Szerző: Habók Lilla

2017. január 31. 09:30

Itthon is elindult a személyközi pénzküldős PayPal.Me

Igazi nagyágyú, a PayPal is bevezette hazánkban a személyek közti utalást megkönnyítő elektronikus fizetési megoldását. A hasonló szolgáltatást nyújtó startupok eddig nem jártak nagy eredménnyel, de a PayPal.Me-nek akár még sikerülhet is.

Elindult a PayPal.Me személyközi elektronikus fizetési megoldása ötvenkét új piacon, köztük Magyarországon. A szolgáltatás csak PayPal fiókkal rendelkező felhasználóknak szól, lehetőséget ad a PayPal egyenleg, bankszámla, betéti kártya vagy hitelkártya terhére történő fizetésre egyedi linkek küldésével, amely mellett nem osztja meg a felhasználók adatait és a cég garantálja a jogosulatlan tranzakciók visszatérítését - már amennyiben valaki tudja ezt bizonyítani.

A PayPal saját felmérése szerint a konfliktust sokszor az okozza, hogy a barátok vagy a családtagok nem merik visszakérni a tartozást - a válaszadók egyharmadával fordult már elő ilyen. "A kutatás szerint a világ felnőtt korú lakossága 51 milliárd dollár összértékben tartozik kis összegű adósságok formájában." A kis összegű tartozások rendezésére legtöbben még mindig a készpénzt tartják a legjobbnak, de kezdenek elterjedni a mobilfizetési és a személyközi fizetési megoldások is. Arra viszont a PayPal adatai nem adnak választ, hogy mennyivel kevésbé "kínos" a beszélgetés helyett egy linkkel figyelmeztetni egy ismerőst a tartozás kiegyenlítésére.

A megoldás lényege, hogy a felületen mindenki létrehozhatja a saját egyedi linkjét, amelyet a rendszer hozzárendel a PayPal fiókhoz. A felhasználó megoszthatja a hivatkozást másokkal, akik pénzzel tartoznak neki, például bármilyen termékért vagy szolgáltatásért. A vásárlók a hivatkozásra kattintás után megadják a belépési adataikat és az utalt összeget, ezt követően a befizetett pénz pár másodpercen belül átér a számlára. A link megosztása történhet akármilyen felületen, többek közt e-mailben, chaten, SMS-ben vagy közösségi média bejegyzésben - hasznos lehet például adományok gyűjtésekor vagy online piactéren vásárlás után a hagyományos internetes banki utalás és így a hosszú bankszámlaszám begépelése helyett.

Ahogy a PayPal közleménye megjegyzi, a tranzakció történhet egyaránt magánszemélyek (például család, ismerősök, munkatársak) között vagy akár elindítható az utalás mikro-, kis-, vagy középvállalkozások, szabadúszók és nonprofit szervezetek számára is. Az egyedi link egyszerre elküldhető egy vagy több személy számára, lehetőséget ad például közös munkahelyi ebédek vagy kocsmázások elszámolására.

"A PayPal.Me használatával könnyedén utalhatunk pénzt ismerőseinknek, családtagjainknak, de egyszerűsége miatt remek megoldás vállalkozások, szabadúszók, jótékonysági alapok számára is. Egyetlen link, gyors fizetés, és kész. Biztos vagyok benne, hogy az új technológiákra nyitott generációnak köszönhetően a személyközi megoldások hamarosan a jövő domináns fizetési megoldásává fognak válni." - nyilatkozta Matt Komorowski, a PayPal közép- és kelet- európai régióért felelős ügyvezető igazgatója.

Konkrét összeg bekérése is lehetséges a megoldással, ebben az esetben a link végére kell illeszteni a kívánt összeget - 25 forint esetében PayPal.Me/felhasznalonev/25 formátumban. A pénznem alapesetben az, amelyet a felhasználó a PayPal fiókjához alapértelmezettként beállított. Ennek megváltoztatása is lehetséges, de ha valaki esetileg szeretne másféle pénznemet bekérni, akkor dollár esetében például a PayPal.Me/felhasznalonev/25USD linket használhatja.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az utalás kérése abban az esetben ingyenes, ha a felhasználó a saját országán belül, saját pénznemében végzi a tranzakciót, illetve a hivatkozást a "barátok és család" kategóriába állította be. Viszont a "termékek és szolgáltatások" típusú linkek, illetve az országon kívüli utalások a megszokott PayPal díjak mellett működnek, az utalás mértékétől függően az összeg 2-3,4 százalékát és 90 forintos plusz költséget vonnak maguk után.

Ismerős ötlet a múltból: Buxa-sztori

Korábban a magyar Buxa teljesen hasonló ötletből kiindulva próbálta megvalósítani a mobiltelefonos személyközi pénzküldő és fizetési megoldást, de a szolgáltatás nem terjedt el megfelelő mértékben, így végül a startup leállt a teszttel. Már akkoriban is részleteztük, hogy a Buxa elmaradt sikere a túl korai, 2014-es kezdésre volt visszavezethető, amikor még a magyar közönség nem volt nyitott a mobilos megoldásra. Ebben az esetben viszont külön pénzt kellett utalni a Buxa-számlára, ami megnehezítette a folyamatot - PayPal fiókkal viszont eleve több felhasználó rendelkezik, maga az alap szolgáltatás ismertebb, és talán már a magyar vásárlók is jobban készen állnak a személyközi pénzküldésre.

Az idő mindenesetre nem a PayPalnak dolgozik, az új generációs banki szolgáltatások ugyanis a nyílt banki API-knak köszönhetően néhány éven belül teljesen általánosak lesznek - legalábbis Európában. Addig van a vállalatnak ideje arra, hogy a piacon stratégiai hídfőállásokat építsen ki, ezt célozhatja a már nagyon régóta esedékes PayPal.Me szélesebb körű elindítása is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról