Szerző: Gálffy Csaba

2017. január 31. 17:30

Windows 10 Cloud: fapados rendszer a Chrome OS ellen?

Némileg félrevezető névvel érkezhet áprilisban a fapados Windows-koncepció új reinkarnációja, a Windows 10 Cloud. Mit lehet tudni erről az új verzióról?

A Microsoft korábban már többször próbálkozott a Windows Home licenc alá árazott és attól butított funkcionalitásában is megkülönböztetett Windows-verziót létrehozni. A legfrissebb a Windows 10 Cloud lesz, amelyet kimondottan UWP-s alkalmazások alá kínál platformot.

Olcsó Windows, mézesmadzag az OEM-eknek

A fapados Windows koncepciója mögött egyszerű logika van: a PC-gyártónak (OEM-ek) a Windows de facto alap változata (jelenleg a Windows 10 Home) sokszor túl drága, a rendszer ára ugyanis sokszorosa az egy-egy PC-n elérhető profitnak. Emiatt az ingyenes Chrome OS még úgy is vonzó alternatíva a gyártók számára, hogy a Google-féle operációs rendszer nem képes windowsos alkalmazások futtatására, viszont a rendszer költségét lefaragva látványosan olcsó PC-k építhetőek köré.

Ezt a hatást igyekszik újra és újra kiiktatni a Microsoft, ingyenes, vagy mélyen diszkontált Windows kiadások piacra dobásával. Mivel a zászlóshajó az OEM-piacon a Windows Home, ezért ezt a kiadást eléggé le kell kopasztani ahhoz, hogy házon belül ne jelentsen konkurenciát, és inkább az alternatív rendszerekre legyen veszélyes, mint a drágább Windows-kiadások eladásaira.

A Windows 7 Starter kiadást például a 64 bites futás tiltása és a Windows Aero téma hiánya fogta vissza (a többi korlátozást, például az egyszerre futtatható appok számának limitálását a Microsoft végül nem lépte meg). A Windows 8 esetében az ARM-os Windows RT volt hivatott a dzsunka-harcra, vagyis megállítani a hiperolcsó androidos tabletek és a szintén versenyképes árú iPadek előretörését. A legutolsó lépés pedig a Windows 10 ingyenessé tétele - legalábbis 10 hüvelyknél kisebb kijelzőt használó eszközök esetében.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A sorba jól illeszkedik a Windows 10 Cloud. Mary Jo Foley, a ZDnet Microsoft-specialista újságírója szerint ez a kiadás kimondottan (és kizárólag) UWP-s alkalmazásokat futtat majd, tehát még a Centenniallal csomagolt Win32-es appok sem lesznek elérhetőek rajta. A megközelítés előnye, hogy a Chrome OS-hez hasonlóan a kapott rendszer roppant stabil, biztonságos és egyszerű lesz. Például mivel nincs Win32, nincsenek külső, ellenőrizetlen alkalmazások, így nincsenek vírusok sem.

Az nagy kérdés, hogy a Cloud jelző mire utal a névben. Foley forrásai szerint a marketinges csapat találhatta ki a "cloud first" jeligét, vagyis hogy a Windows 10 Cloud kiadást futtató gépek inkább vékonykliensként, különböző online szolgáltatások elérésére ideális gép - egyébként pontosan úgy, ahogy a Chrome OS is. Ehhez pedig még UWP-s alkalmazásokra sincs szükség amúgy, a rendszer ugyanis alapból tartalmazza majd az Edge böngészőt (ebben egészen biztosak vagyunk), így a webes szolgáltatások alapból működnek majd rajta.

A várakozások szerint a Windows 10 Cloud rajtja a Creators Update áprilisi kiadásával esik egybe, vagyis ekkor jelenik meg a Microsoft kínálatában hivatalosan a fapados rendszer.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról