:

Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 3. 12:14

Kegyetlen tempóval tör előre a szerverpiacon a Huawei

Amíg a szerverpiac stagnál, a Huawei gőzerővel tör előre, a kínai vállalat állva hagyta hazai konkurensét.

Kisebb csökkenést mutatott az előző év utolsó negyedévében a szerverpiac - állítja friss közleményében a Gartner. Míg a teljes bevétel 1,9 százalékot esett az előző év hasonló időszakához képest, addig a leszállított darabszám 0,6 százalékot csökkent. A Gartner a teljes 2016-os évre is kitér, a piackutató szerint tavaly 0,1 százalékkal nőtt a leszállított darabszám, miközben a teljes bevétel 2,7 százalékot esett.

A piackutató rövid magyarázatot is adott a tendenciára, Jeffrey Hewitt szerint a növekedést a nagy felhős adatközpontok (pl. Facebook, Google) generálták, ahol jelentős fejlesztések történtek, a legnagyobb közösségi oldal például korosodó Sandy Bridge-alapú rendszereket Broadwellekkel frissítette. Ezzel párhuzamosan nagyvállalati környezetben lelassultak a fejlesztések, amit a Gartner a szoftveresen bővített virtualizált megoldásokkal, illetve a felhős szolgáltatások térnyerésével magyaráz.

Visszakanyarodva az utolsó negyedévre, növekedést csak az APAC (Ázsia Csendes-óceáni térség) régióban mért a piackutató, ahol a darabszám és a bevétel is gyarapodott. Az összes többi térségben csökkentek a számok, darabszámot tekintve Latin-Amerikában volt a legnagyobb mértékű, 12,2 százalékos a zsugorodás, miközben bevétel szempontjából a Közel-Kelet és Afrika mutatta a legrosszabb eredményt a bevétel 14,7 százalékos csökkenésével.

A gyártók forgalmát rangsoroló listában továbbra is a HPE áll az első helyen, bár a vállalat bevétele további 11 százalékot apadt, a tendenciát a harmadik helyen álló IBM-nek sikerült lemásolni, miközben a Dell szerény 1,8 százalékos növekedéssel tartaja második helyét. Az igazi meglepetés a negyedik helyen következik, a Huawei ugyanis egy év alatt 88,4 százalékkal, 610 millióról 1,25 milliárdra növelte szerveres bevételét. amivel helyből átugrotta a hazai konkurens Lenovót, amely cég forgalma 16,7 százalékot csökkent.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A darabszám rangsorában őrségváltás történt, a Dell átvette az első helyet a gyengélkedő HPE-től, míg előbbi 6,5 százalékkal növelte leszállított szervereinek számát, addig utóbbi 19,4 százalékos csökkenést produkált. A Huawei itt is brillírozott, 64 százalékkal több kiszolgálót értékesítve feljött a harmadik helyre, leszorítva a dobogó harmadik fokáról a Lenovót. Bár az amerikai konkurensek még messze vannak, azokra hamarosan még komolyabb fenyegetést jelenthet a Huawei, aki az elmúlt pár évben szinte a semmiből berobbanva, őrületes tempóval tör előre.

Az idei évre szóló prognózist tekintve a nagy felhős adatközpontoknál szerény növekedéssel számol a Gartner, miközben a nagyvállalati piacon csökkenő darabszámot és növekvő bevételt jósol a piackutató.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.