Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 7. 17:33

Dell EMC: virtuális szalagkönyvtárakat a felhőbe!

A DLm 4.5-tel már a felhőbe is fellőhetőek a virtuális kazetták, a cég szerint olcsóbban.

Frissítette mainframe rendszerekhez tervezett, virtuális szalagkönyvtárként üzemelő lemeztároló megoldását a Dell EMC. A DLm alapküldetése változatlan, azzal a szalagos adattárolásnak próbál kedvezőbb alternatívát nyújtani a cég, aki már több mint 10 éve dolgozik az aggastyán korú, kazettás tárolás nyugdíjazásán. A DLm legújabb verziója privát és publikus felhőket is támogat, a népszerűbb szolgáltatásokkal a friss és inaktív szalagok egyaránt tárolhatók.

Az IBM z Systems és Unisys ClearPath Dorado mainframe rendszerekhez tervezett DLm (Disk Library for mainframe) 4.5 az elődökhöz hasonlóan egy teljesen szalagmentes megoldás, a kötetek (VOLSER) tárolása kizárólag (merev)lemezeken történik (tape-on-disk), azokhoz a rendszer a DLm virtuális szalagemulátoron keresztül kínál hozzáférést, ami a kazettás megoldásokhoz képest lényegesen gyorsabb elérést és nagyobb rendelkezésreállást biztosít. A szalag ugyanis webes szemmel nézve elképesztően lassú válaszidővel rendelkezik, ráadásul a megfelelő kapacitás kiépítése drága, amit a kazetták alacsony fajlagos tárolási költsége nem minden esetben képes kompenzálni.

A lemezes koncepció egyik nagy előnye az inline deduplikáció lehetősége, amellyel drasztikusan csökkenthető a többszörösen letárolt adatok által igényelt valós kapacitásigény. Ehhez a DLm Virtual Tape Engine hardveres, 3:1-4:1 arányú tömörítést is biztosíthat, amivel átlagban további 20-30 százalékkal csökkenthető a backup mérete.

A DLm-hez a DLm2100 és a DLm8100 formájában két vasat kínál a Dell EMC. Előbbi, 2U magas termék két 8 gigabites FICON hosztadaptert kínál, amelyek mindegyike legfeljebb 256 darab virtuális szalagkönyvtárat emulálhat. Tipikus felépítésben ebből két darab található az elsődleges, egy pedig a másodlagos adatközpontban, helyszínenként egy-egy Data Domainhez deduplikációs tárolóhoz kapcsolva, amelyek egymás között bonyolítják le az adatok replikációját.

A DLm8100-at a legnagyobb vállalati ügyfelek igényeihez tervezte a Dell EMC, a megoldás egytől nyolc VTE-ig (Virtual Tape Engine) skálázható, ezzel a 8 gigabites FICON hosztadapterek száma kettő és tizenhat, az ezek által kínált virtuális szalagkönyvtárak száma pedig 256 és 2048 között változhat. A DLm8100 Data Domain mellett VMAX és VNX rendszereket is támogat elsődleges tárolóként, utóbbival a felhasználható kapacitás 20 terabájt és 3,1 petabájt között skálázhat, amely tárhely tömörítés mellett tovább növelhető.

A 4.5-ös DLm legfőbb újítása, hogy a könyvtár a lokális (Data Domain, VNX, VMAX) tárolórendszerek mellett már privát és/vagy publikus cloudhoz (is) egyaránt hozzákapcsolható. A DLm virtuális szalagkönyvtár elsődleges vagy másodlagos tárolója is lehet a felhő, előbbi elsősorban az adatbiztonság növeléséhez ajánlott friss, virtuális kazettáknál, utóbbi pedig az inaktív szalagok elraktározásához javasolt opció. A Dell EMC szerint a lehetőségnek a cloudos tárhelyek folyamatosan csökkenő árazása ágyazott meg, amellyel egyre inkább háttrébe szorítható a kazettás tárolás.

A felhős kapcsolatot a CloudArray fájl->objektum gateway biztosítja, a DLm architektúrájába integrált technológiát még a TwinStrata 2014-es felvásárlásával szerezte meg a cég. A megoldással publikus cloud felé is kiterjeszthető a tárolórétegzés, amihez a DLm egy megosztott fájlrendszert hoz létre a felhőben. Ez végeredményben azt jelenti, hogy például a legritkábban használt, legkevésbé késleltetés-érzékeny adatok átköltöztethetőek az adatközpontból és feltölthetőek valamelyik nagy publikus szolgáltató olcsóbb, de lassabb tárolóira, szükség szerint pedig később vissza is olvashatóak onnan. Ehhez a már meglévő szalagos rendszer működését nem kell megbolygatni, elég a megfelelő kötethez a megfelelő szabályokat definiálni, a többiről már a DLm gondoskodik.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Dell EMC elsősorban természetesen saját megoldásait kínálja ehhez, privát felhőnél az ECS, a publikusak között pedig a Virtustream áll az első helyen, de természetesen az összes ismert szolgáltató támogatott, (Azure, AWS, Google Cloud, stb.) A publikus rendszer ideális működési modellje, hogy az üzemeltető a saját adatközpontjából a publikus felhő felé dedikált, védett vonallal rendelkezik, de ezt ma már az összes nagyobb szolgáltatás kínálja (például Azure ExpressRoute, AWS Direct Connect).

Olcsóbban a szalagnál

A szalagkönyvtárak gazdaságossági okokból nyertek teret maguknak archiválási célokra, mivel az egyes kazetták fajlagos tárolási költsége jóval alacsonyabb a merevlemezekénél, ugyanakkor részben a berögzült szokásoknak, részben pedig a szalagos meghajtók technikai korlátainak következtében, a szalagos tárolás sok esetben hatalmas pazarláshoz vezetett. A kazettákon tárolt adatok jellemzően 90 százaléka multiplikált, vagyis a biztonságot kínáló redundancián túl is több példányban találhatóak meg.

A Dell EMC szerint a DLm 4.5 ezekkel teljesen leszámol, az (olcsó) felhős opcióval kiegészítve, a kazetták alacsony fajlagos tárolási költsége ellenére már összességében olcsóbb, illetve hatékonyabb lehet a lemezes tárolás, ami így nagyban megkönnyítheti a manapság már egy nagyvállalat számára is nehéz feladatot jelentő szalagkönyvtár hatékony és olcsó tárolását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról