tett az előzetesen hozott rendeletnek, és leállította a Nearby szolgáltatást Olaszországban, de fellebbezett, és bízik benne, hogy a korábban benyújtott panaszt végül a törvényszék alaptalannak fogja találni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról