Szerző: Koi Tamás

2017. február 1. 10:30

Megegyezés született a roaming nagykereskedelmi áráról

A nyártól a mobilos előfizetők számára megszűnhetnek az Európai Unió állampolgárai számára a mobiltelefonálás extra költségei a nemzetközösség tagállamain belül, ugyanakkor az operátorok egymással továbbra is kötelesek elszámolni a használat alapján. Egy tegnap született megegyezés valamennyi terhet levesz a szolgáltatók válláról - bár nem mindenki jár egyformán jól az alacsonyabb nagykereskedelmi árakkal.

Noha 2017. június 15-ét követően az egyéni és céges mobilfelhasználók számára megszűnik a mobiltelefon-használat felára az Európai Unión belül (roaming, vagy barangolás), a hatályos szabályozás szerint a mobilszolgáltatók továbbra is számlázhatnak egymásnak használat-arányosan a roaming hívásokért, az adatforgalomért vagy éppen az SMS-ekért. Ennek a nagykereskedelmi díjnak a maximális mértékét szintén jogszabályok rögzítik, melyekről mindeddig hosszas vita zajlott EU-s jogalkotói és szakmai körökben.

Ennek a vitának tehet a végére pontot az a kompromisszumos megállapodás, mellyel tegnap állt elő az Európai Tanács és a Parlament, felülírva ezzel az Európai Bizottság által előterjesztett nagykereskedelmi feltételeket. Az új nagykereskedelmi ársapkákkal jobban járhatnak egyes mobilszolgáltatók, illetve adott esetben egyes felhasználók is, hiszen az operátorok bizonyos, szigorúan szabályozott esetekben átháríthatják a barangolás során képződő saját költségeiket a fogyasztókra.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A megegyezés alapján, a Tanács és a Parlament javaslata szerint a roaming percdíj nagykereskedelmi ára az eredetileg tervezett nettó 0,04 euróról 0,032 euróra csökken, illetve sávosan, jelentősen csökken az adatforgalom nagykereskedelmi díja is. Ez az eredetileg, fixen megállapított, gigabájtonkénti 8,5 euró helyett június 15-től 7,75 euró, 2018. január 1-től 6 euró, 2019. január 1-től 4,5 euró, 2020. január 1-től 3,5 euró lesz, majd ezt követően 2022-ig évente 0,5 euróval tovább csökken.

Az új nagykereskedelmi díjakról szóló megegyezés - különösen az adatforgalom kapcsán - a felek szerint elkerülhetetlen ahhoz, hogy a mobilszolgáltatók teljesen fel tudják számolni a roaming extra költségeit az EU-n belül. Hiába rendelkezik ugyanis szabályozás a kiskereskedelmi árakról, a nagykereskedelmi díjaknak indirekt módon hatásuk van a fogyasztói árakra is, a jogalkotó szerint pedig ezek az árak elég alacsonyak ahhoz, hogy a piaci versenyt ne befolyásolják hátrányosan.

Az adatforgalomra vonatozó, sávosan csökkenő nagykereskedelmi árak különösen kedvező helyzetbe hozhatják a kisebb szolgáltatókat, illetve virtuális operátorokat, melyek jellemzően rosszabb tárgyalási alappal indulnak a nagy európai telkókkal, ha a nagykereskedelmi roaming költségekről kell egyeztetni. Az új megállapodással emellett jól járhatnak az azokban az országokban üzemelő mobilszolgáltatók, melyekből jellemzően több turista utazik más EU-s tagállamokba, mint amennyi beutazik (tipikusan ilyenek például a skandináv országok).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról