Szerző: Gálffy Csaba

2017. február 16. 12:41

Pereli a Nokiát a BlackBerry

Több pénzt szeretne látni szabadalmi tulajdonából a BlackBerry - ezzel magyarázható, hogy a cég jogi támadást indított a Nokia ellen.

"Licencelő módra vált a BlackBerry" - jelentette be még tavaly augusztusban John Chen, a cég elnök-vezérizgatója, majd néhány héttel később szabadalomsértési pert indított a BLU és az Avaya ellen. Az offenzíva most folytatódik, ezúttal igazi Barbarossa-hadműveletről van szó, az új célpont ugyanis a Nokia.

A delaware-i bíróságon benyújtott panasz szerint a BlackBerry összesen 11 szabadalom megsértésével vádolja a Nokiát. Ezek kimondottan SEP (standard essential patent) típusú szabadalmak, vagyis az iparági szabványokkal kompatibilis eszközök nem is gyárthatóak/fejleszthetőek e szabadalmak felhasználása nélkül. A BlackBerry most azzal vádolja a Nokiát, hogy a szabadalmakhoz nem szerezte meg a licencet, ennek következménye a bírósági tárgyalás.

A legvalószínűbb magyarázat, hogy a két cég között az elmúlt hónapokban folyamatosan zajlottak a tárgyalások, a Nokia pedig nem volt hajlandó megfizetni a BlackBerry által követelt licencdíjat a szabadalmakhoz. Ez nagyon érzékeny területnek számít, a BlackBerry-t ugyanis saját korábbi önkéntes vállalásai kötelezik arra, hogy e szabadalmakat fair és ésszerű áron licencelje más szereplőknek, azonban a cégek úgy tűnik nem jutottak közös nevezőre abban, hogy mi is számít ésszerűnek, így ezt a vitát bíróság fogja eldönteni.

Ahogy említettük, a BlackBerry az okostelefon-gyártás leállításával begyújtotta a rakétákat a szabadalom-licenceléssel foglalkozó üzletág alatt. Ez minden mobilos szereplőnek fontos (és egyre fontosabb) bevételi forrása, a Qualcomm vagy az Ericsson is elképesztő összegeket akaszt le a mobiliparról szabadalmi licencelés formájában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Nokiánál is már évi egymilliárd eurós biznisz a Nokia Technologies üzletág, amely kimondottan a licenceléssel foglalkozik, ennek túlnyomó része, 692 millió euró pedig üzemi eredmény - nyomtatja tehát a készpénzt ez a tevékenység. A cég ráadásul agresszíven igyekszik monetizálni a licencportfóliót, például az Apple-t is beperelte december elején pont a hasonló FRAND/SEP-szabadalmakat felhasználva.

A BlackBerry-Nokia perben szerepel néhány olyan szabadalom is, amelyre a kanadaiak a másik hazai telekommunikációs óriás, a Nortel 2009-es csődje után szerzett meg. A BlackBerry egyike volt a Nortel szabadalmakat megszerző Rockstar Bidco konzorcium tulajdonosainak. A Rockstar végül a szabadalmakat gyűjtő RPX-é lett, a mintegy 6000 szabadalomból azonban 2000-et a különböző tulajdonosok tartottak meg, így a BlackBerrynél is landolt néhány.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról